måndag 12 december 2022

Statskupp inom EU

Rättvist, jämlikt och starkt

Idag har vi kommunfullmäktige i Uppsala kommun. På agendan finns debatter och beslut om vilka ekonomiska ramar och fokusmål som den stora kommunala verksamheten ska ha framförallt under år 2023. Fokusmålen är ekonomi i balans, en stärkt arbetsmarknad, ett ansvarsfullt miljö- och klimatförbättringsarbete samt kampen för att återskapa ett tryggt närsamhälle. I demokratisk anda bryts olika åsikter mot varandra där alla förtroendevalda har sina perspektiv och åsikter om hur vår framtid bäst formas. Det är i ett sådant samhälle jag vill leva. I ett samhälle där öppna debatter om vägval förs och där förslag som samlar mest stöd får chansen att drivas framåt. Det är viktigt att förstå att alla folkvalda tror sig kämpa för den bästa vägen framåt i varje sakfråga som debatteras och som demokratiska församlingar fattar beslut om. I den bästa av världar finns en stor majoritet bakom de beslut som fattas. Ofta är det så i vår demokrati även om kampen mellan partier får det att låta annorlunda. En sak känner jag mig trygg med att konstatera. Det är att de allra flesta av Uppsala kommuns folkvalda kämpar för ett rimligt rättvist, jämlikt och starkt närsamhälle. Vilka metoder som leder oss dit varierar dock mer eller mindre mycket.

När vi är besvikna över att vår demokrati fungerar på ett sätt vi inte gillar är det viktigt att förstå vilka alternativ som finns. Personligen kan jag inte se några fördelar med toppstyrda samhällen utan möjlighet för oss invånare att rösta bort de partier vi tycker gör en dålig insats för att skolan, äldreomsorgen, sjukvården, infrastrukturen och så vidare ska fungera med bra kvalité. Den förberedelse för statskupp som avslöjats i Tyskland är viktig att ta på allvar. Även i dagens Europa finns krafter som gärna vill att en liten priviligierad elit återigen ska styra. Även om den svenska demokratin behöver vitaliseras och bättre förankras löpande bland befolkningen är det möjligt för oss att rösta bort dem vi tycker gör ett dåligt jobb. Glöm aldrig det. Årets adventskalender ger en lysande beskrivning av hur vissa personer anser sig väldigt mycket bättre än de flesta andra. Ofta bara för att de fötts in i väldigt priviligierade sammanhang. Ett samhälle där alla engagerade invånare har en rimlig chans att genom hårt engagemang och goda insatser få mycket inflytande är alla dagar i veckan bättre än olika former av klanstyren. SVT reportaget nedan ger lite perspektiv på kuppförsöken i Tyskland.

"Tillslaget beskrivs som en av de största polisaktionerna mot extremister som någonsin genomförts i landet. Razzian genomfördes tidigt under onsdagsmorgonen mot en väpnad grupp som planerade en statskupp, rapporterar public service-bolaget ARD. Federala åklagare uppger att polisen slog till i elva av landets 16 förbundsländer mot medlemmar i högerextrema Reichsbürger-rörelsen.

– De anses vara väldigt farliga, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick i SVT:s Morgonstudion.

En av de gripna ska vara adelsmannen som kallas prins Heinrich XIII Reuss, vars jaktslott misstänks ha använts för att planera störtandet av regeringen."

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/hogerextremister-planerade-statskupp-i-tyskland-25-gripna

Årets adventskalender i SVT är sevärd. Inte minst är skådespelarprestationerna av de unga skådespelarna imponerande.

https://www.svt.se/kultur/julkalendern-arets-julkalender-kronprinsen-som-forsvann-jul




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar