lördag 20 augusti 2022

Perspektiv

Alltid perspektivet som avgör

Vilken typ av person är du? De finns många exempel på hur vi människor grupperas i olika personlighetstyper. Gul, röd, blå, grön är ett exempel. Självklart finns detta faktum med i min bok ”En stund på jorden” då det har betydelse för lagbyggen. 

Beroende av vilken personlighetstyp vi är, alltid en kombination av mer eller mindre av olika färger, tolkar vi vår omgivning och tycker mer eller mindre olika.

Beroende av i vilken kultur vi vuxit upp i fram till runt 16 års ålder tolkar vi vår omgivning och tycker mer eller mindre olika.

Beroende av vilken utbildning vi har tolkar vi vår omgivning och tycker mer eller mindre olika.

Beroende av vilka erfarenheter vi har tolkar vi vår omgivning och tycker mer eller mindre olika.

Beroende av vilken socioekonomisk grupp vi tillhör tolkar vi vår omgivning och tycker mer eller mindre olika.

Det är de olika perspektiven och tolkningarna som skapar möjligheter och problem mellan oss människor. 

Och du och jag är unika i hur just vi ser på oss själva och på allt som händer i vår omvärld. Det är viktigt att förstå, inte minst för att ansvarsfullt driva politik. Att vissa partier smörar mer för vissa grupper än andra handlar om att de själva kan vara en del av den gruppen eller att partiernas valstrateger bestämt vilken målgrupp ett parti ska sikta på bland befolkningen. En sak är säker och det är att det inte är klok miljö- och klimatpolitik att subventionera väldigt stora bostäders elkostnader. Bara sådana bostäder som är kopplade till livsmedelsförsörjning i så fall.

Peter Santesson, Expressen, skriver läsvärt om perspektiv nedan. Många behöver nu anpassa sig till en ny verklighet. Vissa mer än andra. Och det är valtider…

Jobb försvinner, hela branscher dör ut och ersätts av andra, gamla utbildningar tappar snabbt i värde. De som med panik ser att hushållets budget inte går ihop i höst har haft många föregångare. Vi hittar dem i avfolkningsorter och i döende näringar. Alla har varit förtvivlade och kommit med samma förståeliga vädjan om hjälp utifrån för att kunna bo kvar, jobba kvar, leva vidare och få rimliga villkor för att kunna fortsätta med sin vardag.”

Varje villaägare som begär räddningspaket och akuta insatser borde rannsaka sig när man själv senast slängde ett ”flytta då” till krisande orter. Åh, så det var inte riktigt så enkelt? Som perspektivet förändras när det är man själv som undrar om man kan bo kvar.”

https://www.expressen.se/ledare/peter-santesson/nar-rika-villaagare-drabbas-oppnas-planboken-direkt/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar