tisdag 31 januari 2017

Fantastiska tider

God morgon
Har du spelat Nya Finans? I det spelet finns ett aktivitetskort som heter "Nya tider". Visst kan vi leka med Nya finansmetaforen och säga att vi över en natt fått "nya tider"? Samtidigt som den mobila Internetvärlden allt mer förändrar vårt sätt att handla, konsumera information och socialisera försöker vissa skruva tillbaka klockan. Samtidigt som väldigt mycket mer makt skapats och växer utifrån Asien försöker nu vissa skruva tillbaka klockan. Eller "dra täcket över huvudet" och hoppas att en ny verklighet ska vara ett faktum om man bara ligger där i sängen och trycker ett tag.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Metafor


Donald Trump och hans lydhundar förstör nu snabbt värden som USAs administrationer byggt upp under flera hundra år. Och de som försöker använda huvudet och ifrågasätter, som inte är en 100% lydhund, en ja-sägare, får direkt sparken. Trist. Om amerikanerna tyckte att de var på dekis förr är det inget mot vad de nu kommer att bli. Skadan är nog redan för stor och som vanligt finns alternativa krafter som är intresserade av att flytta fram sina positioner när en tidigare stark kraft trillar omkull. Geopolitiken hamnar åter i centrum och just de nya starka krafternas agendor är viktiga att försöka förstå. Lite komiskt är det att Geopolitik åter får stor betydelse samtidigt som Internets gränslösa värld på många sätt tagit över, särskilt för våra yngre människor.
Trump & May

Donald Trump och Theresa May ser ut att försöka sig på en omvänd repris på Reagan och Thatchers samarbete på 80-talet. Reagan och Thatcher öppnade upp världen och vitaliserade näringslivet. Samtidigt har deras politik drivit fram en större förmögenhetskoncentration och gjort medelklassen i västvärlden relativt mindre köpstark. Samma politik har också inneburit att världen aldrig haft så många människor som lyfts från fattigdom till medelklass runt om i världen. Nu vill Trump och May gå åt andra hållet.. Vi får se hur det går. I verklighetens värld har sannolikt Reagan och Thatchers politik redan skiftat maktstyrkan kraftigt till Asiens fördel. Vi får se hur försöken att stoppa den utvecklingen går.

Härliga tider, strålande tider

Aldrig tidigare har människor kunnat bli rika på affärsverksamhet som nu. Ny teknik, tydlig affärsidé och Internets globala räckvidd som direkt kan nå Internets globala invånare skapar fantastiska möjligheter. Tänk att Philip Tysander på kort tid blivit enormt rik på att sälja klockor över Internet, Daniel Wellington. Och tänk att Kramer LaPlante och Jake Kassan, MVMT Watches, gjort en liknande affärsresa! Klockor! En pryl som funnits länge och med en mördande konkurrens. Vad lär vi av det? Att allt är möjligt om man tänker typ "hur kan jag profilera en produkt som säljer redan idag på ett sätt som tar butikers marginaler?". Kommer Trump och May kunna stoppa denna utveckling? Knappast.

Maximera inflytande

Det är röriga och osäkra tider. Det är helt enkelt som vanligt när stora paradigmskiften äger rum. Låt oss hoppas att inte freden i Europa är hotad. Röran i Sveriges riksdag lär fortsätta. Inget tyder på att det kommer att förändras i närtid. Varje parti får försöka kryssa så gott de kan för att maximera sitt inflytande över politiken. De strategiskt och taktiskt möjliga valen leder i helt olika riktningar. Röriga och oroliga tider är det. Paradigmskiftet har kommit en bra bit på väg. Om historien återigen upprepar sig i nya tider så har vi några trista år framför oss. Därefter blir det fantastiska tider igen. Jag ägnar mina dagar åt att hitta vägar mot de gemensamma fantastiska tiderna igen. Vi som har den agendan kommer att segra. Det har de alltid gjort, förr eller senare.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar