De flesta relationer står och faller på om man litar på varandra eller inte. Det sägs att politik är en förtroendebransch. Jag hävdar att alla branscher och transaktioner mellan människor bygger på förtroende, om man vill göra mer än en affär. Viktigast av allt har det varit att känna förtroende för en finansiell rådgivare och läkare. Det räcker att tänka sig ett stort fel för att förstå att det inte är något man vill uppleva.
Många års dumheter har hunnit ikapp oss. De som inser det har en chans att klara de tuffa år som väntar. De som kommer att klara sig bäst ställer fort om och investerar i utbildning, smartare arbetssätt och en självklar balans mellan rättigheter och skyldigheter.
Karin Pihl, GP, skriver läsvärt om pengar nedan. Dagens digitaliserade värld har inte bara varit positiv. Inte minst kryptovalutor har skapat en värld utan rimliga säkerheter kopplade till alla ekonomiska värden på ”marknaden”.
”Sverige är ett av världens mest kontantlösa länder, vilket är förklaringen till att vår egen valuta känns som monopolpengar. Mellan 2010 och 2016 minskade andelen kontanta betalningar från 40 till 15 procent. Fler och fler butiker och restauranger har en liten skylt på dörren där det står att ”vi är en kontantfri butik”. Samtidigt vill nästan tre av fyra svenskar ha kvar möjligheten att betala kontant (TT 25/3 2019).”
”Utöver de uppenbara praktiska problemen med att vara utelämnad till digitala betallösningar finns en annan risk med digitala pengar: De blir helt abstrakta. Därmed är det lätt att tappa respekten för dem.”
”Unga kvinnors skuldbelopp hos Kronofogden växte sig dubbelt så stort mellan 2011 och 2021, vilket främst drivs av konsumtionsskulder. Man handlar på nätet men när fakturan kommer kan man inte betala. Eller så handlar man i en fysisk butik utan tanke på att pengarna ska räcka hela månaden. Men är det så konstigt att skuldberget växer när pengar har blivit något man inte kan ta på? Det är ju så enkelt att bara dra kortet eller, om man handlar på nätet, använda någon av de digitala betallösningarna där man bara behöver bekräfta köpet med ett fingeravtryck på mobilen.”
https://www.gp.se/ledare/i-det-kontantlösa-samhället-är-pengar-som-luft-1.88816000
Tidningen Näringslivet skriver läsvärt om vad vi står inför. Det är en välskriven artikel, läs den. Bara de privatpersoner och organisationer som skyndsamt fokuserar på förbättringsarbete och reformer för stärkt konkurrenskraft kommer om tre till fem år må väldigt bra. Övriga kommer att vara i spillror. Jag hoppas du och de organisationer du bryr dig om snabbt gör det som nu krävs, även om det känns trist. Alternativet blir tristare.
”Sverige har för länge drivit en ansvarslös migrationspolitik, en misslyckad integrationspolitik, en oklok energipolitik och en farlig penningpolitik. Oavsett färg på regeringspartier har Sverige tyvärr styrts väldigt fel i flera stora frågor. Det kommer att bli en jobbig väg tillbaka för att Sverige åter ska bli ett konkurrenskraftigt och generellt välfärdssamhälle.”
”Men den tuffare situationen kommer att kräva politisk handling och då måste vi använda alla till buds stående medel för rädda Sverige från en fördjupad och långvarig kris, menar chefekonomerna. Ett sätt är att ta itu med de tidigare nämnda strukturproblemen som utanförskapet på arbetsmarknaden och elförsörjningen, menar Michael Grahn.”
”Men utöver de konjunkturella problemen får vi heller inte göra avkall på områden som inte alltid når rubrikerna i dagspressen, avslutar hon.
– Vi får heller inte förlora det långsiktiga perspektivet att stödja den gröna omställningen i näringslivet. Det är också otroligt viktigt att vi satsar på skolan. Det finns inget bättre sätt att jobba förebyggande och säkerställa god samhällsekonomisk utveckling än att se till att fler niondeklassare går ur skolan med godkända betyg. Och där har vi stora utmaningar idag som det pratas alldeles för lite om.”
https://www.tn.se/ekonomi/24487/sa-allvarlig-blir-lagkonjunkturen-sverige-i-eu-botten/
Glöm inte att Lars V Kylberg, Sören Gyll och jag varnade om var Sverige hamnar om vi inte leder Sverige och dess delar klokare. Redan den 11 juni 2015 fick vi nedan artikel publicerad i Di där vi bland annat levererade den varningen kopplad till en tillbakadragen FN-prognos om hur jordens länders ekonomi långsiktigt förväntades utvecklas.
”Det är dags att acceptera verkligheten och sluta exkludera något riksdagsparti från samtal och förhandlingar, skriver Sören Gyll, Lars Kylberg och Stefan Hanna.”
https://www.di.se/artiklar/2015/6/11/debatt-nyval-ar-battre-an-pakten/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar