lördag 31 december 2022

Gott nytt år

Framåt eller bakåt

Gott nytt år! 2023 kan i det lilla bjuda dig på massor av positiva livsupplevelser. Den kloke har förmågan att se livets goda i det som finns nära och som inte kostar en massa pengar. Det dyra och skrytet är bara något som människor med svagt självförtroende behöver. Varför inte följa många filosofers råd att varva möten med sin omvärld med att resa inåt och försöka bottna i sig själv. Finna frid i att vara den man är. Utveckla det man är bra på och hitta metoder för att hantera det man inte är bra på. I den bästa av världar är vi också duktiga på att sprida kraft till medmänniskor och respekt för allt levande på vår jord. En jord som är fantastisk på väldigt många sätt. 

Mitt råd till dig i början av 2023 är att fokusera på att hitta det positiva i din närhet och i så billiga värdefulla aktiviteter som möjligt. Det är ingen tvekan om att 2023 blir ett mycket utmanande år. Jag har i flera år väntat på en ordentlig lågkonjunktur och en omfattande geopolitisk förändring. Den är här. Inte sedan andra världskriget har människans värld varit så riskfylld som nu. Och BRICs länderna och dess ”hang-arounds” bunkrar nu enorma mängder guld. Nu gäller det att ”hålla i hatten”.

https://www.dagensps.se/bors-finans/ravaror/varlden-bunkrar-guld-kina-och-ryssland-storkoper/?utm_campaign=dagliga&utm_medium=email&utm_source=nyhetsbrev-one&link_id=iap4piD6Z5Gdrc

Det är både stökigt och mycket polariserat i flera västländer, särskilt i USA. Turkiet stoppar Finlands och Sveriges medlemskap i NATO samtidigt som de vill bli BRICS-medlemmar. Turkiet är också på anfall mot södra Irak för att neutralisera det de beskriver som "det kurdiska hotet". Om Sverige blir medlemmar i NATO kanske vi förväntas delta i det kriget? Eller om USA ställer sig bakom Taiwan när Kina börjar sin offensiva kampanj för att återta Taiwan, ska Sverige då delta i kampen mot Kina? Ryssarna kommer att fortsätta sitt hemska krig mot Ukrainarna tills de på något sätt kan beskriva det som en politisk framgång.  BBC skildrar nedan flera av dessa krutdurkar. Var och en med en farlig spridningsrisk.

Med massivt stöd från USA och många Europeiska länder kämpar ukrainarna heroiskt mot ryssarna som redan annekterat flera delar av Ukraina. Vad får kriget att ta slut? Vad kan få kriget att eskalera till en mycket större konflikt som direkt involverar NATO? Vilka scenarion kan vi tänka oss om det händer? Vilka vinner på att det händer? En sak är säkert, en redan svag ekonomi i västvärlden blir ännu svagare. Om ryssarna lyckas växla upp kriget mycket kommer många fler ukrainare vara tvingade att fly landet och sannolikt kommer många till Europa.

"'We can't take it anymore. The shelling is so intense. We stayed this whole time and thought it would pass and that we would be lucky. But a strike hit the house next to ours, and my father's home was also shelled," she said."

https://www.bbc.com/news/world-europe-64102826

Nyligen genomförde kineserna en omfattande militär flygövning mot Taiwan. Kinas marina styrka i området är också massiv. 

"China has staged one of its biggest incursions in the seas and skies around Taiwan, the island's government says. It said that 71 Chinese air force planes, including fighter jets and drones, had entered Taiwan's so-called air defence identification zone."

https://www.bbc.com/news/world-asia-64094261

https://www.bbc.com/news/world-asia-62456668

Balkan är återigen en krutdurk. Och bland annat ryssarna ser gärna att det brakar loss ytterligare ett krig i Europa som på olika sätt destabiliserar och försvagar EU. BBC bjuder nedan på några perspektiv om denna ständiga krutdurk mellan kulturer och maktintressen.

"The Serbian army says it is at its "highest level of combat readiness" after weeks of escalating tensions between Serbia and Kosovo."

https://www.bbc.com/news/world-europe-64099388

https://www.bbc.co.uk/programmes/p0dbzltw

https://www.youtube.com/watch?v=slnnVLGKeIM

Vi som lever i Norden tillhör inte dem som under överskådlig tid får väldigt stora problem med ett förändrat klimat. Tur för oss. Fakta är dock att stora geografiska områden, med väldigt många invånare, drabbas allt hårdare av torka eller översvämningar. Då omgrupperar de människor som överlever. Det skapar konflikter. Enligt BBC nedan uppmätte britterna sin högsta uppmätta medeltemperatur någonsin under 2022 och de förväntar sig en ökning under 2023. Det är klokt att inse att vi alla måste ta ett större ansvar för att vi bättre ska leva i harmoni med vår omgivande natur.

"Next year will be warmer than this one, and one of the hottest on record, the UK Met Office is forecasting. Predictions suggest it will be the 10th year in a row the global temperature is at least 1C above average. The Met Office explained that a cooling effect known as La Niña will likely end after being in place for three years - part of a natural weather cycle. It also noted the warming impact of human-induced climate change."

https://www.bbc.com/news/science-environment-64032458 

Det är viktigt att förstå att utanför Europa och USA känner man väl till hur våra länders ledare historiskt betett sig. Och de är inte imponerande av vad västvärlden gjorde i till exempel Irak, Libyen och i Afghanistan. Till exempel Afghanistan där västvärlden slängde bort enorma pengar och nu återinför talibanerna det styrelseskick de hade innan USA inledde "kriget mot terrorismen".  Bara Afghanistan"äventyren" kostade USA och dess allierade ofattbara över två trillioner dollar. Vilka vann på dessa krig? BBC beskriver lite om kostnaderna nedan.

https://www.bbc.com/news/world-47391821

Du som bryr dig om vad som händer i världen. Läs nedan enkla beskrivningar av några beslut som påverkar vår framtid. Du kan med fördel minnas att Kina och Ryssland inte historiskt är kompisar…

https://www.expressen.se/nyheter/xi-jinpings-och-putins-utspel-ska-bekampa-mobbning/

2023 blir ett mycket oroligt år. Därför är återigen mitt tipps att du främst söker glädjen i det billiga och det närliggande. I kristider är det särskilt viktigt att finna glädje i det lilla och aldrig ge upp hoppet om en bättre framtid. I det närliggande finns massor av positivt att uppleva. Ta vara på 2023! Det är i dåliga tider som vi har störst förmåga att tänka nytt och genomföra förändringar som länge borde ha genomförts. Vi som tror på demokrati och valfrihet måste arbeta tydligt mot hyckleri! När demokratiska länder talar med kluven tunga öppnar de upp för att den demokratiska rörelsen tappar kraft. Det är hög tid att stärka den demokratiska idén. I Uppsala leder vi vägen mot en starkare lokal demokrati.

Varför inte göra 2023 till året då du ska bli i väldigt bra fysisk form? Varför inte alltid välja den positiva och hoppfulla vägen framåt? Den korta stund vi lever blir roligare så. Gott nytt år!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar