fredag 26 augusti 2022

Demokratisk skandal

Demokrati i behov av förstärkning

Ett av Utvecklingspartiet demokraternas huvudsyften är att bidra till en förbättrad demokrati. Som nystartat parti lär vi oss väldigt mycket om vilka hinder som finns för nya partier och vi lär oss att den demokratiska förbättringspotentialen är stor. Den 24 augusti startade möjligheten att förtidsrösta i Sverige. Partier som redan är representerade i fullmäktige till kommuner, regioner eller riksdagen ska automatiskt få ut valsedlar till vallokalerna utan sina kandidater på. Nya partier får det inte. De som är i systemet får valsedlar tryckta gratis. Nya partier får själva finansiera valsedlarna. Alla partier måste distribuera ut sina valsedlar med kandidater på. Förutom de valsedlar som ska distribueras ut till särskilda äldreboenden genom kommunens hantering måste alla partier åka till alla vallokaler och lämna de kompletta valsedlarna till en valförrättare per vallokal. Därefter är det valförrättarna som ska ansvara för att valsedlarna som distribuerats ska: 

1) ställas tillgängliga på angivna platser 

2) fylla på valsedlar om de börjar ta slut eftersom partierna inte får springa runt och kontrollera om de finns kvar. 

Även om man begär en underskrift på att de tagit emot valsedlarna är inte det möjligt. Om man som jag är intresserad av en fungerande demokrati och av logistik inser man snabbt att det finns gott om utrymme för stora kvalitetsproblem i denna hantering. Både ur ett demokratiskt perspektiv och ur ett miljöperspektiv borde valmyndigheten i landets 290 kommuner sköta detta mycket klokare.

Många Uppsalabor har nu uppmärksammat Utvecklingspartiet demokraterna om att det saknats tillgängliga valsedlar i "valbåsen" trots att vi säkerställt utdelning av röstsedlar till varje vallokal. Valsedlar till kommun- och regionvalet i Uppsala till alla lokaler för förtidsröstning i Uppsala kommun och Knivsta kommun. Den bunt av valsedlar som kommunen fick för att dela upp och distribuera till särskilda boenden för äldre (som inte partier av Covidskäl fått tillträde till) har uppenbarligen inte heller fungerat. På ett äldreboende påstås att rösthjälp genomfördes innan alla partiers valsedlar var på plats.

Det är helt uppenbart att valsedelsdistributionen sköts oacceptabelt och att det innebär att valet inte går rätt till. Vi får se hur detta utvecklas men i framtiden måste Vallagen ändras så att denna otidsenliga och uppenbarliga kvalitetsbrist i valsedelsdistributionen försvinner. Den enkla lösningen borde vara att Valmyndigheten några dagar innan förtidsval och valdagen får valsedelsleveranser från alla partier uppdelade i vallokalshögar i av Valmyndigheten anvisad förpackning (typ påse). Att valförrättarna dagen innan möjligheten att rösta säkrar att samtliga korrekt registrerade valsedlar ställs upp korrekt innan möjligheten att rösta startar. Att valförrättarna hela tiden bevakar att alla valsedlar finns tillgängliga och att de löpande fylls på från de högar av valsedlar som partierna lämnat per vallokal. Jag vet att Utvecklingspartiet demokraterna lämnat många valsedlar per vallokal.

i den uppdaterade vallagen, gällande från 1 februari 2022, framgår det tydligt i 8 kap. 2 § vad som gäller! Ur författningskommentaren i propposition 2021/22:52 behandlas den nya lagen och där är det glasklart vad som ska gälla. Uppsala kommuns valansvariga har hittills misslyckats att leva upp till lagen och säkerställa ett rättvist val.

Inte ok! Vi får se hur detta slutar. Jag hoppas verkligen att alla som velat rösta på oss hittills förstått att de kan skriva Utvecklingspartiet demokraterna (och att det inte krävs att hela namnet är rätt för att vara giltig) på en tom valsedel till valen i Uppsala kommun och region Uppsala. Det är för mycket som brister i dagens Sverige. Förbättringspotentialen är stor. Rösta klokt 2022! Rösta på Utvecklingspartiet demokraterna, vi vill bland annat stärka vår demokrati!

https://updem.se/

https://updem.se/wp-content/uploads/2022/04/Utvecklingsparitet_demokraternas_politiska_program_2021-2028.pdf



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar