onsdag 7 december 2022

Lär av japanerna

Att lära av de bästa

Mina erfarenhet från Japan är fantastiska på många sätt. Den som besökt Japan några veckor vet vad jag menar. Bland annat trots kraftiga språkproblem är många japaner mycket gästvänliga. Prova att stå en kort stund i Tokyos tunnelbanesystem och se förvirrad ut (det lyckas du lätt med). Jag törs garantera att du fort får hjälp av någon att orientera dig. Och sannolikt får du hjälp med att hitta rätt. Bli inte förvånad om du följs för att landa rätt och att du vinkas lycka till när ditt tåg åker iväg. Tänk om vi svenskar kan bli lika hjälpsamma i vardagssituationer. Då blir vi både ett trevligare land att bo i samt att resa till. 

Även om Japans befolkning krymper bor fortfarande många människor i landet. Runt 125 miljoner människor. Över 10 gånger fler än oss som bor i Sverige. De har fantastiska naturområden men också mycket tätbefolkade städer. Stor-Tokyo har runt 36 miljoner invånare. Ofta lyckas de arkitektoniskt att skapa harmoni mellan de större affärs- och nöjescentra och övrig betydligt lägre bebyggelse. Överallt möts du av en teknologisk framkant och nyfikenhet. Inte minst Uppsalas stadsutveckling kan lära mycket av Tokyo. För att inte tala om konsten att underhålla och reparera fort med kvalité. Hade Stora Torget i Uppsala legat i Tokyo hade de byggt om det på max tre månader och med fantastisk kvalité. I Uppsala går det skadligt långsamt. Hur kan det tillåtas gå så långsamt?

https://www.japan-guide.com/

Jag har bott i Japan. Personligen bodde jag i ett mycket exklusivt område i Tokyo, i ett hus på 135 kvm. Med en extremt hög månadshyra. Runt omkring bodde mycket förmögna japaner. De bodde inte i sjukligt överflöd. De finner uppenbarligen självkänslan på andra sätt. Och det är uppenbarligen inte status att förstöra miljön med för stora privata bostäder. Det är mycket klokare än den skrytkultur som finns i många andra kulturer och länder. Kulturer där ett fåtal ”framgångsrika” ofta har flera allt för stora bostäder. Det imponerar inte på mig. Det ”japanska” imponerar på mig. Och det japanska är miljö- och klimatsmart.

Även om nedan artikel i UNT är lite väl extremt för min smak gillar jag tanken. Få, om några folk i världen, bor på så många kvadratmeter per person som vi svenskar. Det bidrar också till att vi är ett mycket högt belånat folk. 

”Anne-Lie Mårtensson längtade efter mer frihet och sålde nästan allt hon ägde. Hon bytte stress och bolån mot ett liv i skogen. Nu lever hon i ett minihus på hjul på 15 kvadratmeter och har en levnadskostnad på bara 4 000 kronor i månaden.”

https://unt.se/nyheter/uppsala-lan/artikel/hon-bor-pa-15-kvadrat-och-lever-pa-4000-kronor-i-manaden-kastade-och-eldade-upp-95-procent-av-allt-jag-agde/jn7gx6ml

Buddhismen och Shintoismen har kraftigt präglat japansk kultur och historia. Båda ismerna har påverkat, och påverkar, väldigt många människor. Båda ismerna är starkt kopplade till människans samexistens med det övriga vår natur bjuder på. Även om alla människans tidiga stammar dyrkade naturen på olika sätt är dessa ismer fortfarande starka. Samhällen som vill bli miljö- och klimatsmartare har mycket att vinna på att samarbeta med japaner. 

Japan är också ett av världens länder med flest mycket årsrika invånare. På många sätt har de arbetat med att förlänga friska liv och underlätta för äldre funktionssvaga med hjälp av teknik. Även kopplat till hur vi svenskar bättre kan stötta våra äldsta invånare i behov av stöd kan vi lära mycket av våra japanska vänner. Vet du att Sverige och Japan har längre affärsrelationer än mellan många andra länder. Ett stärkt samarbete med Japan bär på många positiva möjligheter. 

https://sverigesradio.se/artikel/7343562



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar