onsdag 10 augusti 2022

Bättre demokrati

Ingen rättvis kamp

Sedan vi för tre år sedan startade det lokala partiet Utvecklingspartiet demokraterna har vi lärt oss väldigt mycket om bristerna i vår demokrati. Inte minst kopplat till ett lokalt politiskt projekt kallat "Uppsalapaketet". Bland annat inkom över 1800 yttranden när planerna ändå fick lite chans till tyckande av invånarna, i princip inget lyssnades till. Och i valrörelsen har vi tillsammans med några andra lokala partier fått lära oss att de partier som är i systemen badar i skattepengar och fördelar, vi som inte än är inne har många odemokratiska hinder. Jag sätter inte på mig någon ”offerkofta” utan beskriver bara erfarenheter ifrån den pågående valrörelsen. Jag är mycket imponerad av alla partier som finns och som gång efter gång är motiverade att göra ett försök att bättre kunna påverka den lokala framtiden. Det är med varmt hjärta jag tar del av många Uppsalabor (kommunen och i andra av regionens kommuner) som bidrar till att ge Utvecklingspartiet demokraterna en chans. Titta gärna på vår valfilm och våra vallistor som enkelt hittas på nedan hemsida.

https://updem.se/

Valsedlar

Allt fler kommuner har beslutat att seriösa partier som ställer upp i lokala val får valsedlar med sitt partinamn utdelade. Det har föreslagits i Uppsala men det har Uppsalas redan etablerade partier avslagit. Det är både demokratiskt dåligt och miljödåligt eftersom det innebär att partierna själva måste distribuera ut minst 154 buntar valsedlar till ännu fler vallokaler.

Valstugor

När beslut om valstugornas placering gjordes träffades de redan etablerade i kommunfullmäktige mysigt. Och under en socialdemokrats ledning gav de sig själva de bästa platserna och gav mycket sämre platser till övriga partier. Alla partier som ställer upp i valet borde ha fått delta i möten där valstugefrågor avhandlades, någon neutral borde vara projektledare och lottning av platserna hade varit en mycket mer demokratisk modell.

https://sverigesradio.se/artikel/starka-asikter-kring-beslutet-med-valstugornas-placeringar

Mediabevakningen och debattter

Även medierna är dåliga på att lyfta fram de nya alternativen. Varför då? Partier som inte är inne i ett fullmäktige eller riksdagen får inga skattepengar för att utföra sitt engagemang eller för annat som krävs i en valrörelse. Dessa partier får inte heller inbjudningar till många större debatter. De får skral mediabevakning även från medier som 1) finansieras av skattebetalarna 2) har i sitt uppdrag att främja demokratin. De senare medierna är SVT och SR. SVT har till exempel gjort en lokal valbarometer. Jag har fortfarande inte fått ett rimligt svar på varför inte Utvecklingspartiet demokraterna inkluderades då vi har en komplett politik för allt som Uppsala kommun och Region Uppsala ansvarar för.

https://updem.se/wp-content/uploads/2022/04/Utvecklingsparitet_demokraternas_politiska_program_2021-2028.pdf

Ovan är inget gnäll utan bara en beskrivning från verkligheten om att vi tveklöst har behov av en stärkt demokrati. Eller att vi gör som i USA och Storbritannien att det i princip bara finns två politiska block och alla som inom politiken vill förändra får gå in i något av de blocken och därigenom försöka att politiskt förändra. Jag brinner för en stärkt demokrati och är övertygad om att det är bäst metod för att motverka mer centralism och till och med odemokratiskt styre. Nedan ett gäng citat från en tidigare premiärminister i Storbritannien, Winston Churchill:

”Diktatorer rider fram och tillbaka på tigrar som de inte vågar kliva av. Och tigrar blir hungriga.”

”En del människor byter parti för sin övertygelses skull. Andra byter övertygelse för sitt partis skull.”

”Det skulle innebära en genomgripande politisk reform om det sunda förnuftet kunde breda ut sig lika snabbt som enfalden.”

Ett särskilt intressant citat från Churchill kopplat till det vansinniga Uppsalapaketet är nedan. De styrande partierna i kommunen och regionen måste tycka att det finns många idioter bland oss Uppsalabor eftersom få vare sig vill ha den täta, höga och snabba bebyggelsen av Uppsala södra stad eller spårväg. Gör om! gör rätt! Du som har chansen i Uppsala, rösta på Utvecklingspartiet demokraterna.

”Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt.”

Nalin Pekgul skriver nedan läsvärt i Expressen om Sveriges misslyckade integrationspolitik. ”Bara” det borde räcka för att rösta på klokare politiska alternativ. Utvecklingspartiet demokraternas konkreta integrationspolitik innehåller bland annat i stort det hon efterfrågar. I innehållsförteckningen i länken till vårt politiska program kan du hitta rubriken "integration". En väl fungerande demokrati misslyckas inte så enormt som Sverige gjort kopplat till migration och integration. Det är hög tid att stärka vår demokrati och inte låta den försvagas ännu mer.

https://www.expressen.se/kultur/sa-har-maste-du-losa-integrationen-ygeman/





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar