lördag 13 augusti 2022

Förebygg genom förskola och skola

Samhällsvärderingar

Förra lördagen var jag på en mycket god och trevlig middag. Där deltog flera människor från andra delar av världen. En av många intressanta samtalsämnen var om hur de tyckte att den svenska förskolan var duktig på att tidigt jobba in våra svenska värderingar hos barnen. Skolans värdegrund är allmängods och speglar det samhälle som komplext beskrivs genom de flesta av våra lagar som jämlikt ska gälla oss alla. Att förändra vuxna människors värderingar är väldigt svårt. Enligt många beteendevetenskapliga forskare nästan omöjligt. Det är därför centralt i en förbättrad integrationspolitik att barnen genom förskola och skola får ta del av de värderingar vi vill ska råda i vårt unika samhällsbygge. Att personer som inte gillar det har en annan åsikt måste vi tydligt strunta i. I Sverige gäller svenska lagar oss alla jämlikt tills de demokratiskt förändras. 

Abraham Zeito skriver en läsvärd debattartikel i Expressen om ovan som jag bifogar nedan. Många av världens ledande globala företag har lärt sig att kultur alltid slår en bra teoretisk strategi. Något som till exempel managementgurun Peter Drucker formulerade i en av sina böcker med "culture eats strategy for breakfast". Om man verkligen vill vända Sveriges negativa utveckling måste en stor majoritet ledande politiker inse detta och våga att aktivt varje dag lokalt arbeta med att vår svenska värdering gäller alla som lever här, annars kan man lämna landet. Självklart kan man verka politiskt för en förändring men tills det blir verklighet gäller det som gäller oss alla jämlikt. 

"2022 är ett år som jag sent kommer att glömma. Jag ser livet för vad det är men även vad det borde vara. En plats för glädje och skratt. I stället byts glädje och skratt ut mot sorg. En plats där vilsna själar möter ondska som skapar misär. Dödsfallen ökar. Samtalen och mötena med anhöriga ökar. Förundersökningarna om mord ökar. Det känns konstigt att tänka på klienterna som berövats sina liv. Livet som brottmålsadvokat är inte glamoröst. Uppdraget är personligt och en klient ska aldrig riskera att andra intressen konkurrerar. Men uppdraget är personligt även i den bemärkelsen att vi lär känna och bry oss om våra klienter." 

"Dödsoffren finns överallt, och i dagens Sverige lever nog många i den felaktiga tron om att åtgärder är på väg, och att vi nu ska få bukt på problemen. Så är emellertid inte fallet. För varje år som går läser man om mäns våld mot kvinnor och människor som blir ihjälskjutna."

"Om man nu inte naivt vill kalla hårdare straff för en lösning. Jag kan inte låta bli att ställa frågan hur en av de viktigaste politiska frågorna inför valet 2022 kan handla om hur hårda straff som ska dömas ut. Borde inte den viktigaste frågan vara hur vi får stopp på våldet? Jag vill inte tro att det beror på att politikerna inte vet hur de ska stoppa utvecklingen som plågar vårt land."

"Att fokusera på höga straff och hårda tag är förrädiskt. För det går inte att straffa bort en värdering som rotat sig hos människor. Särskilt inte om värderingen går ut på att det är acceptabelt att mörda för en oförrätt eller ett livsval som man inte delar. Oftast handlar det tyvärr om detta. Hederskultur och förtryck hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle och om förändringen uteblir kommer fler människor drabbas. 

"Parallella samhällen och utanförskap får inte vara Sveriges framtid. Jag vill tro på en ljus framtid. Vi måste kräva ett mognare debattklimat och åtgärder från politikerna som gör skillnad på riktigt. Det finns nämligen ingen annan som kan det. Om vi låter oss distraheras i det här läget kan jag lova att resten av det isberg som vi hittills bara sett toppen av kommer börja uppenbara sig. Vila i frid alla som fallit offer för våldet." 

https://www.expressen.se/debatt/naivt-att-tro-att-hoga-straff-loser-kriminaliteten/

Att det finns människor med värderingar som kraftigt avviker från mina är helt klart. Inte minst den man som knivskurit författaren Salman Rushdie i New-York. Det är så tragiskt att så många människor kan bli så extremt upprörda över andra människors åsikter och uttryck att de använder extremt våld för att försöka "hämnas" när oförrätter anses ha begåtts. Genom debatter och annan opinionsbildning får man kämpa för det man tror på. Och har något olagligt gjorts ska vårt rättssystem se till så att rättvisa skipas. Vårt formella rättssystem, inte ett parallellt rättssystem.

https://www.expressen.se/nyheter/salman-rushdie-attackerad-pa-scen-i-new-york/



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar