fredag 23 december 2022

Högst upp på listan

Vad händer i Finland?

”Lika barn leka bäst” säger ett gammalt ordspråk. Därom kan många tvista. Världens bästa fotbollsklubbar har spelare från många olika kulturer men de har alla lärt sig spelets regler. Som tur är misslyckades de rikaste klubbägarna att skapa ”Superligan” där bara ”de bästa” klubbarna konstant skulle få vara med. Den befintliga makten ska alltid kunna utmanas. Och om vi bortser ifrån pengar består de bästa lagen av de bästa individerna som älskar fotbollen och lagens delar kommer från olika delar av världen. Samtidigt har både Finland och Sverige inom ishockeyn visat att länder med liten befolkning men mycket sisu kan slå länder som USA och Kanada i ishockey. Hur är det möjligt? Främst handlar det om kulturfrågor.

Sverige och Finland vill nu vara med i NATO. Hur går det med Finlands ansökan? För Sverige ser det jobbigt ut eftersom det turkiska styret sannolikt inte är ett ”barn” som har ett fristående rättssystem. Nu har Högsta domstolen i Sverige beslutat att mannen högst upp på Erdogans (president i Turkiet) utlämningslista inte får lämnas ut. Nu prövas svensk demokrati på allvar. Är det lagarna som styr eller är det regeringen när NATO-medlemskap står på spel? Håll med om att det blir intressant att följa vad som händer nu. 

SVT beskriver händelseutvecklingen nedan. Justitieminister Strömmer har verkligen inga smekmånader. Problem med verkställighet av utvisningar som Erdogan kräver, fängelsepeoblem som är påtagliga, polischefer som har relationsproblem och mycket annat bjuder på en realpolitikchock i beslutsställning. 

”Högsta domstolen stoppar utlämningen av den turkiske exiljournalisten Bülent Kenes. Det meddelar domstolen på måndagen, som anser att det finns flera hinder mot utlämning.

– Det finns också en risk för förföljelse grundad på den här personens politiska uppfattning. Utlämning kan alltså inte ske, säger justitierådet Petter Asp.”


https://www.svt.se/nyheter/inrikes/bulent-kenes-om-beslutet

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/hd-stoppar-utlamning-till-turkiet

På en pressträff nyligen, med utrikesministrarna i Sverige och Turkiet, dissade Turkiet Sveriges önskemål att godkännas in i NATO. En och annan tror att det löser sig när Erdogan fixat nästa valvinst på hemmaplan. Vi får se…SVT visar tydligt var Turkiets ledning tycker om Sveriges oförmåga att utvisa personer som enligt dem är terrorister. ”Lika barn leka bäst”, de generella kulturella skillnaderna mellan Sverige och Turkiet är stora. Till skillnad från Bildt, som till och med ville att Turkiet skulle få bli med i EU, anser jag att de kulturella skillnaderna inte får vara för stora mellan organisationer som nära ska samarbeta. Länder är organisationer. Finland och Sverige är ”syskon”. Jag har sagt det förr och säger det igen: Norden måste samarbeta mer och bättre.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/turkiet-inga-framsteg-i-sveriges-ansokan-till-nato



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar