onsdag 28 december 2022

Självstyrande fordon

En värld full av självstyrande fordon och robotar

Vad skulle du göra med ytterligare 24 timmar som du som anställd fritt skulle få förfoga över? Mer egen tid, det dyraste du har. Din tid på jorden full av möjligheter att fylla med innehåll. Min gissning är att människor i den moderna och avancerade världen kommer att ha ytterligare 24 timmars egen tid inom 20 år. Det gäller så klart inte egenföretagare och politiker men alla andra. Först jobbade människan alltid och oregelbundet för att hitta föda och för att bo så säkert som möjligt. I modern tid fick vi en dag per vecka ledig. Efter ett tag fick vi två. Nu närmar vi oss tre. Vilken dag till ledigt väljer du? Måndag eller fredag?

Varför är jag så säker på att det blir så? Parallellt med att vi snart är 10 miljarder människor på jorden går teknikutvecklingen våldsamt fort framåt. Global konkurrens mellan oss människor och människors alla brister driver fram teknikutvecklingen. Automatisering av allt mer inom tillverkning och tjänsteleveranser gör allt fler kända yrken överflödiga. 

”Bara” skiftet till självstyrande fordon i våra städer och längs långa riksvägar påverkar arbetsmarknaden kraftigt. Det behöver politiker nu fatta och förhålla sig till.

https://liu.se/nyhet/masterstudent-prisas-for-forskning-om-trafikfloden-med-hjalp-av-artificiell-intelligens

Vi är nu över 8 miljarder människor på vår jord. Vi prognosticeras att bli fler än 10 miljarder om inte allt för många år. Det är ingen tvekan om att vi allvarligt behöver fundera över hur vi människor ska kunna leva rimligt i harmoni med övriga naturen. Mer egen tid är inte bara en fördelningspolitisk möjlighet, det är också en möjlighet att minska på trycket under peaktimmar när människor är i rörelse.

https://www.worldometers.info/world-population/ 

I Uppsala är det viktigt att tänkandet om framtidens trafiksystem inkluderar självstyrande fordon och nya mycket effektivare fordon. Inte minst i rika arabländer testas avancerade drönare både som taxifordon och leveransfordon av gods. 

https://www.youtube.com/watch?v=hDDo5KBDKHs

I det moderna samhället kommer det att behövas flera alternativa drivmedel till våra fordonsflottor. En sådan energikraft är tveklöst vätgas. Skälen till varför vätgas är intressant är många. Bland annat för att det kan tjäna som värdefull lagringslösning som stärker vår uppbyggnad av sol- och vindkraft. 

Ska det svenska folket tillhöra vinnarna i morgondagens värld är det hög tid för skärpning. Annars kommer väldigt få av landets invånare har råd att åka självstyrande fordon i framtiden. Våra förfäder klarade av att säkra billig energi i Sverige, i stor utsträckning fossilfri. De självstyrande fordonen kommer i stor utsträckning drivas med el. Hur är det möjligt att regering tillåter att skatten på el nu höjs när svenska hushåll och företag baxnar under elräkningar? Det är viktigt att förstå att billig energitillgång varit ett av skälen till varför svensk industri har varit konkurrenskraftig. Klädsamt om regeringen snart visar att den står på invånarnas sida.

"Vid årsskiftet skrivs elskatten upp med nio procent. Det hänger ihop med indexeringen av skatten i linje med inflationstakten. Därmed blir redan dyra elräkningar ännu dyrare för hushåll."

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/elskatten-hojs-borjar-galla-vid-arsskiftet



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar