fredag 16 december 2022

Människans utveckling

Forskningshjältar 

Personligen tycker jag att kunskaper om människan är de mest intressanta. Inte minst i min bok ”En stund på jorden” bjuder jag på berättelser byggda på omfattande forskning om oss människor. Forskaren Svante Pääbo tillhör årets skara av Nobelpristagare. I en intressant intervju med Pääbo tyckte han att människans evolutionära styrka är nyfikenheten och utvecklingskraften som blint fört oss ut på farliga hav och allt längre ut i rymden. Jag håller helt med honom. Det är tveklöst så att individer, organisationer och samhällen som ständigt låter kreativiteten flöda, i kombination med smarta processer för att testa nya idéer, och därefter ger dem full kraft i "produktion" lyckas bäst. En bra idé idag är ofta inte en tillräckligt kraftfull idé inom kort och det är därför viktigt att ständigt jobba med kreativ utveckling och att kombinera det med ständiga förbättringar av det man har. Jag törs påstå att det inte finns en enda forskare som tror att världen står stilla. Trots det är det gott om människor på vår jord som ogillar förändringar. Personligen gillar jag att verkligheten är i ständig rörelse. Och att du, jag och alla andra varje dag kan förändra mycket i den lilla enskilda världen.

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/svante-paabo-vi-var-den-hemliga-familjen

Det är människors kreativitet som är dagens guld. Jag delar helt IBMs VD som just lyfter fram den kreativa förmågan som helt avgörande för långvariga affärsmässiga framgångar. IBM är också ett föredöme vad gäller belöningssystem. När jag arbetade där var belöningssystemet extremt effektivt men helt årsbaserat. Det drev en då önskad kortsiktighet. Sedan flera år baseras belöningssystemet (bonusar) på ett snitt av flera års prestationer. Det ökar det kloka långsiktiga ansvarstagandet.

https://www.ibm.com/blogs/think/se-sv/2010/05/18/ibms-globala-vd-studie-kreativitet-den-viktigaste-framgangsfaktorn/

När EUs nationella ledare träffades nyligen pratade de bland annat om EUs problem med minskad produktivitet. Enkelt beskrivet som hur mycket mätbart resultat en verksamhet presterar under säg sju timmar. Den som lyckas bäst, inom satta kvalitetsmått, är också mest konkurrenskraftig. Och generellt är det bara högre produktivitet som kan skapa reella löneökningar. Det är dock viktigt att inse att dessa mått är skapade i en tid där det moderna tjänstesamhället inte var utbrett. Och i en tid där ”digitaliseringen” var extremt låg. I en tid när kapitalet inte snabbt kunde flyttas från en del av världen till en annan. Samt i en tid där inte människor snabbt kunde migrera till länder med omfattande dyra sociala skyddsnät. 

I människans fortsatta utveckling krävs en Marknadsekonomi 2.0 som säkrar en rimlig fördelningspolitik när produktivitetsökningarna i allt större grad handlar om allt smartare robotar och datasystem som rationaliserar bort många av dagens arbeten. Vi behöver ett gäng smarta nationalekonomer som lanserar Marknadsekonomi 2.0. Thomas Piketty är för mycket vänstertänkare för min smak men mycket av hans resonerande, och redovisade forskning, i boken ”Capital in the twentyfirst century” är värdefullt att inkludera i skapandet av Marknadsekonomi 2.0. Precis som japanerna var smarta och tog till sig de amerikanska forskningsresultaten om ständiga förbättringar kanske kineserna utvecklar sin samhällsmodell utifrån fransmännens forskning ovan. I moder tid är det fransmännen som lade grunden för det liberala och demokratiska samhälle vi har idag. Det var tack vare fransmännen som britterna förlorade sina kolonier som idag, i stort, utgör USA. Och du vet väl att originalet av Frihetsgudinnan finns i Paris? Och att Frihetsgudinnan i New-York är en gåva från Frankrike.

Ett ytterligare värdefullt referensmaterial är Andreas Cervenkas bok ”Girig Sverige”. Om ett mer rättvist Marknadsekonomi 2.0 ska bli verklighet måste det drivas politiskt av politiska rörelser som inte styrs av lobbyister betalda av dem som försvarar dagens system. Vi får se om Marknadsekonomi 2.0 skapat i väst eller ett kinesiskt spelsystem dominerar om 30 år. Har väst det politiska ledarskap som krävs och som inte bara är nickedockor åt dem som försvarar status-quo?

https://www.ekonomifakta.se/fakta/ekonomi/produktion-och-investeringar/produktivitetsutvecklingen-i-naringslivet/

https://ekonomistas.se/2014/04/03/forskningen-bakom-thomas-pikettys-bok/

Nu när räntor och energikostnader skenar påminns många av hur ofria vi på många sätt är. Även många av oss i den fria världen. Allt är relativt och allt är i ständig rörelse. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar