onsdag 31 augusti 2022

Invånarnytta

Enorm förbättringspotential

I en tid där duktiga människor är en bristvara är det viktigare än vanligt att frigöra så många duktiga offentliganställda som möjligt till nya viktigare uppdrag. Genom att avveckla så mycket administration som möjligt, delegera mer ansvar till personal närmast dem som ska hjälpas och genom att kraftigt minska långtidsarbetslösheten blir kommunen extremt mycket framgångsrikare. Väldigt många duktiga personer kan gå från att vara offentlighetsanställda med administration till att stärka vårt näringsliv. Det innebär att kommunala kostnader istället ersätts med insatser som direkt genererar mer nettoberäknade skatteintäkter. Färre långtidsarbetslösa ökar både skattebasen och minskar de höga kostnaderna för försörjningsstöd. Den som talar om skattehöjningar ska först ge sig på dessa möjliga förbättringar. Därefter kan jag garantera att redan höga skatter kan sänkas istället för det enkla svaret att de måste höjas. 

https://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%A4vst%C3%A5ngsformeln

Låt mig exemplifiera slöseri bara i Uppsala kommun nedan. Det är enorma besparingsmöjligheter om vi bara kan halvera den dumhet som löpande äger rum. Vet du hur stora förbättringar vi skulle kunna genomföra i Uppsalas skolor och inom Uppsalas kommunala äldreomsorg om till exempel 200 miljoner kunde investeras i bättre tekniskt stöd istället för en Bomässa? Tveklöst mycket stora förbättringar. Det är därför slöseri av våra skattepengar är så dåligt, det innebär att vi har mindre pengar till viktigare satsningar.

Det stora slöseriet i Uppsala måste stoppas! I Ulleråker köpte kommunen mark för nästan 2 miljarder kr varav över 500 miljoner kr har skrivets ner. Över 1 miljard kr har investerats i Gottsunda centrum och det säljs för drygt 500 miljoner kr. Det nyligen byggda cykelgaraget vid Resecentrum, för över 70 miljoner kr, ska ”omplaceras” för många miljoner. Lokaler som står tomma hyrs för över 50 miljoner kronor. Över 200 miljoner kronor ska satsas på att arrangera en Bomässa 2029, för att skryta om planerad bebyggelse i stadens södra stadsdelar och spårväg. Spårvägsprojektet är urspårat och redan slösas 10-tals miljoner på konsulter i detta projekt. Busskurer måste ersättas för 10-tals miljoner på grund av en dålig upphandling. Invigning av Stadshuset som ställs in i onödan, vilket har kostat mycket. Uppsala kommun har kanske västvärldens största kommunledningskontor. Bara i kommunen finns nästan 100 kommunikatörer. Samtidigt klarar inte kommunen av att i valinformationen skriva rätt valdatum. Det finns gott om exempel på omfattande slöseri med våra skattepengar. 

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/kommunens-andra-miss-fel-datum-for-valdagen-pa-hemsidan

Leif Östling, tidigare framgångsrik företagsledare inom industrin, driver nu på kommissionen för skattenytta. Självklart raljerar vänsterpolitiker och deras svans om detta. Det är i sig helt sjukt eftersom den som inte tycker att varje skattekrona ska ge största möjliga återbäring till invånarna måste vara dum. Svårare än att varje skattekrona ska ge maximal invånarnytta ska det inte vara. För att det ska bli så måste vi företrädas av erfarna och meriterade politiska företrädare. Röstar du på partier som erbjuder sådana företrädare+

https://skattenytta.se/

Och nej! Kommuner ska inte slösa på skattepengar som ska gå till välfärdens kärnuppdrag. Om våra ekonomiskt svaga ska stärkas ekonomiskt får det göras genom lägre skatter eller genom ett allt för omfattande bidragsystem. Väldigt många av våra äldsta invånare har en bra ekonomi. Varför ska de få gratis lunch en gång per vecka? Korkat och slösaktigt förslag som bara syftar till att locka dumma röster. Malin Siwe, Expressen, bjuder nedan på lite aktuella slöseriperspektiv.

"I kampen om duglig personal kommer också villkoren att behöva förbättras. Då duger det inte att lägga politisk energi och skattepengar på krogluncher, fria frukostar till alla, höjda föreningsbidrag och andra fritt flödande fantasier."

https://www.expressen.se/ledare/malin-siwe/har-vill-politikerna-slosa-annu-mer/




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar