onsdag 1 februari 2017

Sent ska syndarna vakna

Mörka och ljusa tider
Upp och ner. Upp och ner. Lång stagnation. Upp och ner. Upp och ner. Så ser vår mänskliga utveckling ut ur ett ekonomiskt perspektiv. Vissa tider har varit mörkare än andra. Vissa har varit ljusare än andra och människor har dansat euforiskt runt guldkalvar. Utvecklingsmässigt, över tid, går vi som art dock allt högre upp i Maslows behovstrappa. Teknikutvecklingen anser jag borgar för att många av våra barn kommer att få en ljus framtid.

Bifogad "artikel", med många faktalänkar, är skrämmande men värdefull att orka ta del av för att få historiska perspektiv på vår mänskliga resa. Och en känsla för hur allvarligt världsläget sannolikt är. Dystergök? Inte alls, jag är övertygad om att vi efter nuvarande kris kommer in i goda tider igen. Artikeln är mycket välskriven. Bland annat ges perspektiv som: "At a local level in time, people think things are fine — then things rapidly spiral out of control until they become unstoppable, and we wreak massive destruction on ourselves. For the people living in the midst of this, it is hard to see happening and hard to understand. To historians later, it all makes sense and we see clearly how one thing led to another." Uppsala och Sverige är de viktigaste platserna på jorden, men de har en väldigt liten påverkan på hur livet på jorden utvecklas.
http://m.huffpost.com/us/entry/11179774?

Snabb positiv utveckling
Den tekniska utvecklingen är fantastisk och kommer att ge enskilda människor bättre och längre liv. Ett litet exempel är glasögon som kan fokusera av egen kraft.
http://www.nyteknik.se/innovation/glasogonen-som-kan-fokusera-sjalva-6821288

Elektrifieringen av våra vägar är också exempel på fantastisk utveckling. I takt med att vårt beroende av olja minskar kommer också risken för blodiga konflikter att minska.
http://www.nyteknik.se/fordon/svensk-tyskt-samarbete-om-elvagar-6821274

Svensk sjukvård
Idag har jag besökt min morfar två gånger på sjukhuset där han tyvärr hamnat. Parallellt har jag deltagit på en konferens om Uppsalas och Sveriges forskning, affärsutveckling, näringsliv och produktion av sjukvård. Jag kan konstatera att möjligheterna är enorma för Uppsala och Sverige inom  detta område MEN sjukvården måste organiseras mycket bättre än nu! Det är bedrövligt att ta del av jämförelser om hur improduktiv svensk vård är! Mycket av problemen handlar om politisk och operativ oförmåga att leda! Sverige har mycket att lära av främst Holland, Tyskland, Norge och Finland! Vad väntar vi på! Det brådskar att vi stöttar patienter mycket bättre än nu, annars missar vi också stora möjligheter att skapa många nya högavlönade jobb inom det internationella näringslivet. Lös problem för ........ Nyval!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar