söndag 14 augusti 2022

Bygg ut Uppsala klokare

Ett samhälle för välmående människor

Varför är det inte självklart att bygga bostäder och bostadsområden som människor mår riktigt bra i? Miljonprogrammen var effektiva byggen men blev ofta dåliga boendemiljöer och mycket segregerade områden. Områden som övertid på många ställen blivit oacceptabla parallellsamhällen. Bostadsbyggandet ska vara människovänligt. Oavsett om man har en mycket god ekonomi eller en dålig. Det går självklart att bygga så om den politiska viljan finns och om många krav, för än det ena och det andra, från Boverket tas bort. Och om vi vill bryta det växande utanförskapet och segregationen är byggpolitiken central. Dessutom är "den som är satt i skuld icke fri", vilket är viktigt att förstå på allvar. En kommun som medvetet kör in i en extrem skuldfälla kommer hårt drabbas av krav på tvångsförsäljningar och ännu högre lokala skatter. Lokala skatter som drabbar alla skattebetalare. Även våra socioekonomiskt svaga som arbetar och betalar skatt. 

I Uppsala har alla partier, som finns representerade i Regionfullmäktige och/eller kommunfullmäktige, röstat för Uppsalapaketet. Uppsalapaketets avtal innebär att dessa partier ställt sig bakom att bygga 33.000 nya bostäder i Uppsala stads södra stadsdelar, under bara 29 år. Det är i svenska mått mätt ett historiskt extremt byggande. Dessutom i en miljö där det i närheten redan bor en hel del Uppsalabor. Att till exempel SVT lokalt beskriver det som att flera lokala partier röstar emot denna kraftiga, och koncentrerade, bebyggelse är inte sant. Anmärkningsvärt att public service inte är bättre på att beskriva korrekta fakta. Alla dessa partier har återkommande, och på flera sätt, ställt sig bakom detta dåliga Uppsalapaket. De har röstat för avtalet till Uppsalapaketet. De har röstat för dyra markförvärv. De har röstat för avtal kopplade till Uppsalapaketets ambitioner. Att de sedan trixar för att försöka hantera de lokala valen 2022 med att de säger nej till olika fördjupade översiktsplaner, och spårväg, är inte lika med ett nej och omstart som Utvecklingspartiet demokraterna förespråkar. Även om de säger nej till en enskild byggplan inför valen så har de i berörda områden röstat för +33.000 bostäder fram till 2050..... Märkligt att SVT inte kommunicerar detta tydligt till invånarna i valtider. Bra ändå att de lyfter fram hur illa de övriga partierna hanterat platser för valstugor. 

Du som nu också funderar över dina privata kostnader när alla priser skjuter i höjden ska veta att även kommuner behöver ha koll på sin ekonomi. Redan idag har Uppsala kommun 18.000 miljoner i skulder. Det innebär, nu när Riksbankens styrränta kraftigt går upp, att under bara ett år med en högre ränta på 2 procent innebär det 360 miljoner kronor mer varje år i räntekostnader. Räntekostnader som kommer att drabba skola, vård och omsorg. 

Den ansvarslösa byggpolitiken, och drömmen om att Uppsala ska bli +100.000 fler invånare på bara 29 år, är dålig av många skäl. Ett stort sådant skäl är att den driver upp Uppsala kommuns skulder mot 40.000 miljoner kronor. Det innebär att säg en årlig ränta på 3% kostar oss Uppsalabor 1.200 miljoner kronor i räntekostnader varje år! Det är mycket mer än vad Uppsala kommun idag lägger på Idrott & fritid, kultur och Räddningsverksamhet. Utvecklingspartiet demokraterna säger NEJ, det räcker med kollektiv politisk dumhet nu! Uppsalaborna får säga ifrån! Och det är bara i de lokala valen 2022 vi har den chansen!   

Adam Cwejman, GP, skriver läsvärt om hur dåligt ett samhälle kan utvecklas när arkitekter och byggherrar får för stort eget utrymme. Titta bara hur korkat det blivit längs flera gator i Uppsala. 

Du som tänker rösta i kommun- och regionvalen i Uppsala 2022 har en chans att tydligt säga NEJ till det Uppsalapaketet innebär för oss invånare. Ur ett skuldsättningsperspektiv även mycket negativt för kommande generationer. Då säger du JA till en attraktivare utveckling av HELA vår kommun. Till en lägre ambition om befolkningstillväxt och att vi stärker hela kommunen och regionen genom att bygga norrut längs Ostkustbanan. Västerut längs Dalabanan. Österut längs Länna jernväg. Så stärks HELA Uppsala och det öppnar för att även övriga delar av Region Uppsala utvecklas positivt. Rösta klokt i årets lokala val!

Låt invånarviljan få ett stort genomslag i de lokala valen till fullmäktige i Uppsala kommun och Region Uppsala! En röst på Utvecklingspartiet demokraterna, UP, är den enda säkra rösten emot de nuvarande planerna och för mycket klokare byggplaner, där invånarna på allvar får vara med och påverka. De lokala valen 2022 blir en folkomröstning om hur Uppsala ska utvecklas. Fyra år till med nuvarande planer blir förödande för oss Uppsalabor. Inte minst för alla som får leva i en konstant omfattande och bullrig byggarbetsplats i 29 år.

Hur en stad planeras och utformas är inte en helt lätt fråga att svara på. Det är många som är inblandade vid byggandet av våra gator, parker, skolor, bostäder och torg. Kanske är just komplexiteten i det hela ett av skälen till att det inte är är uppenbart hur, eller ens om, folkviljan spelar någon roll vid stadens utformning.”


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar