fredag 5 augusti 2022

Skolan och vetenskapen

Sluta förstör vår positiva framtid

Inget offentligt styrt är så viktigt som skolan. Ingen offentlig verksamhet kan konkurrera med skolans möjlighet att minska ojämlika förutsättningar beroende av vilka socioekonomiska miljöer man föds in i. Ingen offentlig verksamhet kan bygga en mångkulturell gemensam värdegrund, vårt sekulära, unika och i lagar uttryckta, som skolan. Ingen offentlig verksamhet kan som skolan ge alla invånare en rättvis möjlighet att ta vara på den fria skolans möjligheter. Det är inte "floskler" att säga att skolan är vår viktigaste gemensamma verksamhet. Gemensamt finansierad och en plikt att gå i. Det är dock floskler att år efter år säga att "skolan är viktigast" samtidigt som den år efter år misshandlas som verksamhet. Inte minst i Uppsala som av Lärarförbundet 2021 rankade kommunens skolor på plats 261 av 290 kommuner när ”Bästa skolkommun” rankades.

I SVTs Vetenskapens värld bjuds på sevärda perspektiv och vetenskapliga reflektioner på hur skolan förstörts de senaste trettio åren. Du som bryr dig om skolans välmående ska med fördel titta på nedan programavsnitt.

”Under 30 år har en våg av skolreformer gjorts. Vissa kallar det för ett experiment med Sveriges unga. Antalet nationella prov som skrivs har ökat flera gånger om. Sverige har ändrat betygssystemen, friskolor har införts och nya läroplaner ställer allt högre krav. Samtidigt visar forskningen att skadlig stress skjutit i höjden bland Sveriges unga. Kan skolan bli mindre stressig och samtidigt ge eleverna bättre kunskaper?”

https://www.svtplay.se/video/35300741/vetenskapens-varld-det-svenska-skolexperimentet/vetenskapens-varld-det-svenska-skolexperimentet-maxa-betygen

https://www.svtplay.se/video/35307593/vetenskapens-varld-det-svenska-skolexperimentet/vetenskapens-varld-det-svenska-skolexperimentet-skolstressen

https://www.svtplay.se/video/35398433/vetenskapens-varld-det-svenska-skolexperimentet/vetenskapens-varld-det-svenska-skolexperimentet-en-battre-skola

Att Expressens ledare förfasar sig över att allt fler barn i svenska skolor går i anpassade skolor är anmärkningsvärt. Utvecklingspartiet demokraterna, UP, är övertygade om att fler anpassade skolor kraftigt kommer att förbättra studieresultaten för alla våra barn och unga. Att alla barn och unga ska tvingas in i samma utbildningsmiljö är en dålig lösning för cirka 25 procent av våra elever. Och att invandrade barn är överrepresenterade bland barn med särskilda behov är väl inte förvånande av många skäl. Bl a att många har en dålig eller sen bildningsstart, outbildade föräldrar och att särbegåvningar självklart finns även bland invandrade barn. Allt ska handla om maximalt kunskapsbygge hos varje elev och om att med affärsmässiga argument förändra arbetsgivares rekryteringsprofiler. Du vet väl att allt fler av världens mest framgångsrika företag anställer t ex högpresterande människor med asberger? 

”Av de som lämnar särgymnasiet får ytterligt få vanliga anställningar. Kanske tre av hundra. Knappt en av fem får jobb med lönebidrag. Övriga hamnar i daglig verksamhet, eller sysslolöshet. Med tanke på de dystra framtidsutsikterna för eleverna är det av största vikt att undersöka vad ökningen beror på.”


Elever med utländsk bakgrund - utrikesfödda själva eller med två utrikesfödda föräldrar - är överrepresenterade i särskolan. I grundsär är de 42 procent, jämfört med 27 procent i vanlig skola.”

https://www.expressen.se/ledare/oroande-att-allt-fler--barn-gar-i-sarskola/

Det finns gott om stora huvudproblem i dagens Sverige att lösa. Problem som allvarligt påverkar svensk konkurrenskraft. Skolan är en sådan. Samtidigt är svensk politik ungdomsförbundligt förstörd. Adam Cwejman, GP, skriver nedan  läsvärt om hur korkad svensk politik har blivit. Och denna ”korkifiering” hänger många ”seriösa” medier på… Abortfrågan är t ex en ickefråga men hur de barn som föds ska få en mycket bättre arbetsmiljö i våra skolor lyfts i allt för liten utsträckning. Skillnaderna mellan HUR dagens problem ska lösas skiljer sig mycket åt mellan partierna. Hur skolan fungerar, hur vårt näringsliv utvecklas och hur vårt rättssystem upprätthålls avgör helt vårt unika samhälles framtid. Galet att inte 100% av den nationella debatten handlar om just det. 

Behovet av ett abortkontrakt är ett tydligt exempel på den centrala roll som påhittade politiska konflikter spelar i svensk politik. Viljan att understryka obefintliga skillnader eller skapa dem är ett av de mest utmärkande dragen för offentlig svensk debatt.”

 I stället iscensätts en rad politiska konflikter i Sverige som helt saknar verklighetsanknytning – uttryck för vad man skulle kunna kalla politisk teater. Ett skådespel i vilket hjältar och skurkar kämpar mot varandra. Att vägra delta blir, även för en stridbar partiledare som Ebba Busch, omöjligt. Även om den politiska teatern bygger på rena fantasier är inte teatern i sig oviktig. Detta inser Busch.”

I Sverige finns en rad frågor där hätskheten i debatten inte alls överensstämmer med de faktiska åsiktsskillnaderna. Det är därför man med en sådan iver försöker smälla upp små skillnader som egentligen är helt oväsentliga.”

Förekomsten av denna politiska teater innebär inte att det saknas faktiska politiska skiljelinjer. Snarare är det så att teaterpolitiken förskjuter uppmärksamheten från mindre glamorösa åsiktsskillnader till de mer mobiliserande striderna. Materiella frågor som rör maktfördelning, ekonomi och regleringar har helt enkelt inte samma laddning i vårt samhälle längre. Förlorarna är alla de som påverkas av konsekvenserna av osynliggjord politik. Vinnarna är de som mest effektfullt ställer till med ett politisk skådespel där de själva spelar rollen som hjältar.”

https://www.gp.se/ledare/svensk-politik-liknar-en-teaterföreställning-1.78190757




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar