Stämningsförstörare
Att lyfta på problem anses av vissa som att man är stämningsförstörare. Varför vara problem- och lösningsorienterade när man kan försöka låtsas som att problemen inte finns. De kanske försvinner utan att man måste lyfta fram dem och på allvar prata om dem tillsammans med andra människor. Övervikt och fetma är ett ständigt sådant problem som poppar upp och göms undan, poppar upp och göms undan. Det är uppenbarligen ett så stort problem att man riskerar att förlora röster om man vågar prata om det och dessutom vågar komma med förslag som kanske kan bryta en mycket negativ utveckling. Och tyvärr verkar många väljare vara så okloka att de alltid röstar som de gjort utan att på allvar värdera sina alternativ. Trots att vi bara får rösta vart fjärde år om vi exkluderar valet till Europaparlamentet. Framförallt är det klokt att rösta på de partier som man tycker driver den bästa sakpolitiken inom det man själv tycker är viktigast. Politiken får inte fega ur att ta i viktiga samhällsfrågor bara för att de anses känsliga av många. Med fler erfarna och meriterade företrädare med personlig integritet är jag säker på att vi löser växande samhällsproblem snabbare och bättre. Genom att rösta så partier med den sakpolitik man gillar bäst, och med erfarna företrädare, ökar tveklöst chanserna för att ett samhälle utvecklas bättre än sämre.
Energifrågorna är högt på dagens politiska dagordning. Det är inte förvånande när vi riskerar att få extremt höga räkningar de kommande kvartalen. Onekligen har många partier gett vallöften de inte vill hålla. Även om det blir väldigt tufft för många är det bara att konstatera att det inte är rimligt att sätta takkostnader för till exempel elkostnader. Själv har jag det väldigt mörkt hemma och har köpt både varma tofflor och ett varmare täcke. Att föreslå det som en metod för att sänka värmen lite mer är ingen stämningshöjare bland vissa. I Norge vågar deras regering tydligt uppmana invånarna att ta sitt ansvar för att hantera de energiproblem vi nu har.
"Regeringsblocket har fått betala ett högt pris för sitt vårdslösa vallöfte om att elstödet skulle vara på plats redan den 1 november. ”Hushållens ekonomi ska räddas i god tid före jul. Det är ett gemensamt vallöfte”, sade Ulf Kristersson till TT den 2 september. Så blev det ju inte. Det dröjer åtminstone till februari, meddelade energiminister Ebba Busch i veckan. För detta har regeringen kölhalats av oppositionen. Det är som det ska vara. Socialdemokraterna har dessutom goda skäl att försöka avleda väljarnas uppmärksamhet från kalla fakta: Att de rödgrönas slakt av kärnkraften har försatt Sverige i ett onödigt prekärt energiläge. Inte heller har högerns olika löften om att sänka drivmedelspriserna radikalt och minimera reduktionsplikten ännu infriats. Det har vredgat många väljare."
https://www.expressen.se/ledare/tack-for-sveken-ebba-och-ulf/
En annan stämningsförstörare är att lyfta på scenariot att Sverige inom kort återigen får väldigt många flyktingar som vi ska kunna stötta på ett rimligt sätt. På en värdefull lunch nyligen talade vi om många stora frågor som nu och i framtiden påverkar oss i Sverige. Särskilt i "skottlinjen" för tuffa utmaningar är priviligierade länder som Sverige. Europa har bland annat på grund av kriget i Ukraina hamnat i ett allt jobbigare ekonomiskt läge. Dessutom har nu ryssarna tillämpat strategin att slå ut all basinfrastruktur som el- och vattenförsörjningen i stora delar av tätbefolkat Ukraina. Du vet väl att den mesta infrastrukturen i Ukraina inte följer västvärldens standarder? Du vet väl att många av reservdelarna som behövs för att laga allt ryssarna bombar sönder tillverkas av ryska fabriker? Vad tror du händer nu när många miljoner ukrainare inte har tillgång till vare sig dricksvatten eller värme samtidigt som iskylan sveper in över oss? Om jag var Ukrainare skulle jag skyndsamt börja röra sig mot de rikare delarna av EU som sagt att alla ukrainare som vill är fria att fly till unionens länder. Hur redo är vi för att ta emot 100.000 ukrainare inom en månad? Ett förbättringsfokus vi lär oss av att det åter är krig i Europa är att det är klokt att bygga upp decentraliserade lösningar för energiförsörjning. Samhället blir väldigt sårbart när det är beroende av några få energikällor.
https://www.sydsvenskan.se/2022-11-26/ukraina-ber-om-svensk-hjalp-for-att-laga-kraftnatet
En sak är säker, om Ukraina efter kriget får en "Marshallplan" kommer det att ur ett infrastrukturperspektiv bli ett mycket modernt samhälle. Om det går att tygla all korruption i Ukraina kan då landet bli en ny modern ekonomisk motor inom EU. Kommer dock EU ha råd att stötta Ukrainas uppbyggnad när kriget nu gör det allt värre för till exempel tysk industri som snabbt tappar konkurrenskraft mot andra delar av världen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar