tisdag 20 december 2022

Arbetsplikt

De som kan arbeta ska arbeta

Världen är inte rättvis. Det finns människor som är så rika att de själva kan avgöra om de behöver arbeta eller ej för att leva med önskad livskvalité. Samtidigt finns delar av världen, som i Norden, där samhällskontraktet bygger på ambitionen att alla invånare ska ha en anständig lägsta levnadsnivå oavsett om de har förmågan att försörja sig själva eller inte. Det tycker jag är uttryck för ett samhälle som jag vill leva i. Ett samhälle där vi tar hand om våra svagaste invånare på ett anständigt sätt. Med det sagt är det samhället bara möjligt att uppnå om alla som inte på annat sätt än genom arbete är självförsörjande arbetar. Att säkerställa att alla som kan arbeta också arbetar, även om de lever på försörjningsstöd, är med andra ord en både nödvändig och rättvis ordning för att vi ska klara av att ge våra svagaste invånare en anständig levnadsnivå. 

I Tidöavtalet finns det med en skrivning om "arbetsplikt". Det är en mycket intressant skrivning och jag hoppas att den snabbt kommer att kunna tolkas som att kommuner ännu bättre kommer att kunna matcha rätten till försörjningsstöd till mätbara motprestationer som både är bra för den enskilde individens väg mot självförsörjning men också bra för den form av samhälle många av oss nordbor vill leva i. I grund och botten är alla framgångsrika samhällsbyggen ett team-work där alla invånare med förmåga att på olika sätt bidra också bidrar till det gemensamma bättre. 

https://www.xn--tidavtalet-gcb.se/

Torbjörn Hållö, GP, skriver läsvärt om att det är hög tid att fullt ut tillämpa arbetsplikt för människor som lever på bidrag. Det borde vara självklart för alla tänkande i Sverige att vi inte kan ha hundratusentals som lever på bidrag samtidigt som vi tillåter arbetskraftsinvandring till arbeten som många av dagens arbetslösa efter rimlig upplärning ska klara av att sköta väl.

Sverige har ett av världens mest liberala regelverk för arbetskraftsinvandring. Reglerna tillkom i en tid när Fredrik Reinfeldts regering tillsammans med Miljöpartiet utformade svensk invandringspolitik. Det saknas krav på objektiv brist på arbetskraft i yrket. Det finns ingen arbetsmarknadsprövning. Och inkomstkravet för arbetskraftsinvandrare är satt till löjligt låga 13 000 kronor i månaden.”

Resultatet av Sveriges liberala regelverk för arbetskraftsinvandring har blivit lönedumpning, skenanställningar och ökad invandring från utvecklingsländer.

”Hittills i år har Sverige gett uppehållstillstånd till 40 000 arbetskraftsinvandrare och deras anhöriga. Bland de tio största yrkesgrupperna som fått uppehållstillstånd återfinns köksbiträden, hemservicepersonal, kockar och växtodlare. Under de senaste åren har en politisk samsyn vuxit fram mellan riksdagspartierna, utom Centerpartiet och Miljöpartiet, att arbetskraftsinvandringen till Sverige måste regleras på ett rationellt sätt. Det finns helt enkelt inget behov av att flyga in diskare, nagelterapeuter och trädgårdsarbetare från andra sidan jorden.”

 Och visst kan arbetskraftsinvandring vara ett viktigt verktyg för att lösa brist på högkvalificerad arbetskraft. Men när det gäller jobb som köksbiträden, hemservicepersonal och växtodlare så är det inte i Mongoliet, Pakistan eller Irak som svenska arbetsgivarna ska hitta sin personal. Kompetensen finns betydligt närmare - inte minst i Sveriges förorter.

”Sverige har omkring 350 000 arbetslösa. Ännu fler jobbar ofrivilligt deltid. Dessa ofta nya svenskar förtjänar en chans till jobb och gemenskap i Sverige.”

”Nyligen tecknade LO, Svenskt Näringsliv och Unionen avtal om etableringsjobb. Det är en kollektivavtalsmodell som kombinerar arbete och utbildning. Målgruppen är långtidsarbetslösa och nyanlända. Syftet är att arbetslösa ska skaffa sig de kunskaper som krävs på svensk arbetsmarknad samtidigt som kompetensförsörjningen förbättras. Arbetsgivaren behöver bara betala halva lönen och staten bidrar med en kompletterande lön direkt till den anställda. Etableringsjobb ska som huvudregel leda till en tillsvidareanställning på heltid där den etableringsanställde arbetat. (LO 5/12).”

https://www.gp.se/ledare/bisarrt-att-flyga-in-arbetskraft-från-andra-sidan-jorden-1.87448686



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar