måndag 19 december 2022

Praktikplatser och lärlingssystem

Kunskapens vägar

Ett mycket viktig förbättringsbehov i Sverige är att stärka de praktiska gymnasieprogrammen och att kraftigt förbättra möjligheterna till verksamhetsförlagd utbildning, VFU. Ett väl fungerande KOMVUX är också viktigt för nya studiechanser för dem som var studietrötta under sena tonåren. I en ständigt föränderlig värld är ständig bildning avgörande för konkurrenskraft. Det gäller oss alla.

Inte minst svenskt näringsliv har stora förbättringsmöjligheter inom VFU-området. Tyskland och Danmark är samhällen som bär på många kloka arbetssätt för att lyckas med denna viktiga förbättring för att få fram många fler skickliga som bättre kan matcha det både näringslivet och offentlig sektor behöver. Sven Salins analys, på uppdrag av Skolverket, av hur fyra andra länder arbetar med lärlingssystem bifogas nedan. Förbättringspotentialen i Sverige är stor. 

https://www.skolverket.se/download/18.6bfaca41169863e6a655a4f/1553958988304/Bilaga%204:%20L%C3%A4rlingsutbildning%20i%20fyra%20l%C3%A4nder.pdf 

Gunnar Wetterberg, Expressen, har rätt. Verksamhetsförlagda utbildningen, VFU, säkerställs inte på ett acceptabelt sätt. Det håller inte och styrande politiker måste bättre förstå att det späder på allvarlig kompetensbrist.

"Det är ett verkligt moment 22. När bristen slår till blir det ont om erfarna lärare och syrror. Arbetsbördan för dem som är kvar blir tyngre och tyngre – och då får handledningen av praktikanter stryka på foten. Nyanställda har varken tid, ork eller erfarenhet nog att handleda. Om handledningen blir för dålig är praktiken ingenting värd." 

https://www.expressen.se/ledare/gunnar-wetterberg/den-har-vardfragan-maste-ni-bara-losa/

En sak jag inte kan förstå är hur det möjligt att väldigt många arbetsgivare säger sig skrika efter människor att anställa utan att hitta någon. Jag förstår självklart matchningsproblematiken när kvalificerade utbildningar krävs för uppgifterna. Samtidigt är det väldigt många "enkla" jobb som efterfrågas och där arbetsgivarna inte säger sig hitta personal. Hur är det möjligt när hundratusentals ”arbetsföra” människor i Sverige är arbetslösa? Det ska inte vara möjligt om man lever helt på försörjningsstöd. Det måste finnas effektivare sätt att få in många av dessa arbetslösa i något jobb. 

https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/arbetsmarknad/arbetskraftsundersokningar/arbetskraftsundersokningarna-aku/

https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/samhallets-ekonomi/arbetsloshet-i-sverige/

Vad är det nya som regeringens aktivitetskrav ska ge kommunerna som verktyg för att enbart ge försörjningsstöd till fullt arbetsföra personer som inte kommuner mätbart kan sätta i skolbänken eller i arbete. Är det något nytt alls? De arbetsuppgifterna måste få vara rättvist och finnas som en möjlighet även hos privata leverantörer av tjänster som det offentliga är tvingade att vara "last resort" av.

P.S Och arbetsmarknadsåtgärder får inte handla om att olika offentliga verksamheter skyfflar ”svarte-Petter” mellan varandra för att den egna verksamhetens statistik ska se bra ut. Dessutom måste också alltid människor lämplighetsprövas. Till exempel är långt ifrån alla lämpliga att arbeta bland våra barn och svaga äldre. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar