Granska, utmana och skapa mångfald
Hur gör medier samhällsnytta på mer sätt än att vara anslagstavlor för vad som händer i till exempel lokalsamhällets idrotts- och nöjesliv? Eftersom vi skattebetalare, i Sverige, ger bidrag till många mediebolag anser jag att de har en skyldighet att granska och utmana makten i alla dess former. Jag tycker också de har ett demokratiskt viktigt uppdrag att lyfta fram mångfalden i våra samhällsbyggen. Mångfald är viktigt i kampen om konkurrenskraft med andra samhällsbyggen. Mångfalden exemplifieras på många olika sätt. Allt för många begränsar begreppet till etnisk bakgrund. Mångfald är oändligt mycket rikare än så som begrepp. Vissa är nykterister, andra gillar att då och då dricka alkohol. Vissa gillar att dricka öl, andra föredrar vin. Vissa är outbildade men praktiskt väldigt skickliga, andra är teoretiskt välutbildade och experter på att handlägga byråkratiska ärenden. Vissa bor i tätbebyggda hyreslägenheter, andra bor i villor. Vissa gillar att titta på allmänbildande TV-program, andra på nöjesprogram och porr. Vissa läser aldrig böcker, andra slukar dem i mängder. Vissa reser aldrig längre än några mil hemifrån, andra upptäcker världen. Vissa är religiösa i olika former, andra är ateister (tror inte på någon religion). Vissa gillar att ligga på stranden och sola, andra besöker gärna ”lokala sevärdheter”. Vissa tränar aldrig, andra tränar ofta. Vissa gillar pizza, andra gillar någon grönsaksrätt. Och så vidare. Mångfald är berikande men kräver respekt för olikheter.
Som del av ett nystartat lokalt parti är det intressant att följa hur extremt svårt det är för nya partier att få medialt redaktionellt utrymme. Trots att tydlig faktaunderbyggd kritik framförs med konstruktiva förbättringsförslag. Kritik och förbättringsförslag som inte de etablerade partierna lyfter. Särskilt illa tycker jag det är när inte ens "Public service" tar sitt demokratiuppdrag på allvar och utesluter nya politiska krafter från deras journalistik. Ursäkterna "det är så många partier", "vi hinner inte med" och så vidare är inte acceptabla ursäkter. Alla invånare, föreningar och företagare som framför relevant kritik och förbättringsförslag borde alltid komma till tals. Utan undantag. Jag delar Emanuel Karlstens kraftiga, och konstruktiva, kritik av de traditionella medierna. Särskilt Public Service. Framförda i hans nedan bifogade sommarprogram. De flesta av dem saknar överlevnadsförmåga då de saknar förmåga att anpassa sig till en helt ny tid. ”Internettiden”. Håll med om att det är märkligt att de är så konservativa att de inte bättre klarar av att anpassa sig till en ny tid.
https://sverigesradio.se/avsnitt/emanuel-karlsten-sommarprat-2022
Att jämföra Utvecklingspartiet demokraterna, UP, med lokala enfrågepartier är demokratiskt provocerande. UP är inget enfrågeparti. Och partiet har, i en tid där väldigt få är partimedlemmar, många lokala betalande partimedlemmar. Varav några tidigare engagerade moderater, socialdemokrater, centerpartister, sverigedemokrater, liberaler och Miljöpartister. De allra flesta ställer upp för första gången och har aldrig varit partimedlemmar tidigare. Partiet erbjuder politik för allt kommunen och regionen i Uppsala ansvarar för. Och partiet erbjuder så många som 47 erfarna, meriterade och engagerade kandidater. Det är mycket imponerande. Synd för dig som inte bor i Uppsala att du inte kan rösta på:
I sammanhanget skriver Peter Santeson, Expressen, en läsvärd ledare.
”Public service-bolagen lider av ett stort förtroendegap. För att komma till rätta med det är självbelåtenhet fel inställning.”
https://www.expressen.se/ledare/peter-santesson/svt-och-sr-borde-inte--vara-sa-sjalvbelatna/
Och den seriösa kritiska mediala granskningen har stor förbättringspotential. Erik Pelling har tid att vara regeringens utredare om hur Sverige bättre ska motverka växande segregation. Han är också kommunstyrelsens ordförande (S) i Uppsala. Samtidigt som han ska komma med lösningar på hur segregationen ska brytas leder han ambitionen att bygga snabbt, tätt och högt i Uppsalas södra stadsdelar. Om det tillåts bli verklighet blir det garanterat ökade utanförskapsproblem och växande segregation. Och hur ska Socialdemokraterna säkerställa att till exempel hälften av bostadssökande är ”nordiska”? Seriösa medier har en hel del att gräva i här. Gör de det?… Och våra ledande nationella politiker förnekar sig inte, alltid för sent och taffligt.
https://www.dn.se/sverige/ygeman-max-halften-med-utomnordisk-bakgrund-i-utsatta-bostadsomraden/
Seriösa medier borde göra mycket för att stärka vår demokrati, inte bidra till att begränsa den. The Economist har i de senaste numren av sin tidskrift haft flera allvarliga artiklar om att stödet till fascistiska krafter kraftigt ökar i Europa. Inte minst i Ungern, Polen och Italien. Du som tycker att demokrati är den minst dåliga styrformen av ett land får gärna bli en del av Utvecklingspartiet demokraterna. Vi vill stärka vår demokrati.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar