måndag 22 augusti 2022

Allvarligt läge

Nyval inom kort

I de lokala valen, till kommun- och regionfullmäktige, blir det bara nyval om något allvarligt fel skett i samband med valen. Val till riksdagen kan vi ha ofta om talmannen inte lyckas pussla ihop ett regeringsunderlag. Ett regeringsunderlag behöver undvika att få en majoritet emot sig när riksdagsledamöterna röstar. 

För oss stackars svenskar ser det nationellt politiskt mörkt ut. Vänstersidans röra där S blir beroende av en omöjlig röra av S, MP, V och C. Och högersidans gungiga gäng med M, SD, KD och L. Det första gänget kan inte genomföra de reformer som nu är akut viktiga för Sverige. S behov av V och MPs aktiva stöd för att undvika en regeringskris förlamar S ifrån att göra det som brådskar att göra. Och om SD blir största oppositionsparti är det en gigantisk käftsmäll från svenskarna till det övriga politiska etablissemanget om att allt fler är allt mer missnöjda med det politiska spelet och de övriga partiernas oförmåga att på allvar börja lösa allvarliga samhällsproblem. Ett SD större än M och ett L som inte går att lita på som del av ett regeringsunderlag skapar dåliga förutsättningar för en icke S-ledd regering. Om detta politiska misslyckande fortsätter är det inte otänkbart att SD 2026 är Sveriges största parti.

Om valet till riksdagen faller ut i närheten med nedan opinionsmätning tror jag att talmannen gör Max två rundor innan vi får ett nyval. Och då i ett läge när Sverige återigen befinner sig i en tydlig ekonomisk kris. Den stora frågan är vad ett nyval leder till? Kan vi bli av med några partier då? Kan läget vara så allvarligt att S och M då blir den nya mitten i svensk politik? Jag tror på nyval.

https://www.svt.se/datajournalistik/val2022/valjarbarometer-dag-for-dag/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar