lördag 17 december 2022

Dåliga prioriteringar

Trygghet kräver kvalité i många verksamheter

För att vi ska uppleva, och faktiskt leva i, ett tryggt samhälle är det många verksamheter som måste fungera väl. Idag är kvalitén inom många av välfärdens kärnverksamheter på oacceptabla nivåer. Det slår hårt mot vår trygghetskänsla. 

När som helst kan vi alla vara i behov av akutsjukvård och eftervård. När som helst kan du, jag eller någon vi håller kär vara i behov av sjukvård med kvalité. För mig är det obegripligt hur Region Uppsala år efter år efter år misslyckas med att laga akutsjukvårdens problem. Hur kan man inte investera i en ordentligt ökad kapacitet för akutsjukvården och vårdplatser när befolkningen kraftigt ökat i många tusentals parallellt med att vi blir allt fler allt äldre invånare? Leif Östlings ”Vad fa.. får vi för pengarna?” måste alltid vara levande i politikers insatser! Kvalitetsarbetet måste stärkas och tryggheten kraftigt förbättras.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/larmet-om-den-svenska-akutvarden-korridorvard-larm-av-kastrullock-och-dodsfall

https://dagensopinion.se/artikel/leif-ostling-startar-skattekommission-vad-fan-far-vi-for-pengarna/

Under lång tid framåt finns inte behov av väldigt kapacitetsstark kollektivtrafik i Uppsala. Det räcker länge med att addera fler vagnar inom pendeltågstrafiken och att utnyttja längsta möjliga bussystem i sträckor med många resande under peak-tider. Viktigast av allt med väl fungerande kollektivtrafik är att man ska känna sig trygg med att tidtabeller hålls. Det kan vi inte idag. 

Att i nuläget investera i dyr, onödig och omodern spårväg är en dålig prioritering i en ekonomiskt svår tid. Samtidigt måste framkomligheten för kollektivtrafiken kraftigt förbättras i Uppsalas vägsträckor där många i peak-tider åker buss. Och även längre bussystem kräver väglösningar som klarar fordon i behov av stora svängradier. I dagens UNT debatt skriver Utvecklingspartiet demokraterna att kollektivtrafikens framkomlighet måste prioriteras men att spårvägsprojektet måste läggas ner.

Om alliansen vill ”säkra fyrspåret” borde de redogöra för vilket Uppsala södra de önskar. Hur ser de på en bro? Alliansen har fel om kommunens kollektivtrafikplanering. Tills frågan om teknikval är klar, kommer huvuddelen av arbetet att inriktas på framkomlighet med separata körbanor och längre fordon. Det är oseriöst att alliansen anser att allt arbete för att stärka kollektivtrafikens framkomlighet ska stoppas utan att komma med ett alternativ. Hur framgångsrik kommunen än blir i en omförhandling med staten, kommer det fortfarande att byggas i södra staden. Det kräver att kollektivtrafiken stärks”

Det är oseriöst att påstå att alliansen erbjuder en stabil politisk ledning. 32 röster när 41 krävs för majoritet, är inte stabilt. Särskilt inte när det ”stabila” är helt beroende av två andra partier, varav man säger sig inte förhandla med ett av dem. Sluta sura! Hjälp till att hitta en lösning för nästa steg av en mer kapacitetsstark kollektivtrafik som inte äventyrar två ytterligare spår mellan Uppsala och Stockholm.”

https://unt.se/debatt/replik/artikel/alliansen-maste-sluta-sura-over-valresultatet/lz3ke0qj

Tryggheten, och tilliten mellan ett samhälles invånare, är centralt för ett framgångsbygge. Svårt att förstå? Motsatsen till trygghet är otrygghet. Trygghet kräver kvalité inom många verksamheter, inte minst akutsjukvården. Även i mycket jobbiga energitider måste vi prioritera trygghetsfrågor. Utvecklingspartiet demokraterna lyfter, UNT debatt nedan, fram att det i dessa viktiga besparingstider är oklokt att spara på lampljus i vintermörkret.

Att under mörka tider begränsa ljuset kommer att förstärka otryggheten i vårt samhälle. Särskilt kommer city att upplevas otryggare. Redan i dag kan de som besöker city bevittna hur allt fler lokaler står tomma. När det blir färre och färre butiker i centrum, förstärker det redan hårt prövade cityföretagares otrygghetskänsla. Risken med en oklok mörkläggning är att det driver på en negativ spiral. Det finns gott om studier som beskriver att när man släcker ner gator och torg så ökar skadegörelse och våldstendenser.”

https://unt.se/debatt/artikel/okad-otrygghet-i-uppsala-med-slackt-gatubelysning-politik-ar-att-prioritera/rx32z28r

Inte minst påverkas vår trygghetskänsla av hur våra barn och barnbarn har det i sina skolor. Har du tagit del av Brottsförebyggande rådet, Brå, de mätningar av skolans arbetsmiljöer? Det är en bedrövlig läsning och negativ trend som beskrivs. Kommer Tidöavtalet bryta denna negativa utveckling? Det återstår att se…

https://bra.se/statistik/statistiska-undersokningar/skolundersokningen-om-brott.html

P.S Rösta på Utvecklingspartiet demokraterna om du vill få en trygg och attraktiv framtid för dig, dina barn och barnbarn.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar