torsdag 5 januari 2017

Större enskild frihet

Egna val
Hur mycket ska hårt arbetande människor beskattas för att de som inte kan, eller vill, jobba lika hårt ska få en dräglig lägsta levnadsstandard? Vad tycker du själv? Vet du hur mycket skatt och avgifter jobb belastas med? Jobb är tveklöst högst beskattat. Den som jobbar och bidrar har inga chanser att komma undan jobbskatt. Och hur värdigt är det att ett underfinansierat pensionssystem drabbar människor som jobbat över 40 år så att de lever på fattigdomsnivå? Det svenska samhällssystemet är inte så robust som du tror, trots massiva skatter och avgifter för oss enskilda invånare.
http://www.gp.se/nyheter/debatt/pensionen-måste-gå-att-leva-på-ändra-systemet-1.4096015

Punktskatter
Alkoholskatten höjdes återigen. Med tanke på att alkohol skapar mycket lidande och många behov av omsorg och vård är det skäligt. Du och jag har också möjlighet att avstå från att betala skatten genom att undvika att köpa alkoholhaltiga drycker. Personligen betalar jag löpande även alkoholskatt. Jag tycker att det är gott med vin till en trevlig middag, en kall öl vid poolen eller en drink på klubbesök med vänner. Du och jag kan fritt välja om vi vill nyttja produkter med extra punktskatter. Som du vet betalar jag gärna mer för socker och sockerliknande produkter så snart som möjligt. 

Alkoholskatt 
För drycker med en alkoholhalt över 2,25 men inte över 4,5 volymprocent är skatten 7,58 kronor, drycker med en alkoholhalt över 4,5 men inte över 7 volymprocent belastas med 11,20 kronor, drycker med en alkoholhalt över 7 men inte över 8,5 volymprocent beskattas med 15,41 kronor, drycker med en alkoholhalt över 8,5 men inte över 15 volymprocent har en skatt på 25,17 kronor och drycker med en alkoholhalt över 15 men inte över 18 volymprocent med 45,17 kronor. Tro mig, statens intäkter är massiva på detta. Samtidigt är landstingens och kommunernas kostnader kopplade till alkohol högre.

Skatt på arbete
Hur mycket måste du tjäna per år för att kunna leva ett behagligt liv och efter tjugo år bli  miljonär på lönen? Det krävs en väldigt hög lön och hittills att du investerat i aktier och eget boende för att bygga en egen liten förmögenhet. Du vet väl att skatten på dina arbetsinsatser är extremt hög i Sverige? Om du dessutom lägger på arbetsgivarens arbetsgivaravgifter för dina insatser blir arbetskostnaderna väldigt höga jämfört med många andra länder som Sverige konkurrerar med om jobben. Vad tror du driver på mer automatisering och företagsetableringar i andra länder? I väldigt hög utsträckning är det tillgång till skicklig arbetskraft och skillnaderna i arbetskraftskostnader som avgör var ett klokt företag satsar. Är det svårt att förstå? Skatten på arbete måste sänkas. Och det måste alltid löna sig mycket bättre att jobba än att leva på bidrag.

Uppsala är en oroväckande högskattekommun. Varför ska Uppsalaborna ha högre skatt än varje kommun du besöker om du tar pendeltåget mellan Uppsala C och Stockholms C? 32,85 kronor per hundralapp! På toppen av det kommer bland annat all statlig skatt inklusive moms. I praktiken innebär detta skattetryck att du trots hårt arbete själv får bestämma över mindre än hälften av dina sist intjänade pengar! Varför ska dina egna valmöjligheter begränsas så kraftigt? Särskilt i ljuset av att det offentliga slösar på pengar och dessutom bedriver många verksamheter mycket ineffektivt. Nu misslyckas även det offentliga att leverera tillräcklig kvalitet kopplat till "välfärdens kärnverksamhet", då måste samhällskontraktet som det höga skattetrycket vilar på vara brutet, eller?

Arbetsgivaravgifter
Sveriges olika delar bärs särskilt ekonomiskt upp av våra hårt slitande företagare. Om du är anställd, glöm inte att din arbetsgivare betalar väldigt mycket arbetsgivaravgifter utöver den lön och löneskatt som du ser! Utöver varje 100-lapp du kostar en arbetsgivare får arbetsgivaren betala ytterligare 31,42% arbetsgivaravgift!
Alliansen gjorde arbetande människor friare Under perioden 2006-2014 gjorde Alliansen arbetande människor mycket friare genom alla jobbskatteavdrag. Nu tillåts tyvärr vänstern återställa det som i grunden är väldigt bra för alla i vår ekonomi, lägre skatt på arbete! Att dessa återställare tillåts när det är möjligt att stoppa dem är uselt! Och glöm inte att om vi inte har tillräckligt glada arbetare som betalar för det generella välståndet så kan inte våra svagaste få det så bra som vi vill att de ska ha det! Bland annat därför är det smart att vårda medelklassen ömt.
http://www.ekonomifakta.se/fakta/skatter/skatt-pa-arbete/skatt-pa-arbete-for-lontagare-och-barnfamiljer/

Statens klåfingrighet
Jag tycker du ska läsa bifogad ledarartikel. Det finns gott om saker det offentliga idag finansierar som  borde upphöra! I vart fall tills välfärdens kärnuppdrag fungerar tillfredställande. Är den prioriteringen svår att förstå? Ja, för vänstermänniskor och andra klåfingriga personer.
http://www.gp.se/ledare/varför-betala-för-det-som-ej-fungerar-1.4090363

När du ändå är igång och läser om regeringens framtidsovänliga politik tycker jag du ordentligt ska fundera över hur bra det är för svensk konkurrenskraft när villkoren för företagande kraftigt försämras. Den nuvarande regeringen i Uppsala och för Sverige är den mest Företagarfientliga på långe. Hur korkat är inte det! Det är framgångsrikt företagande och företagsamhet som krävs för ett starkt och generellt välfärdssamhälle. Det är minst på EU nivå som beskattning av multisar måste säkras. Att slå på hårt slitande företagare är fel väg för att försöka jämna ut välståndsskillnaderna mellan ett samhälles invånare. Många av våra hårt slitande företagare tjänar sämre än sjuksköterskor och har väldigt lite avsatt att leva på efter pensionen. Visst finns det giriga näringslivspersoner MEN de finns sällan bland alla våra småföretagare! Nyval!
http://www.di.se/opinion/pwc-rekordhojda-skatter-2017/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar