fredag 30 december 2022

Respekt för demokratins kraft

Stärkt invånarinflytande

Bland annat genom att löpande utnyttja rådgivande folkomröstningar kan banden mellan invånarna och deras företrädare, politiker, stärkas. I tider då demokratin tappar kraft och allt mer makt centraliseras är min övertygelse att en framtida framgång för ett lokalsamhälle byggs genom en stärkt möjlighet att genom rådgivande omröstningar påverka större beslut om färdriktningar. Hur kunde den allmänna värnplikten avvecklas utan en större debatt? Hur kunde NATO ansökan skyndas på utan en större debatt om för och nackdelar? Till exempel beroendet av Erdogan och hans regim. När rådgivande folkomröstningar är självklara kan dumma och dåligt förankrade politiska beslut bättre undvikas. 

Det är min övertygelse att verkligt demokratiska samhällen också är bäst på att sprida välståndet klokare än vad som är fallet i diktaturer och andra former av styren där maktkoncentrationen är stark. Om du som läser min blogg är svensk, med liten internationell erfarenhet, är det viktigt att förstå att stora delar av världens befolkning inte lever i demokratier och att demokratierna är under press. Nedan kan du få en snabb känsla för hur starkt demokratin slagit igenom på jorden. Den är långt ifrån självklar för en majoritet av jordens befolkning. 

https://sv.wikipedia.org/wiki/Demokratiindex

Så länge ett politiskt parti inte enskilt blir för starkt är demokratin i säkert förvar. I en väl fungerande demokrati måste det finnas konkurrens och de styrande måste frukta att förlora makten, då är det klokt att inte bete sig respektlöst mot oppositionen. Bara för att några vinner och några förlorar val är det ändå viktigt att komma ihåg att oppositionen ofta representerar stora delar av befolkningen. 

Peter Esaiasson, GP, skriver läsvärt nedan om maktspelet i Sveriges riksdag.

I SVT-dokumentären Maktspelet får vi följa Nooshi Dadgostar och Jimmie Åkesson under valåret. Vi får se dem äta flottig lunchmat och konversera tvunget med medarbetare och konkurrerande partiledare. Det är mänskligt och därmed avförtrollande. Som tittare blir man varse att demokratin bärs upp av ofullkomliga individer av kött och blod.”

Dokumentären ger en anledning för oss alla att tänka igenom vår grundinställning till politiker: Hur mycket förtroende för deras förmåga att hantera gemensamma angelägenheter är det rimligt att ha? Frågan är viktig eftersom grundförtroendet styr våra reaktioner när politikerna gör något kontroversiellt. Om vi har förtroende, om vi tycker att politikerna har goda intentioner och är rimligt kompetenta, tolkar vi deras handlingar välvilligt. Om vi däremot saknar förtroende tolkar vi illvilligt och letar fel oavsett faktiska omständigheter; för den som saknar förtroende är politikerna dömda på förhand.”

”Som underlag för en uppdatering skall jag berätta om två insikter från forskningen. Den första ger en anledning att vara kritisk gentemot politiker. För att vara bra representanter behöver politikerna känna till vad medborgarna tycker i politiska frågor. Politikerna har ingen skyldighet att följa folkopinionen i ett givet läge, men för att den representativa relationen skall fungera behöver de alltså veta vad medborgarna tycker och tänker.”

Senast rapporteras om politikernas brister i en fin liten bok av belgiska statsvetare. Statsvetarna visar bland annat att politikerna bara har något bättre kunskaper än väljarna i gemen om opinionsstödet för olika politiska förslag.

”En intressant vinkel är att politikerna ombetts identifiera kollegor som de tror är särskilt bra på att vara i kontakt med folket. Det visar sig då att politikerna pekar ut de som är bra på att vinna opinionsstöd för sina egna ståndpunkter – alltså att övertyga och övertala – men alls inte är bättre än snittet på att känna till människors faktiska politiska uppfattningar.”

”Den andra insikten, den som motiverar en förtroendefull inställning, kommer från en studie där Jenny de Fine Licht och jag frågat 800 lokala politiker om deras tankar kring att fatta svåra beslut, det vill säga beslut där det bara finns dåliga alternativ och som politikerna vet kommer att vålla protester (tänk nedskärningar i välfärden, skolnedläggningar och lokalisering av oönskade verksamheter).”

Politikerna vill gärna se de svåra men nödvändiga besluten som ett gemensamt åtagande för demokratin. Som valda representanter tar politikerna på sig ansvaret för besluten, men man känner frustration inför att många medborgare inte uppfyller sin del av avtalet att vara öppna och lyssna på sakargument. För att systemet skall fungera, menar politikerna fullt rimligt, krävs en ömsesidig respekt för att resurserna alltid är begränsade.”

”Ni ser, det finns argument för och emot en förtroendefull grundinställning. Det är inte enkelt men själv blir jag nog kvar i den förtroendefulla hörnan. Flottiga lunchlådor till trots.”

https://www.gp.se/ledare/relationen-till-väljarna-handlar-om-ömsesidig-respekt-1.88099462

Churchills ord om att demokrati inte är perfekt men det bästa system som finns är viktiga att komma ihåg. I demokratier är alla lika inför lagen och staten får inte användas för enskilda partiers bästa. I demokratier är det lagarna som styr, inte enskilda människor som står över lagarna. Demokratier som vill överleva i en värld av diktatorer måste samtidigt vara kompetenta och kraftfulla. Har vi några livserfarna politiska ledare med både riktiga arbetsår i bagaget och en stark demokratisk förankring i dagens Europa? Hur förklarar man enklast skillnaden mellan en demokrati och en diktatur? I en demokrati har du valmöjligheter, det har du inte på allvar i en diktatur. I en demokrati kan du bidra till att rösta bort landets nummer 1, det kan du inte göra i en diktatur. Malin Persson-Giolitos vinterprat i SR/P1 ger lite perspektiv på vad friheten handlar om när hon beskriver sin upplevelse under Covidtidens "fängelsetid" i Belgien nyligen.

https://sverigesradio.se/avsnitt/malin-persson-giolito-vinterprat-2022

Demokrati är "bara" viktigt om man tycker att det stora flertalet i ett samhälle ska få det så bra som möjligt. Det är bara demokratier som levererat en rimlig och rättvis fördelningspolitik bland sin befolkning. Nordens länder är tveklöst imponerande, och dess exempel runt om i världen är få. Det är ingen tillfällighet att våra Nordiska länder hittills klarat av att tillhöra några av världens rikaste samhällen. Demokratier levererar till oss alla. Om demokratin förlorar balansen mellan rättigheter och skyldigheter kommer den dock att snabbt tappa kraft. Du som förstår vad jag skriver, och bor i Uppsala, gör klokt i att rösta på Utvecklingspartiet demokraterna. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar