söndag 7 augusti 2022

Dokumentationshysteri

Folklig resning mot vansinnig byråkratisering

Det räcker nu! Byråkratin och de administrativa bördorna är på vansinniga nivåer och det är hög tid för oss invånare i Uppsala, och övriga Sverige, att säga STOPP! Det räcker nu. Det inte bara räcker, mängden administration måste kraftigt reduceras. Denna kraftiga reducering inom alla offentliga verksamheter är helt nödvändig som del av det viktiga reparationsarbete som krävs för att säkerställa kvalité inom skola, vård och omsorg igen. Det går. Det är politiker som kan se till så att det görs! Det är politiker, som ändå aldrig får ta ansvar för sina beslut, som kan sätta stopp och reducera all denna idioti. Kajsa Dovstad, Expressen, skriver läsvärt om att det är hög tid att säga STOPP för på tok för många administrativa krav. Inte bara stopp utan också ordentligt skära bort många uppgifter som plågar bland andra lärare och vårdpersonal. Mer direkt tid med eleverna och våra sjuka är mycket viktigare. De som röstar på Utvecklingspartiet demokraterna, UP, i Uppsala väljer ett parti som med kraft kommer att bekämpa icke prioriterad administration och uppmuntra smarta tekniska förenklingslösningar. Och UPs företrädare kommer att ha modet att ta ett personligt ansvar för att administrationen minskas.

Så långt har jag gjort fyra anteckningar. Lite onödigt, kan man tycka. Men de rör åtminstone patientens vård. Nu återstår att dokumentera för statistik och forskning. Totalt dokumenterar jag på sex olika ställen. Under tiden fylls akuten på med nya patienter. Lyckligtvis behöver jag inte göra sex olika anteckningar på alla som ska vårdas vidare. Man kan komma undan med fyra eller fem. Ofta blir det tre, vid sällsynta tillfällen två. Men aldrig bara en, som det borde vara.”

Läkare skyller gärna dokumentationsbördan på politiker och tjänstemän. Men läkarkåren är knappast oskyldig. Många av de över 100 olika patientregister som finns i Sverige har tillkommit och drivs på engagerade läkares initiativ. Registren innebär unikt bra tillgång till hälsodata men också unikt mycket dokumentation.”

Politikerna sitter dock på hela lösningen. Tekniken finns – på teknikerspråk kallas den öppna API:er. Den här texten går att läsa på både PC och Mac och egentligen är det inte svårare att överföra data inom vården. Patientens integritet kan skyddas ändå. Här finns tid att tjäna. Vårdpersonal kan spara upp till 17 minuter per gång bara på att läsa om patienten i ett användarvänligt system, enligt en studie av svenska läkare. Hur mycket tid som skulle kunna sparas när information skrivs in vågar jag knappt tänka på.”

https://www.expressen.se/ledare/kajsa-dovstad/vardpersonal-kan-visst-jobba-snabbare/

Läs gärna nedan bifogade artiklar om hur dokumentationshysterin, en effekt av överadministration, både förstör arbetsglädje och tar massor av tid från kärnverksamheternas huvuduppdrag

https://lakartidningen.se/opinion/debatt/2015/02/dokumentation-till-dods/

https://www.sjukhuslakaren.se/%E2%80%9Ddokumentationshysteri-tvingar-alla-yrkesgrupper-att-arbeta-med-fel-saker%E2%80%9D/

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/snabba-beslut-behovs-aven-nar-krisen-ar-over/

Och tidningen Fokus bjuder också, genom Johan Hakelius, på en läsvärd artikel om hur den svenska politiken bryter ner våra verksamheter med orimliga administrativa bördor. En fungerande visselblåsarfunktion kan säkerligen hanteras enkelt och bespara oss mycket slöseri och dumhet. Det finns gott om annat att avveckla.

https://www.fokus.se/johans-blogg/undergang-genom-bisaker/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar