onsdag 21 december 2022

Konkurrenskraft

Till vilkas nytta?

Artificiell intelligens, AI, handlar i huvudsak om makt, konkurrenskraft och affärsmöjligheter. Den som är särskilt nervös över maktkoncentration ska engagera sig i utvecklingen av AI. Det råder ingen tvekan om att AI-tekniken kommer att förbättra mycket. Samtidigt ersätter lösningarna allt fler människor och den personliga integriteten blir mer och mer obefintlig. Vad tycker du om det?

Jag råkar gilla demokrati och att alla människor ska få en rimlig chans att förverkliga sina drömmar. Det är inte förenligt med diktaturer och samhällen uppbyggda med klanstyren. AI kan tveklöst bidra ännu mer till att övervaka och kuva alla i ett samhälle. 

Johan Rudengren, UNT, skriver en läsvärd artikel om AIs allt större intåg i våra samhällen.

”Hotet från klimatförändringarna fyller många människor med skräck. Särskilt bland yngre är olika grad av klimatångest vanligt. En studie av 10 000 16-25-åringar från tio olika länder visade att 75 procent kände stark oro för framtiden. Nästan hälften uppgav att tankar om klimatet påverkade deras dagliga liv negativt, inklusive deras förmåga att äta, sova, koncentrera sig, studera och känna glädje i relationer (The Lancet, 2021).”

”Det är inte så konstigt. Alla kan se konsekvenserna av en brand, en storm, översvämningar eller torka. När forskarna presenterar sina rapporter om temperaturer, avsmältning och extremväder är det lätt att extrapolera, att dra ut kurvorna: Värre bränder med enorm ödeläggelse, stora landmassor under vatten, jordar där ingenting kan växa. Svält, krig och flyktingkris. Klimatet är visuellt och det är lätt att föreställa sig katastrofer även om ingen vet exakt vad som kommer att ske.”

”Men vem ser ett samband mellan självkörande bilar och robottexter å ena sidan, människans utrotning å den andra? Kanske superentreprenören och Teslagrundaren, numera Twitterägaren, Elon Musk? Redan för åtta år sedan varnade han studenter vid MIT för artificiell intelligens, AI. Han funderade på om det behövs ett internationellt regelverk med övervakning, ”så att vi inte gör någonting dumt”. Inte direkt i linje med hans övriga principer. Men Musk är rädd, helt enkelt.”

”Varför är inte rädslan för AI mer utbredd? Troligen på grund av att riskerna är så svåra att föreställa sig. Det handlar om att människan inte längre skulle vara på toppen av pyramiden, att maskinerna skulle programmera sig själva och till slut göra sig av med den belastning som den irrationella och resurskrävande mänskligheten utgjorde. Det är som sagt svårt att föreställa sig hur det skulle gå till.”

”Det är betydligt lättare att oroa sig för något mer välkänt – som att AI kommer att ta jobben ifrån oss. Vi känner ju till effekter av uppfinningar som spinnrocken, ångmaskinen, det löpande bandet och datorerna. Även AI kommer att automatisera och göra vissa jobb onödiga. EU-parlamentets utredningstjänst beräknade för två år sedan att 14 procent av jobben i OECD-länderna skulle försvinna och att ytterligare 32 procent skulle genomgå omfattande förändringar till följd av AI.”

”Open AI är ett forskningsföretag och företag som grundades 2015 i San Francisco, med syftet att ”utveckla och använda artificiell intelligens på ett sätt som är positivt för mänskligheten”. Så svarar i alla fall ChatGPT på en av frågorna om sig själv, enligt Breakit (5/12). En av finansiärerna var Elon Musk och man anar principen att det är lättare att vara med än mot utvecklingen.”

”Vad betyder det här? Vad betyder det att den här tekniken är tillgänglig i Moskva och Peking? Den frågan har inte ens ChatGPT ett svar på - ännu.”

https://unt.se/ledare/kronika/artikel/robotarna-tar-over-medan-manniskan-sover-varfor-ar-inte-ai-radslan-mer-utbredd/jn7nknml

SVT publicerade nyligen ett i sammanhanget läsvärt reportage om AI som bifogas nedan.

”Artificiell intelligens finns nästan överallt utan att man ens lägger märke till det. Med exempelvis gratisprogram kan vem som helst be datorn skriva en novell eller ta hand om ett skolarbete. Smart och smidigt anser vissa, medan andra anser att utvecklingen av AI är skrämmande. Bland annat har flera framgångsrika forskare uttryckt oro för hur artificiell intelligens fortsätter att utvecklas och menar att AI kan utgöra fara för mänskligheten i framtiden.”

SVT:s reporter har träffat Hedvig Kjellström, en av Sveriges främsta experter på artificiell intelligens. Hon menar att det finns andra och mer brådskande aspekter man bör vara orolig för när det gäller utnyttjandet av artificiell intelligens.

– Man ska vara mer omedelbart orolig för vad människor kan göra med hjälp av sådana här algoritmer. Det finns länder i världen där man har satt i system att övervaka befolkningen med hjälp av AI.”

https://www.svt.se/nyheter/professorn-ai-ar-inte-kreativ

På många sätt kommer AI-teknologin tjäna människan mycket bra. Det gäller dock att vi i den fria världen ser till att alla effektivitets- och produktivitetsförbättringar även leder till positiv avkastning för alla. Till exempel fyra arbetsdagar per vecka. Samt att lagstiftarna möjliggör kraftiga bötesbelopp för tjänsteleverantörer som kränker oskyldiga invånares integritet. Höga böter! I USA har nu en bank, Wells Fargo, dömts till böter för att ha lurat sina kunder. Det högsta bötesbeloppet någonsin, 37 miljarder kronor. Det avskräcker nog andra banker från att göra något liknande. Och Wells Fargo att göra om det! Det är bra. 

https://amp.cnn.com/cnn/2022/12/20/investing/wells-fargo-cfpb-foreclosure-fine/index.html






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar