lördag 6 augusti 2022

Bidragsbrotten

Sluta blunda och rösta klokt

Vi behöver ärliga, modiga och närvarande. Närvarande i det formella politiska uppdraget men också nära och tillgängliga för de invånare de ska företräda. Bortsett ifrån det som borde vara ett grundkrav, att våra företrädare har flera års riktig arbetslivserfarenhet, är ärlighet, ordentlig närvaro och mod nödvändiga egenskaper för att de ska bidra till all problemlösning som nu krävs runt om i Sverige. Inga andra än vi själva måste lösa våra unika samhällsproblem runt om i landet. Det som kan hända igen, som senast hände i början av 90-talet, är att företrädare för finansmarknaden tvingar kommuner och Sverige att vidta stora besparingar och utförsäljningar av offentliga tillgångar. Det är ett uselt läge att hamna i! Det fick bland annat Uppsalaborna erfara när kommunen till extremt dåligt pris tvingades sälja Uppsala Energi AB. Återigen är Uppsala kommun kraftigt belånat samtidigt som räntorna stiger kraftigt. Det är extremt oansvarigt att inte ta en kommuns stora risk för en skuldfälla på största allvar. Det gör till exempel inte Uppsalas partier som driver på för att "Uppsalapaketet" ska genomföras. Uppsalapaketet måste stoppas! Dålig kommunal ekonomisk hushållning är tyvärr inte brottsligt men vi väljare kan rösta bort partier som inte sköter vår gemensamma verksamhet bra. Viktigt att vi använder den möjligheten klokt. Seriösa politiker har modet att säga NEJ när oansvariga politiker utsätter det lokala samhället för oacceptabla risker. 

Det som är brottsligt är fusk, stölder och korruption kopplat till våra skattepengar. Ansvarsfulla politiker måste ha modet att tydligt stå upp emot all denna kriminella verksamhet, utan undantag. Fusket och stölderna från våra välfärdssystem är enormt i pengar räknat. "Bara" genom att begränsa dessa stölder kraftigt, genom bland annat att häva omoderna sekretessregler mellan myndigheter, har vi finansieringen klar för de ökade Försvarskostnaderna som nu planeras. Det är betydligt smartare än att utsätta invånarna för ännu högre skatter.

Anna Dahlberg, Expressen, skriver en läsvärd ledare om bidragsfusket nedan. Bland annat ett exempel och beskriver hur mycket enbart det exemplet kostar skattebetalarna. Det är hög tid att stoppa allt dumt och allt brottsligt som tillåts år efter år inom offentligt styrda verksamheter. För att lyckas måste valda politiker vara mer närvarande i sina kärnuppdrag och inte ägna en massa tid åt fel saker. Det krävs också att vi röstar fram mer erfarna och meriterade politiska företrädare som kan stötta och pressa ansvariga tjänstemän, utan tjänstemannaansvar, att göra det som krävs för att städa upp i allt som sköts dåligt. Läs hela hennes artikel, den är väldigt viktig och sorglig. Redan 2011 uppmanade jag till ordning och reda i dessa frågor då kriminaliteten redan då var omfattande och det drabbar dem som jag och många andra vill att stödet ska gå till.

"Under våren har en ny assistanshärva rullats upp i Uppsala. Det rör sig om en släkt som har plockat ut 9,7 miljoner kronor i statliga assistanspengar på bedrägliga grunder. Allting började med att en man med intellektuella funktionshinder hämtades från Mellanöstern till Sverige år 2011. Det är denne man som sedan har blivit ett levebröd för familjemedlemmarna i Uppsala. Genom att kraftigt överdriva mannens behov av hjälp lyckades man få Försäkringskassan att bevilja assistans nästan dygnet runt. I själva verket lämnades mannen ofta ensam medan de fyra åtalade ägnade sig åt annat, såsom heltidsarbete i offentlig sektor, föda barn och att åka utomlands." 

"Ändå är det bara en i raden av assistanshärvor som har avslöjats under senare år. På många sätt är Uppsala-fallet typiskt. Ofta rör det sig om en familj eller släkt som bildar ”en kokong” runt brukaren, vilket gör det närmast omöjligt för utomstående att få insyn. Anhöriga besätter alla roller, såsom assistenter, gode män med mera. Den funktionshindrade och/eller assistenter har inte sällan hämtats från tredje land till Sverige. I domar gällande assistansbedrägerier finns en klar övervikt av utlandsfödda eller personer med utlandsfödda föräldrar."

"Ett exempel är hösten 2020. Då berättade tjänstemän från Försäkringskassan för statssekreteraren om innehållet i den skakande ”Olle”-rapporten, som har kartlagt brukarimporten av funktionshindrade till Sverige. Där beskrivs bland annat hur brukare används som ”handelsvaror” och ”intäktsgeneratorer” i avancerade brottsupplägg."

"Den totala kostnaden för LSS – lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade – uppgår numera till över 80 miljarder kronor årligen. Av den summan står den statliga assistansersättningen för runt 24 miljarder. Det kan jämföras med exempelvis polisbudgeten, som efter senare års satsningar uppgår till 33,8 miljarder."

"På många sätt påminner assistansen om migrationsdebatten före 2015. Den präglas av samma beröringsskräck och ovilja att framstå som ond. Medierapporteringen väjer för kritiska granskningar av volymer och kostnader, och lyfter hellre fram ömmande fall som sägs ha fallit offer för en hjärtlös myndighet."

"Det är nog nu. Det finns faktiskt inga ursäkter för politikerna att fortsätta sticka huvudet i sanden." 

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/politiker-gaspar-medan-kriminella-snor-miljarder-/

Vilken typ av politisk ledare vill du ha? Dem som gärna sopar problem under mattan eller dem som tar tag i problem och försöker lösa dem? Vill du ha politiska ledare som bara pratar och pratar eller vill du ha handlingskraftiga politiska ledare som tillsammans med dem de ska leda skyndsamt lagar det som är trasigt? Och politiker som lika skyndsamt är med och förstärker nya möjligheter för att att framtiden ska bli bra? Jag vet vilken typ av politiska ledare jag väljer. Jag vet att det har avgörande betydelse för ett unikt samhälle vilka lokala politiska ledare vi har. Det är dags för fler väljare att ta det faktumet på större allvar. Rösta klokt i valen 2022. Rösta gärna på Utvecklingspartiet demokraterna, www.updem.se, i de lokala valen i Uppsala om du har chansen. Titta gärna på våra vallistor så kommer du hitta många erfarna, modiga, ärliga och närvarande personer som är beredda att tjäna invånarnas bästa. 

https://updem.se/ 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar