söndag 21 augusti 2022

Alla som kan jobba ska jobba

Gör din plikt, kräv din rätt

Magdalena Andersson, S, säger i en valfilm att ”Alla som kan jobba ska jobba”. Hon har helt rätt och det är en ödesfråga för ”AB Sverige”. Om S menade allvar med det, och dammade av tidiga parollen ”Gör din plikt, kräv din rätt”, skulle S kunna göra stor ny nytta för oss som lever i Sverige. Tyvärr är de som parti inte tillräckligt trovärdiga. De har ”styrt” Sverige i snart 8 år och fortfarande har inte socialtjänstlagen moderniserats. Att ändra den lagen är viktigt för att ställa om Sverige mot framtida styrka. Ss regeringsunderlag är beroende av V och MP, det omöjliggör många nödvändiga reformer. Sedan 2011 har jag sagt att den dagen bidragssystemet kraftigt reformeras, och arbetsföra som långvarigt lever på bidrag måste utföra mätbara arbetsprestationer, då är jag klar med mitt politiska engagemang. Nu har jag bara lagt till att migrationspolitiken aldrig får hindra kvalificerad arbetskraftsinvandring som är självförsörjande. Tro mig, det är dessa två viktiga förändringar som bäst kan framtidssäkra svenskt generellt välstånd.

https://www.tv4.se/klipp/va/13726666/socialdemokraternas-nya-riktning-alla-som-kan-jobba-ska-jobba

Socialtjänstlagen måste moderniseras. Bland annat måste det bli självklart att försörjningsstöd och bostadsbidrag mätbart kan villkoras till arbetsinsatser och/eller studieresultat. Särskilt kapitel 3 i Socialtjänstlagen behöver göras om så att kommuner alltid kan villkora långvarigt försörjningsstöd mot mätbara motprestationer kopplat till arbetsföra invånare.

httpsw://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/socialtjanstlag-2001453_sfs-2001-453#K3

Anna Dahlberg, Expressen, skriver mycket läsvärt nedan. Det är intressant att alla partier duckar att ta i vad som krävs för att hantera den kommande lågkonjunkturens effekter på kommuner och regioner. Det enda de ekonomiskt ohållbart ägnar sig åt är att röstmuta väljare med olika ”sänkningar”. Oklokt att som väljare tro att det blir verklighet efter valen. Viktigast av allt nu är att kraftigt minska antalet invånare som helt lever på försörjningsstöd, öppna upp för specialistinvandring och smartare arbetssätt inom offentlig sektor. Utvecklingspartiet demokraterna har den politik som nu krävs för en ljus framtid. Alla röstberättigade i Uppsala kommun och region Uppsala. 

Vad få verkar tänka på är att de snabba prisökningarna slår minst lika hårt mot välfärden. Skolmaten blir dyrare liksom uppvärmningen av äldreboenden. Mängder av kostnadsposter är dessutom knutna till olika prisindex som räknas upp med inflationen. Det gäller exempelvis alla tjänster som kommuner köper in som snöröjning, it-tjänster och väghållning. Men den verkliga kostnadsbomben utgörs av pensionsskulden, som räknas upp med ett så kallat prisbasbelopp utifrån juni månads inflationssiffra. I år landade den på 8,5 procent.”

Välfärden kommer inte bara att sakna pengar framöver, utan i ännu högre grad personal. Kompetensbristen borde vara en jättefråga i detta val, men jag har hittills inte hört en enda partiledare tala om den på ett seriöst sätt.”

”Det närmaste decenniet kommer antalet äldre över 80 år att öka med 47 procent. Samtidigt växer den arbetsföra befolkningen med ynka fyra procent eller omkring 250 000 personer. I en knapp majoritet av Sveriges kommuner kommer den arbetsföra delen av befolkningen till och med att minska framöver. Färre ska alltså ta hand om fler inom välfärden.” ” Det krävs också konkreta idéer om hur den eskalerande personalbristen ska hanteras. SKR har räknat ut att vården och omsorgen skulle behöva lägga beslag på ungefär hälften av alla som tillkommer i den arbetsföra delen av befolkningen framöver om personaltätheten ska följa den historiska trenden. Det säger sig självt att det är en omöjlighet. Ekvationen går inte ihop. Så hur ska det växande välfärdsbehovet täckas? Fler behöver jobba heltid, pensionärer måste lockas tillbaka till arbete, arbetslinjen behöver stärkas och sjukfrånvaron minska, fler utrikesfödda kvinnor måste komma i arbete, äldreomsorgslyftet behöver permanentas och fler gymnasister och arbetslösa förmås att läsa till undersköterskor.”

”Framför allt borde våra politiker vara försiktiga med att ställa ut löften om mer välfärd och fler händer.”

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/vakna-politiker-valfarden-star-infor-ett-stalbad/

P.S Härligt att se att Finlands statsminister precis som jag gillar att dansa. Och hur många av oss invånare gillar inte att festa? Skulle man inte få göra det som statsminister kan ingen någonsin motivera mig att axla ett sådant uppdrag.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar