tisdag 16 augusti 2022

Håll i hatten

Hur kraftig nedgång?

Nu kommer en tid av ”håll i hatten”. Det blir tuffa tider för alla som inte badar i förmögenheter eller som tryggt sitter med höga löner även i oroliga tider. Förra gången det var riktigt tuffa ekonomiska tider i Sverige var under 90-talet. Då tvingades landets politiker vidta för många smärtsamma förändringar. En dåvarande minister, Göran Persson, beklagade sig ordentligt för att Sveriges företrädare blev typ förnedrade av 25-åriga personer på finansmarknaden i New-York för att klara av att vända den krisen. 90-talskrisen var på många sätt hemmaskapad i Sverige. Den kris vi rullar in i nu är mer eller mindre global och det är svårt att uppskatta dess konsekvenser mer än att den kommer att bli mycket kännbar för alla. 

"En konsekvens av den höga styrräntan är att det blir allt dyrare att ta bostadslån, vilket har lett till att bostadspriserna faller kraftigt, något som det har rapporterats om flitigt sedan i våras."

https://www.tn.se/ekonomi/ekonomer-nu-vantar-elkaos-lagkonjunktur-och-konkurser/

En perfekt storm kallar allt fler ekonomer det som nu inträffar. Vi får se. Historiskt har liknande situationer dragit in samhällen i omfattande våldsamma krig, till exempel andra världskriget. Med tanke på spänningarna som är i dagens värld är det inte omöjligt att en väpnad konflikt mellan väst och öst snart brakar loss. Jag hoppas att EU och Britterna i så fall kan hålla emot härdsmältor även inom Europa. I Balkan finns kandidater för att sätta igång ytterligare blodiga krig. Och när det på grund av energikonflikten kan bli mycket kallt i länder som till exempel Polen i vinter kan många flyktingar tänkas gruppera om för att söka länder som ändå har lite värme att erbjuda under den kalla perioden.

"I KI:s senaste rapport beskriver man hur hushållens köpkraft minskar under kommande år. Högre priser, stigande räntor och fallande bostadspriser gör att svenskarna inte kommer ha råd att konsumera lika många varor och tjänster som året innan.

– För första gången på länge kommer vi nu se fallande konsumtion bland hushållen."

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/vi-kommer-se-fallande-konsumtion-bland-hushallen

På toppen av den ekonomiska press enskilda invånare och företagare känner drabbas även kommuner kraftigt. Både av kostnadsökningar på det mesta och inte minst kostnadsökningar för lån. Bara en procents ökning av Riksbankens styrränta innebär för Uppsala kommun en ökad kostnad på 180 miljoner kronor. Vi måste stoppa flera av de planer som eldar på räntekostnadsökningarna i Uppsala och som kommer att slå hårt mot skola vård och omsorg. Bara prisökningarna på mat innebär många miljoner dyrare kostnader för skolmaten. Det brådskar med ett åtgärdspaket för Uppsala kommun för att klara en ny verklighet och för att undvika att slå på redan slagna invånare med ännu högre kommunala skatter! Rösta på Utvecklingspartiet demokraterna! Vi har redan presenterat en konkret och mycket möjlig åtgärdsplan. Det brådskar!

https://unt.se/nyheter/uppsala/artikel/prischock-vantar-uppsalas-skolmat-43000-kronor-dyrare-varje-dag/j87ey64l




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar