torsdag 8 december 2022

Klimatavkylning

Naturens strävan efter balans

Naturens krafter lever sitt eget liv och har gjort så i alla tider. Inte särskilt förvånande att människan runt om i världen länge avgudade just naturen och dess olika symboler. Särskilt i Asien lever stora grupper av människor fortfarande med olika former av dyrkan för naturen. Många japaner tillhör dessa människor. När människans samhällen blev allt komplexare uppfanns och växte dagens dominanta religioner sig allt större och starkare. Och varje religion och varje uppfunnen ism har ofta en mängd konkurrerande "föreningar". Särskilt kristendomen och islam dominerar som religioner eftersom det är religioner som inkluderar aktiv försäljning. Självklart växer det som säljs jämfört med det som inte säljs. Även efter de moderna religionernas intåg i människans sinnen är naturens krafter fortfarande enorma. Och naturen kan i sin största form beskrivas som universum. Jordens lilla del av universum började det vi kallar liv i bakterieform, microorganismer, för drygt 3,5 miljarder år sedan.

https://www.nrm.se/faktaomnaturenochrymden/evolution.1298.html   

Fem gånger har stora delar av jordens liv dött ut. Ett antal av dessa gånger har enligt vetenskapen varit kopplade till kraftiga vulkanutbrott. Några av oss alla arter, som ursprungligen härstammar från de första microorganismerna på jorden, har överlevt varje gång jorden upplevt tider av massdöd av arter. Vulkanutbrott och kraftiga meteorit nedslag har spelat huvudroller när stora förändringar av klimatet drabbat jorden. På ett eller annat sätt kommer naturkrafterna att se till så att det som förstör för mycket korrigeras. Därför är kulturer som har ett starkt inslag av respekt för naturen kloka. Naturen, eller universum, är allt.

https://www.nrm.se/faktaomnaturenochrymden/fossil/livetshistoria/perm.8034.html 

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/vulkanutbrott-utloser-larm-pa-java

Semeruvulkanen på Indonesien är aktiv. Historiskt har just vulkanutbrott i Indonesien haft stor påverkan på jordens liv.

”Indonesia's Mount Semeru volcano has erupted, sending ash billowing into the sky and sparking evacuations on the country's main island, Java.”

https://www.bbc.com/news/world-asia-63850653

Varför inte fylla på med lite stämningsdödare. Vet du när det förra stora indonesiska vulkanutbrottet ägde rum och som under flera år påverkade hela världen? Under flera år bidrog vulkanutsläppet till att koleran spreds över jorden och att skördar slog kraftigt ”fel”. Året var 1815 och berget/vulkanen heter Tambura. Om ett liknande vulkanutbrott inträffar sjunker sannolikt jordens klimat en tid. En ytterligare avkylning av nu är inte det som känns särskilt lockande.

https://blogs.abo.fi/historia/2015/07/28/i-tamboras-skugga/

https://www.so-rummet.se/aret-runt/krakataus-utbrott

Du som vill ta del av en läsvärd vetenskaplig studie om hur klimatets förändringar påverkar människan kan med fördel läsa nedan uppsats. Det är tveklöst så att det stora antalet människor på jorden påverkar takten i klimatutvecklingen. Det är till och med mycket sannolikt att vi påverkar klimatförändringen så mycket att den tar en annan form än vad den annars gjort. Det är samtidigt att förstå att klimatförändringar alltid har ägt rum på jorden. Och att den som tar till sig Darwins läror har anpassning till sannolika framtider som en stor del av sitt överlevnadsfokus. Innebär till exempel anpassning i Bangladesh att drygt 100 miljoner människor redan nu ska förberedas att flyttas inom landet? Kanske är den förflyttningen också en fantastisk chans för folket där att gå från utbredd fattigdom till bättre levnadsvillkor? Naturen och dess krafter är fascinerande. 

https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1462681/FULLTEXT01.pdf



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar