måndag 29 augusti 2022

Förbättringspotential

Lär av de bästa

Den som vill bli riktigt bra på något som enskild person eller som grupp måste lära av de bästa och vara kreativ. Alla verksamheter kan bli bättre genom att jobba smartare och bättre på att fokusera begränsade resurser till kärnverksamheternas uppdrag. Att en kommun som Uppsala jämfört med andra kommuner rankas bland de sämsta inom kommunernas viktigaste ansvarsområden vittnar om ett stort politiskt misslyckande av de styrande partierna. Lärarförbundet rankar ”Bästa skolkommun” och Uppsala rankas på plats 261 av 290 kommuner. När kvalitén inom Äldreomsorgen bland 290 kommuner hamnar Uppsala mycket dåligt. När Svenskt Näringsliv rankar ”Bästa företagsklimat” hamnar Uppsala på plats 232 av 290 kommuner. Region Uppsala tillhör de sämsta att ge snabb sjukvård till invånare med konstaterad bröst- eller prostatacancer. Uppsala kommun och Region Uppsala har stor förbättringspotential. 

Henrik Eriksson, forskare på Chalmers, efterlyser mycket bättre förmåga hos offentliga verksamheter att på allvar lära av de bästa hur man driver olika verksamheter. Det kan man bara göra om man: 

1) Vill vara lika bra eller bättre än de bästa 

2) Att man enkelt mäter att man blir relativt bättre jämfört med de bästa. 

3) Jobbar konkret, pragmatiskt och kreativt med att ständigt bli bättre.

Det är inte lätt, men det går att undvika fallgroparna och arbeta mer likt Sveriges bästa verksamheter.”

https://www.dagenssamhalle.se/chef-och-arbetsgivare/ledarskap/kvalitetsforskaren-misstagen-som-utmarker-daliga-verksamheter/

En sak är helt säker och det är att både inom den konkreta kommunpolitiken, och den policy- och lagdrivna EU- och rikspolitiken, krävs sakliga partisamarbeten för att önskade förändringar ska kunna förverkligas. Peter Hjörne, GP, ger lite läsvärda perspektiv på detta nedan. Det räcker inte att partier är överens om vad som är viktigt att förbättra, man måste också ha en liknande uppfattning om hur det ska göras. På SVT igår visade vänsterpartiets ledare var V står. Magdalena Anderssons alternativ är ur detta perspektiv mycket sämre än alternativet. 

Allt detta borde gynna Kristerssonsidan, vars fyra partier har åstadkommit en samsyn i de frågor som väljarna tycker är viktigast. SD och M anses dessutom ha den bästa politiken i tre av de frågor som dominerat valdebatten hittills - lag och ordning, invandring/integration och energipolitik.”

Samsyn präglar däremot inte partierna till vänster. Centerns ledare Annie Lööf har nu entydigt deklarerat att partiet kommer att stödja Magdalena Andersson. Det är det enda man har gemensamt med Vänsterpartiet. I övrigt måste man överbrygga ideologiska klyftor djupa som Ronja Rövardotters Helvetesgap.”

Annie Lööf har också deklarerat att Centern kan tänka sig att sitta i en socialdemokratisk regering om politiken lutar åt eller till och med är förankrad i mitten. Logiken i att de "vänsterförankrade" S, MP och V, med bortåt 45 procents väljarstöd, skall bedriva den politik som sexprocentspartiet Centern vill är inte helt uppenbar. Men det är vänsterblockets problem. Tyvärr kan det också bli Sveriges problem!”

I stället för invektiv bör valet huvudsakligen handla om fyra ting: Sakfrågor, ansvarsutkrävande, regeringsduglighet och hopp.

”Sakfrågorna: De borgerliga har en plan för Sverige och en samsyn på de stora, viktiga sakfrågorna. De har samstämmiga lösningar på många av de problem som plågar Sverige - gängkriminalitet, skenande elpriser, vårdköer, segregation.”

”Ansvarsutkrävande: Det är också dags att utkräva ansvar för det som inte blivit utfört. Socialdemokraterna har haft åtta år på sig att lösa problemen men inte gjort ett tillräckligt bra jobb. De vet de och därför gör de det vanliga i valrörelsen - opponerar mot sin egen politik.”

”Regeringsduglighet: Den konstellation som ställer upp på vänstersidan lär knappast kunna föra en sammanhållen, kraftfull politik med de spänningar som finns inbyggda. Det blir en svag regering.”

”Hopp: I bekymmersamma tider behöver människor känna förtröstan och hopp om att det kan bli bättre. Problem som förblir olösta länge skapar missmod och hopplöshet. Därför behövs något annat än mer av samma. Därför är det dags att pröva en ny regering. För att för en gångs skull låna ett centerbudskap: För Sveriges bästa!”

https://www.gp.se/ledare/för-sveriges-bästa-1.79654678




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar