måndag 26 december 2022

Dyra politiska kampanjer

Riktade och tillfälliga statsbidrag

Det är lätt att tro att regeringen och KD bjuder barnpsykiatrin på en julklapp…Gång efter gång ägnar sig regeringar och dess ministrar åt tillfälliga riktade statsbidrag trots att många statliga utredningar tydligt beskrivit att det är en usel metod för att göra verkningsfull nytta. Detta vansinne fortsätter. Den enda förklaringen måste vara att vi svenskar som grupp betraktas som dumma i huvudet och går på ministrars dyra marknadsföring av sig själva. De visar handlingskraft… Väldigt dyr och sakligt dålig handlingskraft. 

SR rapporterar om ”julklappen” nedan.

  • ”Regeringen skjuter till 150 miljoner till Barn- och ungdomspsykiatrin nästa år för att korta köerna till att få vård. I november var det bara 56 procent av de som sökte vård hos BUP som fick det i tid i landet i stort.”

  • ”Men att pengarna bara är tillfälliga medel under 2023 får kritik. ”Extrapengar gör ingen skillnad”, säger Åsa Schlyter, som är överläkare och verksamhetschef på PRIMA barn- och ungdomspsykiatri i region Stockholm. ”De verksamheter som fungerar fortsätter fungera och de som får pengar kanske kan göra ett litet ryck men sen fortsätter det så samma sätt”.”

https://sverigesradio.se/artikel/regeringen-satsar-150-miljoner-extra-pa-bup-vill-korta-koerna

När börjar regeringar på allvar tjäna medborgarintresset? Benjamin Dousa, VD Timbro, beskriver väl i nedan debattartikel att det finns viktiga saker för regeringen att göra som den inte gör. Dyra symbolhandlingar, nej tack! 

Miljontals röstade för en ny regering. Efter åtta år av S-styre blev det uppenbart att Sverige behövde en ny riktning på en rad områden. Den nya regeringen har därför inte bara mandat att göra stora förändringar, utan även höga förväntningar på sig. Tidöavtalet och den senaste statsbudgeten innehåller bra delar men reformtempot måste öka. Jag ser framför allt tre områden där regeringen behöver vara mer offensiv.”

https://www.expressen.se/debatt/valjarna-forvantade-sig-inte--annu-mer-bidragspolitik/

Det är hög tid för partierna att bli mer invånarinriktade och på allvar bygga något bättre åt kommande generationer. Gör något bra och bestående istället! Lägg till exempel ner regionerna som en egen politisk plattform och låt den stora skaran riksdagsledamöter, 349 stycken, axla även regionalt ansvar kopplat till säg 12 län. 349 ledamöter på bara drygt 10 miljoner invånare är nästan dubbelt så många som i Schweiz som har lika många invånare. Eftersom vi inte får rösta fram personen vi vill ha som statsminister borde vi få rösta fram vem vi vill ha som landshövding i de 12 kommande länen. Vad väntar Sveriges riksdag på? Den är inte längre så mäktig eftersom EU styr allt mer! Det är dags för ett nytt parti att få väljarnas mandat att driva igenom den demokratiska förändringen. Ett nytt parti som inte försvarar det gamla och som istället för allt för många heltidspolitiker kan stärka det löpande invånarinflytandet. Jag tror på invånarnas kollektiva klokhet. Inte minst den Schweiziska demokratin visar att ett sådant system skapar ett högt välstånd.

Inte minst barnpsykiatrin kan stärkas lättare om det enbart är kommuner och staten som delar på ansvar för att psykiatrin stärks på riktigt. Lägg ner regionerna!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar