tisdag 27 december 2022

Så urspårat

Vilse i pannkakan

Är man lika ung som jag fick man uppleva ett barnprogram bland få som hette ”Vilse i pannkakan”. Det är intressant att konstatera att min kritik av hur Centerpartiets ledning valde att utveckla partiet var relevant. Från en tidigare potential på över 20 procent i riksdagsvalet till ett allt mindre parti. Kanske till och med ute ur Sveriges riksdag efter valen 2026. Inte minst byttes väljarkåren under Lööfs styrning ut från traditionella och lojala väljare till nya och mycket mer lättfotade väljarskaror. Drömmen att bli Sveriges första kvinnliga statsminister fick ett högt pris för partiet. 

Nedan avsnitt ur poden "Det politiska spelet" i Sveriges Radio är värt att lyssna på. Det ger en god insikt hur svårt det är att vara ett politiskt parti i vår nutid om man inte på allvar förstår vilken roll ett parti vill spela i det politiska spelet. Att vara ett liknande parti bland andra tillför inte särskilt mycket. Och om man under kort tid byter ut sedan länge trogna väljare mot nya snabbrörliga väljare lever man minst sagt farligt som politisk kraft. Finns ett behov av ett vänsterorienterat liberalt politiskt parti? 

"Högersossar" kan av många politiskt insatta lätt uppfattas som vänsterliberala. Det blir onekligen intressant att se hur Centerpartiet utvecklas fram till valen 2026. 

"Centerpartiet har valt tre kandidater till partiledarposten som nu turnerar land och rike runt i sann demokratisk andra: Daniel Bäckström, Muharrem Demirok och Elisabeth Thand Ringqvist. Oavsett vem det blir har hen stora frågor att fylla efter Annie Lööf - är det en omöjlig uppgift?"

https://sverigesradio.se/avsnitt/448-c-ledare-och-f-bomber

Det är också spännande att två av partiledarkandidaterna har mycket skräp i bagaget. Elisabeth Thand Ringqvist var mycket inblandad i den extremt misslyckade EON-affären som kostade de svenska skattebetalarna många miljarder kronor och nyligen gick Moharrem Demirok ut med att han två gånger dömts för misshandel i sin ungdom. Intressant att han gör det först nu trots att han länge varit kommunalråd och suttit i Centerpartiets partistyrelse. Trist, Centerpartiet hade en tid då de var påväg att kunna göra bra politisk nytta i Sveriges riksdag. Självklart följer media upp vad Demirok gjort.

https://www.expressen.se/nyheter/nya-uppgifter-om-c-kandidatens-misshandel/

Expressens ledare skriver läsvärt om vad obegripligt det hade blivit med Centerpartiet som en del av ett nationellt styre beroende av Vänsterpartiet. 

Lägg därtill den komplicerade regeringsfrågan, med Vänsterpartiets och Miljöpartiets krav på att få sitta i en S-ledd regering och Centerpartiets krav på att sitta i en regering utan V. Det finns inget rimligt skäl att tro att de rödgröna skulle fått till en mer ordnad regeringsbildningsprocess än Tidögänget.”

https://www.expressen.se/ledare/sossarna-gar-som-taget-nar-de-inte-har-maktkamp/

Det finns ett talspråk som lyder ”En generation bygger, den andra förvaltar och den tredje fördärvar”… Det Maud Olofsson lade grunden för klarade Lööf av att förstöra. Oavsett vem som blir nästa partiledare så är, i det läge C styrts in i, det mer intressant vem nästa partisekreterare blir. 



2 kommentarer:

  1. Det är inget fel på Centerpartiet. Mer besvärande är en stigande internalisering i samhället (och då ska den s.k. högervridningen inte ens nämnas ) av en organisationskultur med en portion bildningsskepsis och några rejäla kryddmått lätt omtöcknat sjuttiotalskollektiv. Undrar om sådant ger negativa resultat i samhället?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi lever som tur är i ett fritt samhälle. Du är fri att tycka vad du vill. Jag tycker det är synd att C inte kunde hålla i och utveckla den pragmatiska och företagsamma politik man tydligt stod för parallellt med en politik som inkluderade alla landets invånare. Vi får se hur det går.

      Radera