tisdag 13 december 2022

Eftertanke

Ett samhälle utan moderna varianter av ättestup

Vi måste klara av att effektivisera våra samhällen allt mer, och öka produktiviteten, för att fortsätta att vara ett starkt generellt välståndssamhälle. Det går generellt sett för sakta idag. Samtidigt får inte effektiviseringen innebära att stora delar av befolkningen, som inte klarar av att enbart använda massor av digitala tjänster som kräver egen digital förmåga, saknar stöd. Att erbjuda alternativa stödfunktioner för funktionshindrade är inte bara viktigt idag utan sannolikt för evigt, om man bryr sig om våra svagaste invånare. Jag förväntar mig att politiker tänker på alla de invånare vi företräder. I de flesta partier innebär det väldigt många människor med olika funktionsförmågor och socioekonomisk bakgrund. 

Patrik Kronqvist, Expressen, skriver läsvärt om att rimliga stödtjänster till våra svagaste måste säkras. Det gör inte staten idag. Om inte nödvändiga tjänster krävs av privata leverantörer till rimliga priser måste det offentliga ta ansvaret.

Tiotusentals människor har stora svårigheter att få ut sin pension, ta ett vanligt arbete eller ens betala en räkning. Maud Olofsson, C, kastade ut samhällets svagaste på en bankmarknad som inte fungerar.”

I Sverige finns tiotusentals människor som i avsaknad av bankkonton kämpar med så enkla saker som att kunna ta ett arbete, få ut sin pension eller betala sin hyra. De största grupperna är nyanlända och utländska studenter. Men även äldre människor och personer som lever på försörjningsstöd upplever problem. I början av hösten gick situationen från dålig till akut för många av dem.”

Mycket av problemen verkar orsakas av att bankernas tolkningar av lagarna mot penningtvätt har blivit allt för nitiska. Det är svårt att frigöra sig från misstanken att det i sin tur hänger ihop med att det främst drabbar olönsamma småsparare. Men i bakgrunden finns också en privatisering som gått snett.”

Förlorarna finns bland de allra mest resurssvaga grupperna i samhället: Nyanlända, äldre och personer som går på försörjningsstöd. Staten kastade ut dem på en marknad som helt enkelt inte fungerar. Där fastnar de i moment 22-situationer. Om de har betalningsanmärkningar får de svårare att öppna konton – vilket gör att de riskerar ännu fler inkassokrav. Och bankerna kräver i många fall arbetsintyg – men för att kunna behålla ett jobb behöver du ha konto.”

https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/tusentals-svenskar-far-inte-betala-sina-rakningar/




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar