fredag 12 augusti 2022

Gifter

Balans, balans och balans

Beroendet av fossil energi måste av många skäl kraftigt minskas. Inte minst av fredsskäl. Samtidigt måste mindre fossil energi och uppväxlingen av fossilfri energi skötas klokt och balanserat. Den som påstår att fossilfri energi kan skapas miljövänligt ljuger. Även alternativa energiförsörjningssystem belastar vår natur mer eller mindre och ur ett fredsperspektiv ersätts oljan av kritiska metaller. Elektrifieringen av våra energisystem kräver flera kritiska metaller. Den som till exempel på råvarubörsen köpte litium för fem år sedan har gjort en fantastisk affär. Värdet på de kritiska metallerna är något helt annat än kryptovalutor. De kritiska metallerna finns också i huvudsak i länder som vi inte klassar som särskilt demokratiska. 

https://www.sgu.se/mineralnaring/kritiska-ravaror/

Om nu EU skulle fatta beslut om att litium stämplas som giftigt, vad får det för praktiska effekter på elektrifieringen av Sverige? Intressant är det eftersom litium idag är centralt för batteritillverkning även om det är i små mängder per batteri. Som jag sagt förr är det viktigt med en övergångsplan till icke fossila bränslen som är realistisk. Det är bra med en aggressiv plan men inte en korkad plan för omställningen. Visst är det intressant att vi inom kort förväntas få tre gånger så höga elkostnader i flera delar av vårt avlånga vackra land.....

https://www.svt.se/nyheter/litium-kan-stamplas-som-giftigt

Och de som ständigt påtalar att alternativa energikällor än fossila och kärnkraft idag räcker till för Sveriges behov har fortfarande inte förstått hur tekniskt vårt energidistributionssystem är uppbyggt. Det förutsätter balans i elnätet hela tiden! Hela tiden! Då krävs vattenkraften och kärnkraften för att just säkerställa balans 100 procent av tiden under 365 dagar. Det är inte roligt om flera av dessa dagar blir energilösa, särskilt inte när det är minus 30 grader ute.

https://www.svk.se/om-kraftsystemet/om-systemansvaret/balansering-av-kraftsystemet/

Kampen mot gamla gifter vi människor släppt ut under till exempel krig, och de gifter vi släpper ut hela tiden är mycket viktigare än många andra miljökamper. Lite mer energi på att hantera dessa frågor tack och mindre hysteri om att ställa om till helt fossilfritt. Och helt fossilfritt tror jag det blir mycket svårt att få till. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar