måndag 8 augusti 2022

När, inte om

Återkommande finanskriser

Ingen bransch är mer i hjärtat av marknadsekonomin som finansmarknaden. Och gång efter gång återkommer ”goda” och ”dåliga” ekonomiska tider. Och i modern tid har vi gång efter gång fått uppleva urspårad spekulationsekonomi följd av ekonomiska kriser. Gång efter gång tillåts finansbranschen elda på uppbyggnaden av kriserna med perversa bonussystem för sina aggressiva handlare och chefer. För mig är det inte ett problem om det inte alltid blir vi invånare, utan extrema bonusar, som får betala notan. Jag läste nyligen en artikel i The Economist om att regleringarna bland annat därför tilltar och att det hämmar marknadsekonomierna. Jag håller med om att för mycket regler leder fel. I synnerhet med tanke på hur kreativa vi människor är på att hitta vägar runt regler. Samtidigt är det viktigt att betydligt bättre än nu hålla enskilda personer på finansmarknaden ansvariga för sina handlingar. Precis som behovet av att återinföra tjänstemannaansvaret inom offentlig sektor måste finansmarknadens individer bättre tyglas. Varför?Återigen, eftersom vi andra får betala varje gång det spårat ur. Du som följer min blogg vet att jag gång efter gång exemplifierat hur dåligt stater/Riksbanker sköter dessa frågor. Hur är det möjligt när deras uppgift är att tjäna ”allmänintresset”? Kan Ebba Grön ha varit nära sanningen i sin låt nedan? Känns budskapet igen i vår tid? Jag bifogar Ebba Gröns ”Staten och kapitalet”.

https://youtu.be/P5vvrUrBuQQ

Gunnar Wetterberg reflekterar nedan i sin Expressenkrönika om de ständiga bankkriserna och kopplat till Stefan Ingves, Riksbankens chef, sommarprat.

Det är bankkriserna som är de dramatiska höjdpunkterna i berättelsen. Först 1990-talskrisen, den svåraste och mest utdragna, där Ingves som chef för Bankstödsnämnden fick trassla ut de stora bankernas dåliga affärer – ”när SE-bankens aktie inte var värd mer än en varmkorv med bröd”, och staten köpte Nordea som höll på att gå omkull. Det kom fler tillbud. När Lehman Brothers gick omkull den 15 september 2008 vågade världens banker plötsligt inte låna ut till varandra, och Riksbanken tvingades pumpa in nya pengar i systemet för att hålla det flytande.”

https://www.expressen.se/ledare/gunnar-wetterberg/ingves-arv-riksbanken--gar-fran-kris-till-kris/

Det är irriterande att det stora skattekollektivet, alla skattebetalande invånare, alltid får ta de stora smällarna efter dålig ekonomisk hushållning av styrande politiker och ledande tjänstemän. Den kraftiga inflationen är starkt kopplad till en under lång tid vansinnig penningpolitik. För att dämpa detta måste nu riksbanker höja räntorna och erbjuda dem man bett (bankerna) ösa ut pengar på marknaderna att ”köpa tillbaka” pengarna som man öste ut gratis… Och de höjda räntorna slår hårt mot framförallt tungt belånade unga människor. Vet du vad jag skulle göra för att både kraftigt och fort reducera ”penningmängden” och bättre bekämpa organiserad brottslighet? Sätta stopp för icke statsbackade kryptovalutor! Även om kryptovalutors del av direkt konsumtion är liten erbjuder allt fler "banker" möjligheten att växla kryptovalutor till nationella valutor som nästan helt används som betalning, lagligt, för det som räknas när inflationen beräknas. Den extrema spekulationsekonomin måste motverkas! Exempel på extrem spekulationsekonomi utöver kryptovalutor är AMTD. När fintechbolaget AMTD snabbt tappade 178.000 miljoner dollar i värde är det inget litet som gått snett på finansmarknaden. I nedan sommarprat, länk till Stefan Ingves avsnitt, framgår det inte tydligt att Sverige idag har en väldigt liten egen påverkan på finansmarknaden. Det jag ser att Riksbanken i Sverige tillåts göra är att göra svenskarna allt köpsvagare i världen då kronan länge skötts dåligt. Och priset för Riksbankens obligationsköp på privata marknaden kommer att bli högt. EU påverkar oss för mycket, samtidigt är jag helt säker på att nödvändig svensk omställning skulle gå fortare om även Sverige ansluter till euron.

https://sverigesradio.se/avsnitt/stefan-ingves-sommarprat-2022

https://www.di.se/nyheter/178-miljarder-gick-upp-i-rok-misstag-bakom-rallyt-i-amtd/

Torbjörn Hållö, skribent i GP, ger sig nedan på att tycka till om hur vi kan stoppa den rasande inflationen nedan. Reflektionen över att arbetare i tidigare låglöneländer fått högre löner är relevant. Om man lägger till det pågående handelskriget mellan väst och öst så får man ytterligare inflationsfaktorer utöver sedelpressandet och "energikriget" kopplat till ryssarnas hemska krig mot Ukraina. Han lyfter också upp att vi till exempel har en stark oligopolmarknad (dålig konkurrens) kopplad till matdistribution i Sverige som ett lokalt inflationseldande skäl. Även energisektorn är en oligopolmarknad. Och du som följer min blogg vet hur illa jag tycker om att vi svenskar subventionerar världens rikaste företag med billig el till serverhallar som mest tjänar andra än svenskar.

"En berättelse är att inflationsbomben är en konsekvensen av att Kinas arbetskraft snabbt krymper när befolkningen åldras. Effekten är att kinesiska löner ökar och globala varupriser pressas upp. Denna teori hämtar näring från bland annat en läsvärd bok av ekonomerna Goodhart och Pradhan."

"För svensk del menar jag att ”ICAflationen” är ett bättre begrepp. Där företag på marknader med dålig konkurrens för närvarande, i skuggan av krig och kris, har enkelt att höja priserna och inte behöver ta ner sina egna vinstmarginaler."

"Min uppfattning är att det är rimligt att Riksbanken steg för steg höjer räntan. Nollräntan var inget normaltillstånd. Men Riksbankens inflytande över globala energi- och livsmedelspriser är noll."

"Men vi i Sverige behöver också agera klokt själva genom att göra allt vi kan för att minska vårt beroende av skenande energipriser. Låt oss exempelvis införa en generös skrotningspremie för bensinslukande bilar, sänka avgifterna i kollektivtrafiken och avskaffa skattesubventioner till amerikanska serverhallar."

https://www.gp.se/ledare/hur-stoppar-man-inflationsbomben-1.78281095



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar