lördag 10 december 2022

Sissela Kyle

Demokratins kraft

Jag delar åsikten som mest förknippas med Winston Churchill, demokrati är det minst dåliga styrsystemet av ett samhälle. Alla andra former av styren har historiskt och i nutid visat vad de går för. De levererar usel jämställdhet, stora orättvisor och extrem toppstyrning från en liten självutnämnd elit. Demokratin är framförallt bäst då den leder mot rimligare jämställdhet, rimligare möjligheter för alla invånare att förverkliga egna drömmar och en sund press på den politiska makten att leverera en acceptabel samhällsutveckling. Om de styrande misslyckas får de i en demokrati, på ett eller annat sätt, sparken genom allmänna val. I elitistiska diktaturer, som kan ledas av obildade, ärvda och våldsamma fungerar det inte så. Där handlar maktspelet bara om att hantera de privilegierades bästa. Två exempel på det senare är Nordkorea och Haiti. Det är två bra exempel på samhällen där över 80% av befolkningen på många sätt lever i elände och några få procent i sjukt överflöd. För mig är en stark demokrati viktig. Därför är jag också aktiv i Utvecklingspartiet demokraterna som vill stärka den lokala demokratin i Uppsala kommun och region Uppsala.

Jag ser många sätt att stärka invånarnas inflytande över samhällsutvecklingen. Min övertygelse om att det stärker hela vårt unika samhälle är stor. Varje samhälle är unikt men som alltid kan man lära mycket av de bästa. Vilket land anser jag idag tillämpar den bästa formen av demokrati? Det är ett av världens i särklass rikaste land som också toppar ligan om vilka samhällen som är mest innovativa. Det är Schweiz. 

https://www.regeringen.se/rapporter/2021/06/manskliga-rattigheter-demokrati-och-rattsstatens-principer-i-schweiz/

Sissela Kyle spelar rollen som riksdomare i årets adventskalender. I fredags dömde hon två ”överheter” att tävla om tronen genom att vinna folkets hjärtan. Hela tre dagar fick de på sig. Jag är sedan tidigare en beundrare av Kyle. Jag tycker hon och Johan Glans spelar i en egen humorliga i Sverige. I flera sammanhang har jag också lärt mig att uppskatta hennes åsikter kopplat till olika samhällsfrågor. Jag vill gärna tro att hon skulle rösta på Utvecklingspartiet demokraterna, UP, om hon hade bott i Uppsala. 

https://www.svtplay.se/video/896W9VG/mastaren/sissela-kyle

Och att ha roligt är viktigt i alla sammanhang. Du som inte varit på en After-work eller festlighet med Utvecklingspartiet demokraterna vet inte att det är mycket humor och mycket skratt. Inte minst Lars O Ericsson är duktig på att få många att skratta. Och även människor som får andra att skratta gillas inte av alla. Inget konstigt med det.

Heja Sissela Kyle och jag hoppas vi får många fler liknande henne i samhället Sverige. Det är dags för Uppsala och Sverige att ledas främst utifrån vilket samhälle vi vill vara. UP vet vilket Uppsala vi vill bidra till a .

Det är viktigt att aldrig ta demokratin för given. Tragiskt att ett stort antal tyskar 2022 planerat för en statskupp. I stor utsträckning män. Europa har stora problem. Som tur är finns många kvinnor i Europa. Både fru Justitia och frihetsgudinnan är kvinnor. 

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/hogerextremister-planerade-statskupp-i-tyskland-25-gripna





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar