fredag 9 december 2022

Jösses

Hur är det möjligt?

Hur har kompetensen och systemförmågan kraschat så mycket som verkligheten visar i Sverige? Vad beror det på? Allt sämre kvalité på oss som arbetar? Allt sämre arbetsmoral och yrkesstolthet? Allt för uppdelade ansvarsområden som leder till att ansvar också "hamnar mellan stolarna"? Politiska ledare som i stor omfattning saknar praktiska yrkeserfarenheter? En kombination av ovan? Sannolikt det sistnämnda. Tågtrafiken i alla dess former är ett utmärkt exempel på misslyckande. Ett återkommande misslyckande. Inte minst Uppsalas pendeltågtrafik. Återigen är det stora risker för omfattande trafikstörningar på grund av att inte nya datasystem är tillräckligt testade men ändå sätts i produktion för tidigt. Och styrgruppen till detta projekt måste sakna rimlig verklighetsuppfattning med tanke på timingen av det nya systemet.

"Branschorganisationen Tågföretagen har också uttryckt oro över det nya systemet. I ett brev till infrastrukturministern skriver de att det ”i högsta grad är troligt att vi kommer få stora störningar i svensk tågtrafik”.

Lina Lagerroth, näringspolitisk expert på Tågföretagen, säger att det är bra med ett nytt system.

– Men vi är jätteoroliga över att vi inte har kommit tillräckligt långt så här sent.

Hon säger att hela branschen delar oron och upplever att de inte fått tillräcklig information från Trafikverket.

-  Vi har än i dag inte fått alla färdplaner för julen."

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/tagbranschen-larmar-om-stora-risker-for-storningar-lagom-till-jultrafiken

Hur är det möjligt att utveckla ett datasystem i åtta år och inte få det att vara tillräckligt testat för produktion vid lansering? Och hur fa… kan man välja lansering i december av alla årets möjliga månader? I år, då den bistra ekonomin kraftigt dämpar ekonomin i januari 2023 hade just den kommande januari varit en mycket klokare lanseringsmånad. Ett generellt problem tycks vara vad årets adventskalender bland annat förmedlar. Trots nätets alla möjligheter att förstå hur mindre priviligierade lever sina liv tycks den förståelsen obefintlig bland många välbeställda. Dåligt! Underkänt! Vem tar ansvaret om trafiken återigen kraftigt ”spårar ur”?

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/nytt-system-hotar-tagtrafiken



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar