Kunskap, meriter och prestationsförmåga
Idrotts- och kulturindustrin exemplifierar väl varför marknadsekonomin gynnar alla sorters talang och hårt arbete. I dessa industrier finns enmansföretagare som tjänar massor med pengar på sin talang och sitt hårda slit. Mycket mer än de flesta andra företagarna och mycket mer än till exempel ledande politiker i Bryssel. Politikerarvoden kan man tycka mycket om men helt klart är att om kompetens- och erfarenhetskraven var högre samtidigt som arvodena tydligt var högre kanske fler som inte bara är duktiga på att prata skulle göra viktiga politiska insatser? Vad tror du? Självklart ska det kopplas till att enskilda politiker, precis som ledande tjänstemän, måste få ett tydligt individuellt ansvar för sina beslut. Ett ansvar som till exempel i Fredrik Reinfeldts fall skulle kunna innebära en halvering av ekonomiska rättigheter han annars skulle ha rätt till. Ja, ja..... Oavsett vad man sysslar med så är det kunskaper, meriter, träningstimmar och prestationsförmåga som avgör vem som blir bäst. Och bäst och rik kan man bli av mycket. Armand Duplantis blir allt rikare på att vara bäst i världen på att hoppa stavhopp. Så var det inte förr. Det är inte länge sedan som även världens bästa idrottare mest fick stjärnstatus och ok ekonomiska belöningar. Marknadsekonomin och medias utveckling har på kort tid snabbt förändrat det.
För mig sjuka ersättningar men uppenbart värt det. Och nivåerna på topp 10 ersättningar inom enbart basket exemplifierar väl inflationen. Koby Brian och Michael Jordan är inte ens med på rankingen av högst betalda…. Precis som dessa personer har jag nu i över 30 år jobbat massor för att försöka göra ett så bra jobb som möjligt kopplat till det jag frivilligt tagit på mig. Jag har inte ens när jag i svenska perspektiv väldigt bra på Ericsson tjänade jag i närheten av vad dessa herrar tjänar. Högst på basketligan är LeBron James, hittills har han tjänat över 5 miljarder kronor. Sug på den du.
https://www.cnbc.com/2022/08/18/lebron-james-becomes-highest-paid-player-in-nba-history.html
Marknadsekonomin kommer alltid att vara det mest framgångsrika bassystemet i ett samhälle som vill vara framgångsrikt. Det är i konkurrens med andra som det mesta utvecklas. Utan konkurrens mycket dålig, eller i vart fall begränsad och senfärdig utveckling. Tidigare och nuvarande kommunistiska länder exemplifierar det väl. Monopolmarknader, det vill säga när något produceras av enbart en leverantör, är mycket sällan vare sig bra på kundservice eller utveckling. Marknadsekonomin skapar förutsättningar för konkurrens och massor av möjligheter för oss enskilda människor. Det är helt sjukt att ett parti som Vänsterpartiet snart kan få påverka Sveriges regering i stor utsträckning. Vänsterpartiet tycker väldigt mycket ska drivas av staten och tror att politiker är mest lämpade att driva samhällsutvecklingen. Politiker ska skapa förutsättningar för en väl fungerande marknadsekonomi. Det innebär bland annat att med lagar och kraft bekämpa enskilda människor och organisationer som använder otillåtna medel för att fuska på en fri marknad.
https://www.so-rummet.se/kategorier/ekonomiska-system
Efter Lehman Brother kraschen har politiker allt mer börjat reglera olika marknader igen. Tyvärr är det vanligt att pendeln alltid svänger för mycket från ena sidan till den andra. Jag hoppas innerligt att regleringarna inte blir för många då det är destruktivt för vår välståndsutveckling. Det behövs självklart regler men de måste vara så enkla och få som möjligt. De ska helst också på olika sätt vara lätt att följa upp. Och det bästa sättet att reglera en marknadsekonomi är att tillämpa väldigt höga viten för den som fuskar eller inte levererar i enlighet med ett upphandlat avtal. Näriga personer och företag bryr sig om pengar. Det är till exempel därför som organiserad brottslighet, som är kriminell affärsverksamhet, ska bekämpas genom att beslagta deras ekonomiska förmåga. För Utvecklingspartiet demokraterna är det självklart att bassystemet i Sverige ska vara marknadsekonomiskt.
Var är den globala marknadsekonomin påväg? Tyvärr verkar den få allt större problem då världen allt tydligare börjar bli mer protektionistisk. USA ser fortsatt till sitt bästa. EU försöker få en samsyn om vad sitt bästa är. Kina har sin uppfattning om vad deras bästa är. Ryssarna har spelat bort sina chanser att åter bli en global stormakt. Indien kan tänkas bli en fjärde ny stor ekonomisk spelare. Kina och Indien är "bara" ur sin befolkningsstorlek enorma kraftcentrum. När jag studerade marknadsföring på universitetet fick vi lära oss att redan då, när Indien i stort var väldigt fattigt, fanns 20 miljoner indier som hade det ekonomiskt bättre än en medelklassare i Sverige. Idag är de säkert minst 150 miljoner medelklassare i Indien, och 20 miljoner som är dollarmiljonärer. Vi lever i en mycket annorlunda värld idag än för bara 30 år sedan. Det är viktigt att förstå. Och vi som är övertygade om att marknadsekonomin är det bästa ekonomiska systemet, och politiskt engagerade, borde också bättre använda marknadsincitament för att snabba på miljö- och klimatförbättrande åtgärder.
Nu är vi väldigt nära att bli 8 miljarder människor på vår jord. Ska vi jubla eller gråta över att vi blir allt fler som konkurrerar om jordens naturresurser som omsätts i allt möjligt i våra globala ekonomier?
https://www.worldometers.info/se/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar