söndag 28 augusti 2022

Fokus på huvudfrågorna

Är politik underhållning?

Svaret på frågan är tyvärr att det blivit mycket så i dagens medievärld. Under många år har det som händer i USA efter ett par år slagit igenom även i Sverige. I USA är det mesta i media förpackat i showbuzinessformat. Det ska vara snabbt, det blir därför ytligt och det måste bjudas på många ”one-liners”. SVTs nya debattformat mellan partiledarna matchar denna utveckling väl. Ytligt och showbizorienterat. Vad ska SVT göra när allt färre tittar på långa djupa debatter? Kanske ska SVT och SR strunta i det och som domare låta partierna mötas i långa ämnesdebatter där de får duellera om vad, varför och hur de till exempel ska bekämpa grova brott bättre i Sverige. Det ytliga i dagens debatter tycker jag är beklagliga. I Frankrike och Kina är det intressant att många tittar på debattprogram där debattörer under timmar kan samtala om och debattera viktiga samhällsfrågor. Jag tycker det är dåligt när småsaker får massor av medialt utrymme när stora frågor inte lyfts tillräckligt mycket.

Karin Pihl, GP, skriver läsvärt om att valrörelsen liknar ett skämt när skitsaker får extremt stort utrymme. Har inte väljarna tröttnat på Liberalernas eviga trätor mellan varandra i offentlighetens ljus? Vill inte vi väljare konkret höra hur den allvarliga brottsutvecklingen ska brytas? Det tror jag.

"Var det ett studiebesök, en kampanj eller en turné? De fyra oppositionspartierna M, KD, L och SD har i veckan gett sig ut på en gemensam resa till Sveriges kärnkraftverk som en del i valrörelsen. Och det har rört upp känslor. Inom Liberalerna rasar vänsterfalangen över att partiet kampanjar tillsammans med SD. Partiledningen svarar att det inte var en turné, utan ett studiebesök."

https://www.gp.se/ledare/valr%C3%B6relsen-b%C3%B6rjar-likna-ett-sk%C3%A4mt-1.79518853

Kopplat till politiken kopplad till brottsbekämpning behöver den på allvar vridas och vändas på. Hårdare straff hjälper till exempel inte mot alla knarkbrott så länge som inte knarkaffärerna kraftigt försvagas. Så länge affärersmöjligheterna är stora finns alltid nya barn att rekrytera in i både narkotikaberoende och försäljning. Vi som vill leva i ett fritt och ansvarsfullt samhälle måste tidigare hjälpa barn och föräldrar med stora riskprofiler. Fler än du tror är idag beroende av narkotika, även bland våra barn.

Även om högre straff inte generellt är en långsiktig lösning för att få ner brottsutvecklingen anser jag att vissa brottslingar aldrig ska släppas ut om de åter och återigen till exempel grovt våldtar kvinnor! Dessa grova återfallsförbrytare ska inte släppas ut! Helt sjukt att nya kvinnor ska riskera att bli grovt våldtagna. Fredrik Sjöhult, Expressen, bjuder på ett exempel på person som aldrig ska släppas ut. De som alltid tror att hårdare straff är lösningen borde framförallt verka för att liknande återfallsförbrytare får väldigt mycket längre straff än nu. 

I fängelse har sexualsadisten vägrat behandling när han inte fått byta anstalt och misskött sig när han avtjänat straff för grova våldtäkter och grovt våld mot kvinnor. Han var villkorligt frigiven från det senaste fängelsestraffet när han i helgen greps i Skärholmen misstänkt för att ha våldtagit en kvinna i tre dygn, bränt henne med cigaretter och stampat på hennes hals. Fallet väcker frågor som är aktuella i valrörelsen: Ska en återfallsförbrytare straffas hårdare? Borde han förvarats bakom lås och bom i väntan på att han inte bedöms vara farlig längre? Är det rimligt att han gång på gång blir automatiskt villkorligt frigiven och direkt begår nya brott?”

https://www.expressen.se/kronikorer/fredrik-sjoshult/valdtar-om-och-om-igen-varfor-friges-han-villkorligt/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar