fredag 2 december 2022

Korkade aktivister

Sluta förstör!

Delar av miljö- och klimatrörelsen börjar bli desperat. De mest aktivistiska tycker att ändamålen helgar medlen och sabbar framkomlighet för ambulanser och skär sönder bildäck för att "väcka människor" att förstå att vi är påväg rakt in i väggen genom vår hårda exploatering av jordens natur. Framförallt har unga människor i mycket stor utsträckning blivit begränsat sakpolitiskt engagerade och vill i allt mindre utsträckning gå med i partier som arbetat fram breda politiska program. Individualistiskt lockas få som inte är politikerkarriärister av idén att behöva kompromissa kopplat till breda politiska program. I allt större utsträckning innebär det att broilifieringen och avståndet mellan invånarna och dess så kallade företrädare bara ökar. 

Karin Pihl, GP, skriver läsvärt om hur illa aktivistiska miljökämpar agerar. Det tragiska är att de inte tycks försåt att Sverige är ett mycket litet land med en mycket liten andel av jordens befolkning. I en värld med över 8 miljarder människor är det viktigaste att i Sverige fråga oss hur vi bäst kan göra positiv nytta för världens miljö- och tempot i klimatförändringar. Självklart tycker jag att vi svenskar ska ta vårt per capita ansvar för förbättringar. Med det sagt anser jag att vi framförallt ska fokusera på att genom "grön" forskning och "grön" företagsamhet bidra till förbättringar. Genom att välja den vägen framåt i miljö- och klimatförbättringsarbetet gör vi svenskar mest global nytta samtidigt som vi bättre kan försvara vårt generella välstånd. Tyvärr fattar inte många miljöaktivister denna logik. Jag har sagt det förr och säger det igen, den förre generalsekreteraren för Naturskyddsföreningen, Svante Axelsson, anser jag har fattat detta. Om miljö- och klimatrörelsen vill göra ordentlig nytta ska de lyssna mycket mer på Axelsson. Risken är bara att han av militanta miljöaktivister anses förbrukad och köpt av "kapitalet". Att tänka mer rätt än fel behöver inte innebära att man är köpt av "kapitalet". Det vill dock sällan ideologiskt vänsterorienterade acceptera. Pihl har så rätt i delar av sin reflektion nedan, amerikaniseringen är korkad. Och broilifieringen av svensk politik förödande: "Folkvalda i dag är i regel proffspolitiker, så det är inte så konstigt att unga människor inte känner sig lockade att engagera sig i ett parti." 

"Genom att stämma staten visar klimatrörelsen att den inte tror på den vanliga metoden för politisk påverkan: att utkräva ansvar genom politiska val. Det är ett tecken i tiden. Juridiken vinner mark på politikens bekostnad."

"Men metoden – att stämma staten – är ändå fel. På ett sätt är det deprimerande. Här har vi en samling med framför allt unga människor som inte tycks se en annan utväg än att gå till domstol. De vanliga metoderna för politisk påverkan, som att gå med i ett parti (eller starta ett nytt, Miljöpartiet är skapat ur miljörörelsen) och bilda opinion för sin sak, tycks inte locka. 1970-talets stormöten har aldrig känts så avlägsna. I stället för politik tar man juridiken till hjälp."

"Nu är de klimataktivister som runtom i Europa stämmer stater för bristande klimatengagemang inte ensamma i att sätta sin tilltro till juridiken. Det blir mer och mer vanligt att åberopa juridik i stället för politik som ett sätt att visa att man verkligen bryr sig om en viss fråga. I valrörelsen ville flera partier skriva in rätten till abort i den svenska grundlagen. Varför då kan man fråga. Det finns ingen relevant politisk rörelse eller opinion som vill begränsa rätten till abort. Anledningen till att frågan ens kom upp var abortdebatten i det i många delar djupt konservativa landet USA. Som om det hade någon påverkan på Sverige."

"Amerikaniseringen i Sverige syns inte bara i andelen McDonalds-restauranger. Stämningen av den svenska staten för bristande klimatengagemang och ivern att vilja skriva in, förvisso viktiga, politiska frågor i grundlagen är ett brott mot den klassiska svenska synen på hur politisk förändring ska gå till. I stället är det en mental anpassning till USA. Särskilt anmärkningsvärt är att det till stor del är rörelser till vänster i politiken som är pådrivande eftersom det tidigare främst har varit en vänsteråsikt att folkets åsikter har högre legitimitet än principer som är grundade på kristen moral."

"Vad ligger bakom trendbrottet? Förutom ökade influenser från Amerika är det en del i förändringen av demokratin och folkrörelse-Sveriges söndervittring. De politiska partierna tappar medlemmar. Folkvalda i dag är i regel proffspolitiker, så det är inte så konstigt att unga människor inte känner sig lockade att engagera sig i ett parti. Dessutom har vänstern i hela västvärlden sedan länge gett upp idén att företräda de breda folklagren mot en ”besutten elit”. I stället är det, besvärande nog, man själv som är den besuttne. Utöver detta har en stor del av den beslutsmakt som tidigare låg hos den svenska riksdagen flyttats till EU, vilket gör det ännu svårare att påverka politiken."

https://www.gp.se/ledare/klimataktivisterna-har-tappat-tilltron-till-demokratin-1.86887177

Och varför sabotera däcken på en elbil? Även om dessa aktivister gjort en profilering av sitt brottsoffer och konstaterar att det är någon som har råd med en dyr elbil, och som ofta reser runt om i världen, är det oacceptabelt att bete sig på detta sätt. Man förstör inte något. Det är dessutom dåligt för miljön och klimatet. UNT gjorde ett lite reportage om detta.

"– En människa fick köra tre mil för att hjälpa mig, miljövinsten är väl minus i det här fallet, säger han."

https://unt.se/nyheter/uppsala/artikel/klimataktivisterna-attackerade-bilar-i-uppsala-bilagaren-de-ar-idioter-pa-riktigt/j8w8d11j

En sak är säker, om du tittar på bilden från Drottninggatan i Uppsala nedan, det var ofta inte bättre förr. Istället för att plöja ner sanslösa miljarder för att bygga spårväg är det klokt för Uppsala att "bita i det sura äpplet" och bygga om flera vägsträckor i Uppsala stad så att framkomligheten kraftigt förbättras. Uppsalas väginfrastruktur är inte bra. Det är inte bra för miljön.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar