fredag 20 januari 2017

Vi behöver krisen

Nya tider
Idag tillträder Trump som president i USA. Igår rörde M till det än mer i svensk politik genom ett utspel om att Alliansen borde lägga en gemensam budget innan valåret 2018 och fälla regeringens budgetförslag. I förrgår höll Kinas ledare Xi Jinping ett tal i Davos som innan Trumps tid hade kunnat hållas av en amerikans president. Sverige har "på pappret" högkonjunktur samtidigt som vi har minusränta. Norge har högre inflation än i Sverige trots att våra grannar befinner sig i lågkonjunktur... Att säga att det är rörigt och oroligt nu är en underdrift. Möjligen börjar vi nu närma oss paradigmskiftets epicentrum. Riksbankens riskbedömning av läget i svensk ekonomi är intressant. Håll i hatten!

Vad händer i vårt lilla fantastiska land när krisen slår till? Ett litet land som idag blev 10.000.000 invånare. Personligen tror jag nästa ekonomiska kris kommer att hjälpa oss att genomföra de reformer som krävs. När krisen är ett faktum kommer också samarbetet i Sveriges riksdag bli betydligt bättre än nu. Det är väl bara att hoppas att krisen slår till snart så att det nödvändiga förbättringsarbetet av Sverige på allvar kan börja. Eller ska vi vänta med krisen till efter valet 2018? Jag tror inte Sverige råder över när den stora lågkonjunkturen slår till. Historiskt har vi i Sverige varit duktiga på att ställa om under kris. Förhoppningsvis blir det så även nästa gång. FNs indragna prognos får inte bli verklighet! Det vill säga att Sverige om 30 år åter är ett land med mycket fattigdom.
http://www.svt.se/nyheter/utrikes/trumps-twitter-den-storsta-globala-risken-2017

Neutralisera destruktiva krafter
Det kanske är dags att tänka helt nytt inom politiken? Världen har förändrats enormt de senaste 100 åren. Det kanske är ansvarsfull öppenhet mot inskränkthet som idag är de avgörande perspektiven för gott politiskt samarbete mellan partier? Då är väl V och SD på en gemensam sida och resten på den andra. Det är bra att M vill vara opposition på riktigt men:
1) de borde informera sina "kompisar" om liknande utspel på annat sätt än genom ett sent sms
2) timingen måste anses som märklig. För ett år sedan hade det varit utmärkt. Nu bör fokuset vara att praktiskt stoppa så mycket dumt som möjligt, och parallellt få ihop ett bra fokus till 2018 års valrörelse. Efter valet får vi forma samarbeten som i allt oroligare tider tydligt kan regera Sverige.

Med nuvarande spelsystem skulle man kunna se det så här: "Mittens" röster stöttar förhoppningsvis inte tokiga regeringsförlag även om SD ansluter sig till motstånd mot just dumma förslag.

S+MP med stöd av V = 159 röster

C = 22 röster

L = 19 röster

M+KD med stöd av SD = 148 röster

Det finns stöd för att inte släppa fram mer vänsterpolitik. Det gäller att bemästra "det möjligas konst" och se till så att det blir så.

Tack alla som vågar tycka till
Ett öppet och framgångsrikt samhälle behöver vara ett samhälle där alla vågar tala om vad de tycker. I den bästa av världar är det konstruktivt tyckande. Så länge det inte är förtal eller annat olagligt är en rak och öppen debatt om det mesta alltid bättre än att många inte vågar säga vad de tycker och antingen bär på mycket frustration eller organiserar sig i hemlighet. Tack till alla som vågar tycka! Vi behöver tyckande men¨, återigen, helst konstruktivt tyckande och mer sakdebatter istället för formdebatter. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar