söndag 25 december 2022

Förstå grundorsaker

Kriminella affärsverksamheter

I alla tider har det funnits människor som använder våld för att försöka få som de vill. Länge har kriminella människor och grupperingar funnits. Länge var det grupper av människors äldsta och religiösa ledare som fick vara domare vid tvister. Efter att många år av människor på jorden växte de ”juridiska” lagarna fram. I takt med att människans samhällen blev allt mer avancerade blev också de smartaste kriminella avancerade. Då som ofta nu kom många av de kriminella från samhällsklasser med lite att förlora på brottslighet. Tvärtom, det var en av få vägar från fattigdom till rikedom. Inte sällan var ledarna från ”finare” familjer. Sjörövarna var länge framgångsrika på att stjäla enorma förmögenheter, särskilt ifrån det spanska kungahuset. Och de sjörövare som överlevde och undvek att bli tillfångatagna blev rika. Sjöröveriet var avancerad affärsverksamhet. Av nedan länk kan du också förstå att även kvinnor kan vara blodtörstiga i jakten på rikedom.

https://varldenshistoria.se/kriminalitet/kriminella/blodtorstiga-piratkvinnor-harjade-i-karibien

Är grov organiserad brottslighet mest ett faktum på grund av mängden socioekonomiskt svaga i ett samhälle eller på grund av goda affärsmöjligheter? Är Johan Pehrson ”a man or a mouse”?

Karin Pihl, GP, skriver läsvärt om Sveriges avancerade och organiserade brottslighet av idag. Kanske har vi nu rikspolitiker i ledande uppdrag som helhjärtat går på anfall mot de krafter som rånar vårt samhälle och som kraftigt försämrar vår trygghet. Uppskattade 18 miljarder kronor, varje år, är väldigt mycket pengar. Att få stopp på välfärdsbrotten och kraftigt försvåra knarkhandeln måste vara extremt prioriterat. Det i kombination med kvarterspoliser och nolltolerans mot brott i skolan kommer att leda det svenska samhället mot vad vi vill leva i igen. 

”Vilka är dessa kriminella som ringer gamla damer, utger sig för att vara från banken och lurar offren på pengar? Den gängse bilden av bedragare är nog att de är samma typer som bryter sig in i cykelförråd. Det är kriminella som förstör livet för många människor men som trots allt tillhör en annan kategori än de riktigt grova brottslingarna. Den bilden stämmer inte. Det visar en ny rapport från Polisens nationella bedrägericentrum (NBC), som SvD uppmärksammat. Faktum är att de bedrägerier som ökat kraftigt i omfattning de senaste åren är tätt sammankopplade med den grova kriminaliteten som plågar många utanförskapsområden och stadskärnor. Enligt rapporten står de kriminella gängen för en mycket stor andel av bedrägeribrotten. Hälften av dem som var misstänkta för skjutvapenbrott i fjol var också misstänkta för någon form av bedrägeribrott.”

”En tes som NBC har är att bedrägeribrotten – som ofta riktar sig mot äldre och funktionsnedsatta – är en viktig del i att finansiera skjutvapenvåldet. Man blåser pensionärer på deras besparingar och köper automatvapen för pengarna som man sedan skjuter sina fiender med på gatan.Ett annat syfte med bedrägerierna är att finansiera terrorism. Det finns en överlappning mellan våldsbejakande extremism och gängkriminella.”

”Det vi ser i rapporten är konturen av en svensk maffia.” Det säger Hans Brun, en av experterna från Polismyndigheten som står bakom rapporten, till SvD. Och det är precis vad det är. Det går inte att se olika brottstyper som bedrägeri, skjutningar, penningtvätt, brott mot välfärdsstaten och till viss del också terrorism som skilda företeelser.”

”De kriminella nätverken är som ett eget ekonomiskt system. Man skapar bolag inom den avreglerade välfärdssektorn eller en bidragsberättigad förening för att blåsa välfärdsstaten och finansiera annan kriminalitet. Varje år försvinner minst 18 miljarder skattekronor på grund av detta. Man importerar och säljer droger, vapen och ägnar sig åt trafficking och utpressning. Man lurar enskilda på pengar. De kriminella ligorna attackerar staten och rättssamhället från flera håll.”

”Dessa personer har ingen som helst respekt för den svenska staten och ingen sympati för det svenska samhället. Välfärdsstaten ses som en kassako att mjölka ur. Hela bostadsområden är en del av ens eget eller rivalens drogterritorium som man slåss om med skjutvapen. Polisen är ett irriterande moment som stör droghandeln. Att oskyldiga drabbas och till och med dödas är man iskall inför. Liksom att man blåser samhällets mest utsatta grupper på pengar för att finansiera sin verksamhet. Det finns en särskild hänsynslöshet i att just ge sig på äldre för att skaffa medel till att begå andra brott.”

”Den nya maffian i Sverige måste bekämpas utifrån ett helhetsperspektiv. Hela myndighetssverige – Skatteverket, Försäkringskassan, Migrationsverket, Säpo och hela rättskedjan – måste tillsammans strypa varje tillfälle för de kriminella. Minsta bedrägeriförsök måste betraktas som en del i en större och systemhotande helhet. Och de behöver politikernas helhjärtade stöd.”

https://www.gp.se/ledare/så-växer-en-maffia-fram-i-sverige-1.87547480

Är det inte bedrövligt att Sveriges riksdag och dess partier låtit Sverige spåra ur? SVTs nedan reportage om det grova organiserade våldet i Sverige exemplifierar väl en mycket misslyckad riksdags förmåga att vända denna fruktansvärda trend. En bra insikt är att det i huvudsak handlar om affärer. Dödliga affärer och grova stölder från våra välfärdssystem. 

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/dodsskjutningar-i-sverige-nar-nya-hogstanivaer

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/polisens-gangexpert-regeringen-satsar-fel

Inte sällan var de värsta brottslingarna samhällens ledare. Inte minst massmördaren av barn, Herodes, på jakten efter en nyfödd Jesus. Idag har vi t ex Putin som sprider blod runt sig kopplat till egna maktambitioner. Varje tid är unik. Vi kan ändå lära mycket av vår historia.

”En brutal barnamördare eller bara en härskare med osedvanlig organisationstalang; en stadsgrundare med teaterintresse? Sant är i alla fall att han lät döda sina egna söner efter misstankar om att de planerade att störta honom. Gunnar Hillerdal tecknar ett porträtt av en man som kanske bara skulle ha varit en fotnot i historien, om det inte vore för att Jesus råkade födas under hans regeringstid.”

https://popularhistoria.se/religion/herodes-och-barna-morden-i-betlehem



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar