torsdag 22 december 2022

Apornas pilkastning

Om framtiden vet ingen

Ingen vet något om framtiden. Det vi vet, genom kaosteorin, är att en fjärils vingar skapar förändringar i vår värld. Vi vet också att en Putin, eller varianter av Putin, på många sätt kan påverka människors liv och ekonomin. Just nu till det sämre för alla bortsett ifrån dem som vill försvaga Europa och övriga västvärlden. I alla tider har människor försökt sia om framtiden. De flesta får fel eftersom parametrarna är komplexa och i ständig rörelse. Och även om du får rätt i längden kan kortsiktiga smällar ändå göra att din satsning går snett. Den mest intressanta marknaden om framtidshopp är aktiebörserna. Där vinns och förloras massor av pengar varje timme. Några av världens rikaste människor ägnar större delen av sin tid åt att köpa och sälja aktier. De bästa köper åt sig själva. De som förmedlar råd för andra är sällan opartiska och tjänar på att mäkla aktietransaktioner. Du vet väl att det då och då gjorts experiment där apor kastat pil på börslistor och utfallet har inte blivit sämre än index? Och index är ofta bättre än de råd man kan få av aktiemäklare. DagensPS skriver nedan intressant om hur illa de så kallade proffsen prognostiserar.

Därför är det ett trendbrott att det samlade snittet av prognoserna för 2023 från börsstrategerna på Wall Street visar på minus 2 procent. Det är första gången detta händer sedan nyhetstjänsten Bloomberg började samla in informationen 1999.”

Nämnas bör att den historiska prognosförmågan har varit under all kritik. Exempelvis har strategerna missat alla nedgångsår sedan millennieskiftet. Det inkluderar bland annat såväl techbubblan som finanskrisen. Liksom årets nedgång.”

https://www.dagensps.se/investerardygnet/historiskt-trendbrott-pa-usa-borsen/?utm_campaign=investerardygnet&utm_medium=email&utm_source=nyhetsbrev-one&link_id=QwRld62lexNeA

https://efolket.eu/apor-som-kastar-pil-ar-bast-pa-aktiespekulation/

Vad gäller Furuviksincidenten, och FNs framgång med en global överenskommelse om gemensam kamp för den biologiska mångfalden, tycker jag "lägg ner djurparker!" Du som läst min bok ”En stund på jorden” vet att djuren har känslor. Självklart vill även djur som oss människor leva fria. Evolutionsläran är också tydlig, även människan är ett djur. Med tanke på alla fantastiska filmer som finns och produceras om djur, i sina naturliga miljöer, tycker jag att det är dags att göra om dessa parker till evolutionsparker där naturfilmer blandas med karuseller, berg och dalbanor, spökhus och boxningsbollar. Vad tycker du? Vi har mycket att lära av ”naturfolk” som till exempel samerna. Det är fascinerande att höra om deras strävan efter harmoni med övrig natur. Vad tycker du? 

https://sverigesradio.se/artikel/trots-kritiken-furuviks-vd-ar-trygg-i-beslutet-att-skjuta-schimpanserna

https://www.dagensps.se/cleantech/historiskt-fn-avtal-for-biologisk-mangfald/

Tänk att ordet naturfolk kopplas till att vara primitiv. En sak är säker, om elen och annan energi försvinner under en månad skulle de överleva.....

https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/naturfolk



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar