Fler människor och mer automatisering
Marknadsekonomi 2.0 måste inkludera moderna sätt att omfördela värden från de rikaste till det allra flesta ”vanliga” människorna. Ett sådant värde, som allt fler klokt nog värdesätter allt mer, är tid. Tid som kan omsättas bättre både i hälsoaktiviteter och kreativa projekt.
När under livet, om vi får leva till säg 90, är det mest värdefullt att få styra mer över egen tid? Det är under åren då många parallellt både bildar krävande familjer och arbetar mycket. Tiden då ambitiösa kämpar hårt för sin karriär. Särskilt under de åren skulle mer egen tid ha ett stort personligt värde för många. Kanske skulle till och med icke broilers i unga år engagera sig politiskt. Det skulle vara positivt eftersom yngre politiker idag nästan uteslutande är politiska karriärister. Vi skulle tjäna mycket på om fler ”mitt i livet” utan tidigare politiskt engagemang hjälper till att leda vårt gemensamma.
I Dagens Industri, Di, kan man läsa en intressant artikel om att spanjorerna tester en väg framåt där arbetskraften får mer egen tid. Kanske bjuder framtiden på en fördelningspolitik som fört det stora flertalet människor från att kämpa i Maslows bottensteg till att få allt mer tid för att leva i behovstrappans topp. I miljoner år fick människan jobba 365 dagar per år för att överleva. Efter ett tag var det bara överheten som allt mer kunde ägna sig åt annat. Efter miljoner år fick de flesta av oss en ledig dag per vecka. Därefter fick vi två dagar. I en värld där vi har begränsad tid att leva är det väl fantastiskt om vår kreativitet och vårt gemensamma flit kan leda till ytterligare en fri dag per vecka? Vad är det värt istället för mer pengar? Och du som sitter fast i tänkandet att arbetande timmar avgör välståndet får tänka om! Den logiken bygger mest på att dagens skatteunderlag mest är kopplad till skatt på lön. Det är hög tid att hitta nya modernare sätt att driva in skatt på. Sätt som inte bara straffar människor som jobbar hårt och tjänar sina pengar på lön. Bravo spanjorer! Och bravo att de har med produktivitetsförbättringar som del att mäta under testprojektet.
”Syftet är att ta fram arbetsreformer som kan ”generera en ökning av produktiviteten som kompenserar lönekostnader”, enligt landets arbetsmarknadsdepartement.”
”De företag som är intresserade av att delta i projektet förbinder sig att minska antalet arbetstimmar med minst tio procent för åtminstone en fjärdedel av personalen. I gengäld får företagen statligt stöd som är utformat för att kompensera för påverkan på produktionen och för administrativa kostnader som projektet medför.”
”När effekterna är bedömda ska regeringen avgöra om systemet ska omfatta hela ekonomin, enligt departementet.”
”Flera stora spanska företag – inklusive telekomjätten Telefonica och modegruppen Desigual – har under de senaste åren testat eller i vissa fall antagit en fyradagarsvecka. Inom industrin har testen dock varit få och de flesta har lett till lönefall.”
”Frågan har visat sig vara känslig med uppmuntrande fackföreningar mot chefer som anser att åtgärden kan bli svår att vidta.”
https://www.di.se/nyheter/spanien-testar-kortare-arbetsvecka-med-samma-lon/
https://lattattlara.com/psykologiska-perspektiv/humanistiskt-perspektiv/maslows-behovstrappa/
Sverige är inte längre särskilt modernt. Trist. Flera andra länder i världen testar för fullt moderna metoder för att både hantera faktumet att vi blir allt fler människor samtidigt som automatiseringen ökar i tempo. Inte minst vår granne Finland är imponerande i sitt testande av både färre arbetade timmar per vecka och medborgarlön istället för dyra byråkratiska bidragssystem. Att testa är inte samma sak som att det sedan blir verklighet. Det är dock hög tid att fatta att det ur rimliga fördelningspolitiska skäl krävs nytänkande.
Din och min tid på jorden är tillfällig. Vad gör vi av den tiden? Vem använder sin tid bäst? Det beror självklart på vad man själv vill prioritera sin tid till, om man har friheten att själv välja. Nedan bifogas en artikel om ”meningen med livet”. För väldigt få är det mycket pengar. I min bok ”En stund på jorden” bjuder jag på vad jag anser vara svaren. En sak är helt klar, om vi får mer egen tid är möjligheten att fylla det egna livet med vad vi själva anser vara meningsfullt större. Hoppas att spanjorernas test faller väl ut. Jag skulle inte bli förvånad om det blir så. Stegen mot Marknadsekonomi 2.0 går sakta, för sakta. Låt vår fantastiska effektiviseringsförmåga leda mot att våra barn och barnbarn föds in i en tid där de får allt mer egen tid, allt mer personlig frihet att styra över fler av veckans timmar. Det går. Det handlar om hur vi ser på fördelningspolitiken.
https://www.expressen.se/brandstudio/viaplay/undersokning-visar-det-ar-meningen-med-livet/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar