måndag 15 augusti 2022

Prioritera kärnverksamheten

Laga det trasiga först och fokusera på livkvalité

I väl fungerande välståndssamhällen håller rättssystemet,ä skolan, vården, omsorgen och basinfrastrukturen hög kvalité. Så enkelt är det. I de mest framgångsrika samhällen lever dess invånare i  stor utsträckning jämställt. I det samhället kan också människor som klarar sig från att gå ner i olika drogträsk, eller som fötts med allvarliga stor psykisk ohälsa, fylla sina liv med mycket livskvalité. Vad livskvalité innebär varierar självklart beroende av vem man är och vad man gillar. En sak är dock säker och det är att det man vill uppnå ska man också mäta. Med det sagt ska man inte mäta mer än det viktigaste för att inte dränka kärnverksamheter i administration. 

Det är populärt att idag kritisera New Public Management, NPM, som mäter det mesta inom offentlig sektors verksamheter. Det är bra, det är på tok för mycket som mäts och mätandet i sig slukar resurser som behövs för kärnverksamheten. Med det sagt är det fortfarande viktigt att mäta det viktigaste för att en offentlig kärnverksamhet som skola, vård och omsorg ska ge bästa möjliga kvalité och högsta möjliga nytta per investerad skattekrona. Precis som vi ska kritisera NPM är det hög tid att kritisera måttet BNP och istället tillämpa nya metoder för att mäta välståndsutveckling. Ett bättre mått än Human Development Index, HDI, tror jag skulle göra stor samhällsnytta för oss människor. Det vi väljer att mäta har alltid stor betydelse. Vad och vilka vi väljer att jämföra det vi mäter med har också stor betydelse. Alla framgångsrika jämför sig med de som anses vara bäst. Det är en klok måttstock i en värld full av konkurrens.

https://www.ekonomifakta.se/fakta/ekonomi/tillvaxt/bnp---sverige/

https://hdr.undp.org/data-center/human-development-index?utm_source=EN&utm_medium=GSR&utm_content=US_UNDP_PaidSearch_Brand_English&utm_campaign=CENTRAL&c_src=CENTRAL&c_src2=GSR&gclid=CjwKCAjwt7SWBhAnEiwAx8ZLanJQ9fbzsQGQAIWn5h-lEpaU600s5Ks7eNrmKbLKHUR1il4xadYKZhoC66AQAvD_BwE#/indicies/HDI

I Dagens Samhälle skriver ett antal forskare en mycket läsvärd debattartikel om vikten av att mäta rätt saker och med fokus på det som gör stor positiv nytta för oss människor. Inte minst inom Uppsala kommun och Region Uppsala måste vi bli mycket bättre på att begränsa antalet mätetal men samtidigt välja ut de viktigaste. Genom att göra så kan vi frigöra mycket tid som idag går till energislukande administration utan att ge bästa värde för varje satsad skattekrona.

"På senare år har värdet av ekonomisk analys av offentliga insatser blivit uppenbart. Hälso- och sjukvården såg behovet redan under 1990-talet, och i många utvärderingar används numera måttet ”kvalitetsjusterade vunna levnadsår”. Det är ett mått som kombinerar livslängd och hälsorelaterad livskvalitet, och det är oumbärligt vid prioriteringar." 

"Kommunerna har vaknat senare, men sedan några år växer intresset för ekonomisk analys snabbt även i denna sektor. Genomgående används dock fortfarande rudimentära metoder för att värdera effekter i kommunal verksamhet. Principen är enkel: Om en insats kostar något, men antas leda till kostnadssänkningar som är större än kostnaden för insatsen, så betraktas den som ”lönsam”. Men vi måste inse att också interventioner som inte leder till kostnadssänkningar kan ha stor betydelse för medborgarnas välfärd. Insatser som ger mest livskvalitet per satsad krona borde därför prioriteras."

"Vi är övertygade om att ”goda år” är ett bra mått vid ekonomisk utvärdering av insatser som syftar till ökad välfärd. Vad har en reform eller intervention kostat och vad avkastar den i ökad livskvalitet mätt i ”goda år”? Exempel på interventioner som kan utvärderas med vår metod är insatser som förebygger avhopp från gymnasiet, insatser mot hemlöshet eller insatser för att förebygga våld i nära relationer. Det är dags för kommunerna att följa sjukvårdens modell och prioritera de interventioner som ger mest livskvalitet för pengarna."

https://www.dagenssamhalle.se/opinion/debatt/prioritera-insatser-som-ger-mest-livskvalitet-per-krona/

Ett mycket dåligt faktum över hur Sverige styrs är att partier på riksnivå, främst de som är i regeringsställning, ständigt delar ut riktade statsbidrag till kommuner- och regioner. Regeringspartier på riktigt. Oppositionspartier på låtsas. Varför görs detta trots att utredning efter utredning påvisar idiotin? Trots att Riksrevisionen många gånger påtalat idiotin? Trots att väldigt många kommunala företrädare bett riksdagsföreträdarna sluta? För att de får mediautrymme varje gång de gör det! Det är dyrt mediautrymme för oss stackars invånare runt om i landet Sverige. Expressen lyfter på ett bra sätt denna idioti nedan. Det är bland annat hög tid att separera kommunval från riksdagsval. Och vi är i desperat behov av nya seriösa partier som vinner många svenskars förtroende. De gamla partierna sitter fast i sitt ”ungdomsförbundsspel” och ”mediaberoende”. Gör om! Gör rätt!

Alla partier har vid något tillfälle sagt att de riktade statsbidragen till kommuner och regioner bör minska kraftigt i antal. Inklusive Centerpartiet.”

Som sagt, alla partier är emot de riktade bidragen. När Magdalena Andersson var finansminister yttrade hon också ambitionen att dra ner på eländet. Ändå händer det aldrig. Det är snarare så att om ett försvinner kommer två nya.”

Obegripligt? Inte alls. Rikspolitiker vill visa att de ser problem och att de agerar, även om det är de lokala kollegornas ansvar. Så när Socialdemokraterna vill ha en ha pott till sociala insatser i utsatta områden har de svårt att invända principiellt när Kristdemokraterna vill ge statsbidrag till äldreomsorg som schemalägger som KD vill.”

https://www.expressen.se/ledare/skrap-for-3-785-krkg-tala-om-sopig-politik/

Ett mycket stort skäl till varför Utvecklingspartiet demokraterna, UP, är kraftigt emot ”Uppsalapaketet” är att det med hög sannolikhet förstör alla kommunens viktigaste mått på kvalité. Och då är utgångsläget redan oacceptabelt inom skola, sjukvård och omsorg. Uppsalapaketet skuldsätter kommunen ansvarslöst och den snabba önskade befolkningsutvecklingen slår kraftigt mot arbetsmiljöerna i skolan och sjukvården. Dessutom blir integrationsskulden extremt svår att hantera. Den som vill lyckas med att få upp kvalitén i kommunens och regionens kärnverksamheter gör klokt i att rösta NEJ till Uppsalapaketet. Rösta klokt i lokalvalen 2022!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar