Hur skapas framgång?
Det går inte att skapa framgång utan att människor hjälps åt för att uppfylla tydliga målsättningar. Det går inte heller att skapa framgång utan att ha tillräckligt duktiga människor för att de tydliga målsättningarna ska bli uppfyllda. Dessutom har allt mer forskning visat att mångfaldstänk när lag byggs samman också påverkar vilka som blir mer framgångsrika än andra. Det sista, mångfald, är viktigt men får inte missbrukas så att inte meritokrati sätts ur spel. Mångfald ja men ett de som ska få en chans till olika krävande uppdrag ska också minst uppfylla vissa tydligt definierade kriterier för att kvalificera. Claes Sandgrens debattartikel i Expressen nedan är läsvärd. Är den långt gående självständigheten för våra universitet ett stort problem eller tvärt om? Jag anser att de ska vara väldigt självständiga men att relevant meritokrati måste råda. Meritokrati innebär att den bästa möjliga ska få uppdraget. Bästa möjliga handlar om den med mest relevanta erfarenheter, mest faktiska verifierade kunskaper och mest faktiska meriter.
"Professorer tillsätts utan att ha disputerat och utan att sakkunniga får tycka till. Vänner godkänner varandras doktorsavhandlingar. Universitetsvärlden lider av ett utbrett maktmissbruk, skriver seniorprofessor Claes Sandgren."
"I botten för maktmissbruket ligger den långtgående självständighet som anförtrotts lärosätena, en självständighet som förutsätter att ledningen för lärosätena och forskningsråden slår vakt om verksamhetens integritet. Men de överser ofta med missbruket eller är aningslösa."
https://www.expressen.se/debatt/utbrett-maktmissbruk--skadar-universiteten/
Adam Cwejman, GP, attackerar intressant SVT nedan. Jag håller helt med om att public service ska hålla sig långt ifrån att vara aktivistiska.
”I demokratiska val kan medborgare välja och välja bort politiker. De kan, med sin röst, avgöra vilka ideologiska perspektiv som politiken ska vägledas av. Men medborgare har ingen direkt påverkan på överideologier vars spridning och tillämpning de bekostar genom skattesedeln. Överideologier formuleras indirekt.”
”De som förespråkar användningen av förment vetenskapligt begrepp som "vita privilegier", "vita rum" och en ständig betoning på hudfärg och etnicitet vet att det i offentlighetens ögon inte är okontroversiellt. De vet även att många inte alls betraktar dessa perspektiv som värdeneutrala analyser utan som genomideologiska utsagor. Därför sker opinionsbildningen för dessa perspektiv direkt gentemot myndigheter och deras anställda med hjälp av utbildningar och sakkunniga som ska förmedla perspektiven. Politisk förändring med hjälp av värdegrundens diffusa ramverk.”
”Framför allt borgerliga regeringar tycks ha varit lyckligt ovetande om hur överideologier byggs upp och vidmakthålls. Antingen har de inte brytt sig eller så har de helt enkelt inte tyckt att det är något att orda om. Förhoppningsvis inser den nuvarande regeringen den fulla innebörden av att det svenska statsskickets första paragraf är att all offentlig makt i Sverige utgår från folket.”
https://www.gp.se/ledare/så-försöker-svt-smyga-in-politiska-perspektiv-1.87038648
En sak verkar säker, en av de höga polischeferna verkar inte ha haft de bästa meriterna för det jobb hen fick. Vad det beror på kanske en utredning kan visa. Kanske jämstäldhetstänk istället för jämlikhetstänkande som styrt? Jämlikhetstänkandet ska leda mot meritokrati, det vill säga att den mest kvalificerade får ett uppdrag. Enligt oraklet Leif GW Persson luktar mycket illa kopplat till polisledningen. Jag håller tyvärr med honom. Tragiskt att aldrig Polisen kan få fullt fokus på att klara sina uppdrag med rimliga förutsättningar. Expressens ledare föreslår att polisledningen sparkas. Då kanske Jale Poljarevius kan bli Polischefernas chef. Då blir det åka av. En en chef med ordentligt med ”skit under naglarna”.
https://www.expressen.se/ledare/vad-vantar-strommer-pa-byt-ut-polisledningen/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar