lördag 24 december 2022

Hopp

Dåliga tider, nu är det tuffa tider

Julen tillhör de tider då ensamma människor mår som sämst. Känslan av ensamhet blir helt enkelt mycket mer påtaglig när man tror att alla andra har det mysigt med många nära och kära. Julen är också tiden då shoppingen årligen brukar slå ”all time high” när vi handlar på tok för mycket julklappar. Även det skapar ångest för många som saknar pengar för att ge sina barn paket. Att julen fått ett så starkt julklappsfokus är briljant kommersiell marknadsföring. Visst kom de tre vise männen med presenter till den nyfödde Jesus i Bethlehem, Palestina. Det var dock inte det centrala, det centrala med berättelsen är att hoppet var tänt. Guds son, Jesus, hade anlänt till jorden för att kunna frälsa oss. Rädda oss från det onda och bjuda på evigt liv. I de tider av lågkonjunktur och närliggande krig vi har är hoppets betydelse mer viktigt än på länge. Det är hoppfullhet som är julens vackra och viktiga budskap, inte julklappar. Svenska kyrkan bjuder nedan på lite historiska insikter om vad julen handlar om.

Men natten skall vika där ångest nu råder. Det folk som vandrar i mörkret ser ett stort ljus, över dem som bor i mörkrets land strålar ljuset fram … Ty ett barn har fötts, en son är oss given.”

https://www.svenskakyrkan.se/jul/varfor-firar-vi-jul

Nedan länkar från Konjunkturinstitutet och SVT bjuder på budskap om runt tre års tuff lågkonjunktur. Hoppet om nya bättre tider blir långvarigt viktiga att känna. De bättre tiderna kommer men bara för dem som använder den dåliga tiden till att ”städa” och förändra till det bättre. Julens budskap är också ett budskap om värdet av traditioner parallellt med ständiga förändringar. Julklapparna får symbolisera förändring då de ofta är materiella och bland de välbärgade alltid innehåller det senaste. I år kanske ett trendbrott ifrån extrem materialism då ”stickat” tydligen är det hetaste i årens paket. 

Hög inflation och stigande räntor bidrar till att den svenska ekonomin går in i en lågkonjunktur 2023. Det pressar näringslivet och hushållen samt ställer Riksbanken inför svåra avvägningar, vilket framgår av det senaste Konjunkturläget som publiceras i dag.”

https://www.konj.se/publikationer/konjunkturlaget.html

https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/ki-sverige-gar-in-i-lagkonjunktur-nasta-ar

Vem är energiminister i Sverige? Är det en civilingenjör? Är det en som jobbat länge med energisystem? I en tidig lågkonjunktur är det allvarligt att vi parallellt med flera andra kriser också har en energikrisen. Stabil, billig och miljösmart energitillgång har länge varit en mycket viktig konkurrensfördel för tung svensk industri. Så är det inte längre. Det är farligt för svensk utveckling. Kan vi hoppas att det finns någon tomte i regeringen som kan rädda oss med en snabb lösning på krisen? Koppla bort oss från EUs gemensamma energimarknad kanske? 

https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2022/12/energi--och-naringsminister-ebba-busch-haller-presstraff-om-elstod-till-foretag/

Att Socialdemokraterna fortfarande ligger på över 30 procent i val och opinion är intressant. På många sätt säger det mer om deras politiska konkurrens än om det partiet. SSUs ordförande, deras ungdomsförbund, har rätt i att de inte har några nya idéer om något. Det brukar definieras som konservativt. Samtidigt är namnet lysande, social demokrati. Det är en mycket stor andel invånare i vårt unika samhälle, Sverige, som tycker att välståndet genom klok fördelningspolitik ska spridas brett. Man behöver inte vara Socialdemokrat för att tycka att social demokrati är positivt. Min morfar och jag landade oftast i att det är god marknadsekonomi att sprida köpkraften i stor omfattning bland ett samhälles invånare. I ett samhälle med ambitionen att säkra social demokrati uppnår vi bättre jämställdhet och alla invånare, oavsett familj du föds in i, kan känna hopp i stället för hopplöshet. För att det hoppfulla samhället ska överleva krävs principen ”Gör din plikt, kräv din rätt”. Socialdemokratin kommer att tappa mycket stöd om de inte klarar av att bli modernare. Nedan debattartikel är läsvärd. Den enda politiska kraft som vuxit ordentligt sedan 2010 är den nationalistiska, protektionistiska och tillbakadrömmande kraften. Det leder oss inte mot framtida samhällssegrar. Det gamla ska vi lära av men aldrig fastna i. Framgång hittas och skapas i att ständigt vilja utvecklas och förbättras. 

Förstagångsväljare som är medlemmar i LO röstar i större utsträckning på SD än på S. Framtiden ser mörk ut om de unga fortsätter rösta som de gjorde i årets val, skriver SSU:s förbundsordförande Lisa Nåbo.”

https://www.expressen.se/debatt/utan-de-unga-valjarna--dor-socialdemokraterna/

Ett sätt att bättre bygga framtida samhällssegrar är att stärka demokratin. Särskilt den lokala demokratin. En julklapp till alla Uppsalabor från Utvecklingspartiet demokraterna är stärkt lokal demokrati. Nedan en insändare i UNT från UP om stärkt lokal demokrati. God jul!

”Att stärka lokaldemokratin i Uppsala kommun och region Uppsala är ett av huvudskälen till varför Utvecklingspartiet demokraterna startades. Till skillnad från många av de övriga partierna, som är kraftigt nationellt styrda, är vi övertygade om att Uppsala utvecklas bättre om politikerna tvingas förankra och lyssna mer på oss invånare än idag.”

”Det är inget problem att omröstningar är rådgivande. Genom att säkerställa löpande möjlighet att demokratiskt påverka med hjälp av formella stadsdels- och bygderåd samt folkomröstningar, i alla större frågor, tvingas politiken närmare dem man ska företräda. Då måste politiken aktivt möta invånarna och förklara vilket förslag de företräder och varför. Och berörda invånare får en chans att tydligt stötta eller förkasta idéer som olika partier företräder.”

”Vi anser att det är fel att invånarna bara vart fjärde år på riktigt kan påverka allt politiken ansvarar för. I de allra flesta demokratiska länder tillämpas allmänna val vart annat år. Eftersom vi inte kan påverka det vill vi förbättra den lokala demokratin med möjliga metoder.”

https://unt.se/insandare/artikel/folkomrostning-ger-starkare-forankring/r3x8zqer


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar