söndag 11 december 2022

Covidkampens dilemman

Lätt att tycka utan att förstå

Det är kallare tider. På många sätt. Inte minst är det full fart på spridningen av varianter av Covid igen parallellt med att den "vanliga" influensan sprider sig. I alla tider har sjukdomar slagit hårt mot människor. Mer eller mindre hårt. Pesten, koleran och Covid har skördat många människooffer. Vissa av dessa sjukdomar har spridits kraftigt bland alla invånare oavsett ålder och allmäntillstånd. Andra har framförallt drabbat multisjuka och äldre mycket hårt. I modern tid, under Covidpandemin, har vi fått följa hur olika samhällen försökt bekämpa denna pandemi på olika sätt. I nedan SVT reportage lyfts Sveriges ökande smittspridning igen. Kanske får vi snart bekanta oss med någon ny "Tegnell" som dagligen berättar hur läget i samhället utvecklas.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/regeringen-och-folkhalsomyndigheten-haller-presstraff-om-coronalaget

I Storbritannien hade de länge "lock-down". I Kina har de länge tillämpat "lock-down". Länge lyckades Kina med över 1,4 miljarder invånare att hålla nere smittspridningen ordentligt genom sin hårda "lock-down" politik. Precis som i resten av världen är en del av problemen att inte sjukvårdsresurserna räcker till för att hantera stora behov av intensivvård. I Kina valde man att först vaccinera de unga bland befolkningen. I till exempel Sverige valde man istället att fokusera på de äldre och mer farligt utsatta. Rätt eller fel beror helt på hur man tänker och det finns säkerligen också kulturella aspekter till varför olikheter i lösningar uppstår. Av olika skäl väljer nu Kina att lätta på sina restriktioner. Samtidigt rusar nu smittspridningen och det sägs att det folkrika landet saknar tillräcklig intensivvårdskapacitet för stora allvarliga utbrott av smittspridning. Flera "kunniga" menar nu att flera miljoner kineser nu kan dö inom kort när landet öppnas upp mer. Det återstår att se. Det är dock inte osannolikt att vi då får se demonstrationer som istället kräver att de hårda reglerna åter ska införas. Oavsett om man lever i en demokrati eller i en annan form av styrelseform är det inte lätt att leda när allvarliga sjukdomar sprider sig snabbt bland befolkningen. Var och en av oss ser främst till sitt eget bästa. Politiska ledare förväntas se till helhetens bästa. På individnivå blir långt ifrån alltid helhetens bästa det samma som det egna upplevda bästa. Nedan reportage från SR beskriver intressant hur komplext det är att försöka fatta "de minst dåliga" besluten för dem med den exekutiva makten.

"Beräkningen bygger på att 70 procent av befolkningen smittas nu när landet lättar på sina restriktioner. Uppskattningen baseras också på en hög dödlighet, 0,1 procent, det vill säga att en av tusen som infekteras avlider. Om sjukhusen drabbas på samma sätt som i Italien i början av pandemin kan en miljon vara en optimistisk siffra, säger Francois Balloux, epidemiolog vid University College London."

https://sverigesradio.se/artikel/en-miljon-personer-i-kina-kan-do-i-covid-19-de-narmaste-manaderna



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar