tisdag 2 augusti 2022

Kulturella skillnader och hyckleri

Den krassa verkligheten

Hur vi tolkar den värld vi upplever varierar mer eller mindre kraftigt beroende av i vilken miljö vi växt upp i och i vilken kultur som dominerar i vårt samhälle. I varje kultur och samhälle finns skrivna och oskrivna lagar. Även dessa varierar mellan olika delar av världen. Vissa kulturer och länder anser sig ha utvecklats mer och bättre än andra. Vad innebär det? Vem avgör vad som är bättre eller sämre? Det avgör självklart människorna själva beroende av vad de individuellt tycker men främst kopplat till vilken miljö de växt upp i. Så är det. Och i varje miljö kan man vara "inne" så länge man följer de egna koderna och "ute" om man sviker dem.

Nedan dokumentär om den saudiske journalisten Jamal Khashoggi är värd att titta på av många skäl. Dels visar den tydligt på kulturella skillnader och hur olika vi kan se på samma skeenden och händelser i vår värld. Den visar också hur rått och iskallt maktspelet i den högsta divisionen är. Inte minst exemplifieras hur västvärldens ledare gör västvärlden till tydliga hycklare bland människor som till exempel lever i Mellanöstern. Man kan till exempel tycka mycket om Donald Trump men han talar i vart fall i klartext, "America first". Typ "om vi inte säljer vapen och stöttar det rika landet, och tjänar pengar på dem, då kommer kineserna att göra det istället". Mänskliga rättigheter är bra när det passar.... 

Du som gillar att försöka förstå det geopolitiska maktspelet i världen och hur alla makter med globala ambitioner "fulspelar" för att uppnå egna intressen kan lära mycket av att se nedan dokumentär. Vi vanliga invånare kan lätt säljas ut oavsett hur rätt vi har ur ett medmänskligt perspektiv om det gynnar dem som för stunden sköter spelreglerna. Så var det förr, så är det fortfarande. En fördel med västvärlden jämfört med många andra delar av världen är att vi "vanliga" människor inte kan behandlas lika illa som "vanliga" människor behandlas i diktaturer eller familjestyrda länder. De bästa samhällena byggs av lagar som gäller alla invånare jämlikt.

https://www.svtplay.se/video/30839970/varfor-mordades-jamal-khashoggi

Politiken är oftast pragmatisk runt om på vår jord. Oavsett statsskick. Biden hade nyligen inga problem att besöka Saudi-Arabiens boss och be om lägre oljepriser. Det tog inte många timmar innan drivmedelspriserna i USA föll kraftigt. Det finns mycket hyckleri bland många ledare. 

https://www.nrsc.org/press-releases/biden-begging-saudi-arabia-for-oil-after-shutting-down-energy-back-home-2022-07-15/

Och nu har den extremt impopulära amerikanska presidenten, Joe Biden, beordrat att en tidigare allierad avrättats på annan plats i världen än i USA. Jag är ingen supporter av Al Quaida! Absolut inte. I det globala makt och propagandaspelet är det dock värdefullt att förstå att liknande attacker självklart används av araber, ryssar och kineser som exempel på västs hyckleri. Typ, varför ska inte Putin få döda sina fiender i andra länder när Biden gör det… Ja, ja jag är en pragmatisk ledare som håller mig ifrån lögner. En sak är säker idag, lögner fungerar bara bland fanatiskt ”blinda”. Tyvärr finns det gott om fanatiker, i olika förpackningar, bland jordens snart 8 miljarder människor. Jag önskar att människor kunde finna mening på andra sätt än genom fanatism. En stark grogrund för fanatism är extrem orättvisa. Därför är det alltid klokt att sträva efter rimlig rättvisa i ett unikt samhällsbygge. Och det är alltid klokt att ha försvarsförmåga mot icke demokratiska krafter.

https://www.expressen.se/tv/nyheter/ar-du-ett-hot-kommer-vi-hitta-och-doda-dig/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar